Meteoroloji son dakika İstanbul ilk kar ne zaman yağacak? İstanbul hava durumu kar yağışı tarihi

Meteoroloji son dakika İstanbul ilk kar ne zaman yağacak İstanbul hava durumu kar yağışı tarihi verildi . Meteorolojik analizlere göre, aralık ayının son günlerinden itibaren Sibirya kökenli kuvvetli bir soğuk hava dalgası etkili olacak. İstanbul'da da etkisini göstereceği öngörülen soğuklarla birlikte, kentte mevsimin ilk kar yağışının 27-31 Aralık tarihleri arasında olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, yurdun iç ve doğu bölgelerinde yarın için sis ve pusla birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği uyarısında bulunuldu. Genel müdürlükten yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirmelere göre, Sakarya hariç Marmara Bölgesi, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz kıyı kesimi, Malatya hariç Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunun yarın yağışlı geçeceği bildirildi. Buna göre yağış, Manisa, Kütahya, Uşak, Denizli, Rize, Artvin, Bayburt, Adıyaman, Şanlıurfa çevreleri ve Antalya'nın doğu kıyılarında da görülecek. Yağışların, genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Bayburt çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Doğa olayları arasında sıklıkla karşılaşılan bir tür olarak kar yağışları da dikkat çekmektedir. Kış aylarında daha sık ve daha çok gözlemlenebilen kar yağışlarının nasıl gerçekleştiği, nasıl meydana geldiği ise merak konusu olabilir. Kış ayları boyunca güneş ışınları yeteri kadar güçlü şekilde yeryüzüne inmezler. Bulutların yer aldıkları yüksekliklerde de hava sıcaklıkları haliyle düşüktür. Bu süreçte yerden yükselen su buharı söz konusu düşük sıcaklıktaki tabaka ile karşılaşır. İşte bu anda, süblime adı verilen bir durum yaşanır ve su buharı daha sıvılaşmadan kristalleşir ve katılaşır. Kristalleşerek buz halini alan su buharı tanecikleri, 0,1 milimetrelik çaplara sahip olurlar. Bu kristallerin birbirlerine yapışması da kar tanelerini meydana getirir.

Meteoroloji son dakika İstanbul ilk kar ne zaman yağacak İstanbul hava durumu kar yağışı tarihi verildi. Sayısal modellere dayalı uzun vadeli analizlere göre, Türkiye bu kış Sibirya üzerinden gelecek dondurucu soğuk hava ataklarının etkisinde kalabilir. Özellikle Marmara, Karadeniz ve kısmen de Ege bölgeleri için mevsim normalleri ve altında sıcaklıkların olacağı bir kış öngörülürken, Karadeniz üzerinde oluşacak yağış kütlelerinin de etkisiyle, İstanbul’da kışın sert geçeceği tahmin ediliyor. Uzun vadeli sayısal analizlerden derlenen bilgiye göre, İstanbul'da mevsimin ilk kar yağışı 27-31 Aralık tarihleri arasında bekleniyor. Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, yurdun iç ve doğu bölgelerinde yarın için sis ve pusla birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği uyarısında bulunuldu. Genel müdürlükten yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirmelere göre, Sakarya hariç Marmara Bölgesi, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz kıyı kesimi, Malatya hariç Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunun yarın yağışlı geçeceği bildirildi. Buna göre yağış, Manisa, Kütahya, Uşak, Denizli, Rize, Artvin, Bayburt, Adıyaman, Şanlıurfa çevreleri ve Antalya'nın doğu kıyılarında da görülecek. Yağışların, genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Bayburt çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Doğa olayları arasında sıklıkla karşılaşılan bir tür olarak kar yağışları da dikkat çekmektedir. Kış aylarında daha sık ve daha çok gözlemlenebilen kar yağışlarının nasıl gerçekleştiği, nasıl meydana geldiği ise merak konusu olabilir. Kış ayları boyunca güneş ışınları yeteri kadar güçlü şekilde yeryüzüne inmezler. Bulutların yer aldıkları yüksekliklerde de hava sıcaklıkları haliyle düşüktür. Bu süreçte yerden yükselen su buharı söz konusu düşük sıcaklıktaki tabaka ile karşılaşır. İşte bu anda, süblime adı verilen bir durum yaşanır ve su buharı daha sıvılaşmadan kristalleşir ve katılaşır. Kristalleşerek buz halini alan su buharı tanecikleri, 0,1 milimetrelik çaplara sahip olurlar. Bu kristallerin birbirlerine yapışması da kar tanelerini meydana getirir. Detaylar ve en son haberler ve son dakika gelişmeleri aksam.com.tr'de

