Metrobüsler yetersiz kalıyor

Avrupa ve Asya kıtaları arasında binlerce yolcu taşıyan metrobüslerin mevcut kapasitesi, İstanbul'un ulaşım ihtiyacına cevap veremiyor. Sık sık arıza ve kaza yapan metrobüsler, işine ve okuluna gitmek isteyenler için çekilmez bir hal alıyor.

CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ulaşım sorunları bitmek bilmiyor. Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki 52 kilometrelik mesafede 24 saat mekik dokuyarak günde yaklaşık 1 milyon kişiyi taşıyan metrobüslerin mevcut kapasitesi, yaklaşık 16 milyonluk İstanbullunun ulaşım ihtiyacı için yetersiz kalıyor. 44 istasyonlu hatta, 4 farklı markada, toplamda 699 metrobüs aracı hizmet veriyor. Bunların 348'i 11 yaş ve üzerindeyken, son 2 yılda 225 yeni metrobüs filoya eklendi. Metrobüsün mevcut kapasitesi, megakentin ulaşım yükünü artık taşıyamıyor.

DURAKLARDA YOĞUNLUK

Gün boyu 1, 2 veya 3 dakika aralıklarla yapılan seferlere rağmen araçlarda ve duraklarda yoğunluk oluşuyor. Bir de buna araçlarda meydana gelen arızalar ve kazalar da eklendiğinde İstanbullular için metrobüsle ulaşım çekilmez bir hal alıyor.

'OTOBÜSLER DÖKÜLÜYOR'

Şermin Mutlu, metrobüsün çok güzel bir ulaşım aracı olduğunu, böyle bir şehirde kalabalık olmasının normal olduğunu kaydederek, "Herhangi bir sıkıntı yok ama çok fazla bakımsız, yenilenmesi gerekiyor. Otobüsler dökülüyor" dedi. Fatih Gönülkırmaz, metrobüsle hızlı bir şekilde istediği yere gidebildiğini ama aşırı derecede bir doluluk olduğunu aktararak, mesai öncesi ve sonrası saatlerde seferlerin sıklaştırılmasını istedi.

'DERSE GEÇ KALIYORUZ'

Üniversite öğrencisi Ahmet Baran Gümüş, "Sabah oluşan izdihamdan dolayı genellikle derse geç kalıyorum" dedi. Gümüş, 3-4 günde bir arızaya rastladığını, inip başka bir araca binmek zorunda kaldığını belirtti. Lala Hasanova, ise "Araçlarda arıza oluyor. Sonra iniyoruz. Diğer durağa kadar yürümek zorunda kalıyoruz. Hatta bir seferinde vize sınavına geç kalmıştım" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz temmuz ayında 2 metrobüsün kafa kafaya çarpıştığı kazada 99 kişi yaralanmıştı.

BİR İETT OTOBÜSÜ DAHA KÜLE DÖNDÜ

İstanbul Bahçelievler'de, seyir halindeki İETT otobüsünün motor kısmında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Şoför dumanları fark etmesi üzerine otobüsü sağ şeride çekerek durumu polis ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Polis ekipleri yolda güvenlik önlemi alırken itfaiye ekipleri alev alev yanan otobüse müdahale etti. İtfaiye ekiplerince yangın söndürülürken otobüste kimsenin olmaması olası bir faciaya önledi. Çıkan yangında otobüsün yarısında hasar meydana geldi.