KAR NE ZAMAN YAĞACAK TIKLA ÖĞREN 

İstanbul 15 günlük hava durumu raporu 

İL VE İLÇELERİN EN SON HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

ANKARA HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

İLK KAR 27-31 ARALIK'TA

Uzun vadeli sayısal analizlerden derlenen bilgiye göre, İstanbul'da mevsimin ilk kar yağışı 27-31 Aralık tarihleri arasında bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN O BÖLGELERE UYARI: KAR, SAĞANAK, SİS, DON, BUZLANMA...

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, yurdun iç ve doğu bölgelerinde yarın için sis ve pusla birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği uyarısında bulunuldu. Genel müdürlükten yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirmelere göre, Sakarya hariç Marmara Bölgesi, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz kıyı kesimi, Malatya hariç Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunun yarın yağışlı geçeceği bildirildi.

Buna göre yağış, Manisa, Kütahya, Uşak, Denizli, Rize, Artvin, Bayburt, Adıyaman, Şanlıurfa çevreleri ve Antalya'nın doğu kıyılarında da görülecek. Yağışların, genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Bayburt çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. İç ve doğu bölgelerde yer yer sis ve pus hadisesi ile birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

SİS

Hava sıcaklıklarının, iç ve batı kesimlerde 2-6 derece artması da öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, yurdun iç ve doğu bölgelerinde yarın için sis ve pusla birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği uyarısında bulunuldu. Genel müdürlükten yapılan açıklamada, yapılan son değerlendirmelere göre, Sakarya hariç Marmara Bölgesi, Kıyı Ege, Doğu Akdeniz kıyı kesimi, Malatya hariç Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunun yarın yağışlı geçeceği bildirildi. Buna göre yağış, Manisa, Kütahya, Uşak, Denizli, Rize, Artvin, Bayburt, Adıyaman, Şanlıurfa çevreleri ve Antalya'nın doğu kıyılarında da görülecek. Yağışların, genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Bayburt çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

İç ve doğu bölgelerde yer yer sis ve pus hadisesi ile birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklıklarının, iç ve batı kesimlerde 2-6 derece artması da öngörülüyor. 

METEOROLOJİDEN KUVVETLİ YAĞIŞ VE FIRTINA UYARISI

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Samsun’un doğusu, Ordu ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Giresun, Trabzon’un doğu ilçeleri, Rize ve Artvin’in kıyı kesimlerinde çok kuvvetli (21-75 kg/m2) olması beklendiğinden, yaşanabilecek ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Rüzgarın; Kıyı Ege ve Batı Akdeniz'de kuzey yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Bu gece ve yarın sabah saatlerinde iç kesimlerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzlara ( Ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

MARMARA DENİZİ'NDE FIRTINA BEKLENİYOR

Meteoroloji'den yapılan başka bir açıklamada ise Marmara Denizi'nde fırtına beklendiği duyurulurken, "Rüzgarın Marmara Deniz'inde bugün öğle saatlerinden sonra kuzey ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (60-75 km/sa) fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Fırtınanın gece saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Fırtına nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başta denizciler ve balıkçılar olmak üzere, ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.

SOBA VE DOĞALGAZ ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Öte yandan fırtına ve kuvvetli rüzgarların, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Kastamonu, Sinop, Adıyaman ve Diyarbakır çevrelerinde Pazartesi'nden itibaren etkisini göstereceği belirtildi. Bu bölgeler de yaşayan vatandaşların, başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler olmak üzere, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

KAR NE ZAMAN YAĞACAK

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Şen, şu ifadeleri kullandı: "Verilerin istatistik değerlendirmesinden fiziksel bir sonuç çıkartmak olmaz. Fiziksel davranışlar verilerin istatistiğini verir. Örnek: İstanbul'da 250 yılda bir büyük (7 üzeri) deprem olur" dersek istatistiksel tahmin yaparız ama bunun fiziksel bir anlamı vardır. Bu yılda 2 cm karaların birisinin altına girmesidir. Ve bu bükülme 5 m olunca kırılır deprem oluşur. Bu değere ulaşmak için 250 seneye ihtiyaç vardır. Dolayısıyla 250 sene sonuna deprem tahmini yaparsınız tabiki o zamana kadar deprem olmadıysa ama meteorolojide bu farklıdır.

"BU YIL KAR YAĞMAYACAK DİYEMEZSİNİZ"

Siz 106 yıllık sıcaklık verisine bakarak "bu yıl kar yağmayacak" diyemezsiniz. Ancak bu yıl sıcaklıklar ortalamanın üzerinde ya da altında geçecek diyebilirsiniz. Bu sene kar yağmayacak derseniz bunu fiziksel bir temele oturtamazsınız ancak falcılık yaparsınız. Bu nedenle bu tür temele dayanan tahminlere itibar etmeyin. Türkiye'de meteorolojik tahmin konusunda Tek Yetkili MGM'dir. Biz Meteoroloji bölümü akademisyenlerin öngörüleri araştırma sonucu yapılan kendimizi bağlayan tahminlerdir. Yetkili değilizdir.

"İSTANBUL'DA DA YAĞACAK, GÜNEŞLİ GÜNLER DE OLACAK"

Kar yağıp yağmayacağı 100 yıllık istatistik değerlendirme ile yapılmaz bunun uzmanlıkla ilgisi yoktur. Bu sene tabiki kar yağacak. Anadolu'da başladı bile, yollar kapandı. İstanbul'da da yağacak, güneşli günler de olacak.

Deprem ile ilgili cümlelerim sadece örnek vermek içindir. Ahkam kesmek değildir. Deprem bilimi ile uğraşan arkadaşlara..."

ORHAN ŞEN'DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.

Şen, şu ifadeleri kullandı:

"Verilerin istatistik değerlendirmesinden fiziksel bir sonuç çıkartmak olmaz. Fiziksel davranışlar verilerin istatistiğini verir. Örnek: İstanbul'da 250 yılda bir büyük (7 üzeri) deprem olur" dersek istatistiksel tahmin yaparız ama bunun fiziksel bir anlamı vardır. Bu yılda 2 cm karaların birisinin altına girmesidir. Ve bu bükülme 5 m olunca kırılır deprem oluşur. Bu değere ulaşmak için 250 seneye ihtiyaç vardır. Dolayısıyla 250 sene sonuna deprem tahmini yaparsınız tabiki o zamana kadar deprem olmadıysa ama meteorolojide bu farklıdır.

"BU YIL KAR YAĞMAYACAK DİYEMEZSİNİZ"

Siz 106 yıllık sıcaklık verisine bakarak "bu yıl kar yağmayacak" diyemezsiniz. Ancak bu yıl sıcaklıklar ortalamanın üzerinde ya da altında geçecek diyebilirsiniz. Bu sene kar yağmayacak derseniz bunu fiziksel bir temele oturtamazsınız ancak falcılık yaparsınız. Bu nedenle bu tür temele dayanan tahminlere itibar etmeyin. Türkiye'de meteorolojik tahmin konusunda Tek Yetkili MGM'dir. Biz Meteoroloji bölümü akademisyenlerin öngörüleri araştırma sonucu yapılan kendimizi bağlayan tahminlerdir. Yetkili değilizdir.

"İSTANBUL'DA DA YAĞACAK, GÜNEŞLİ GÜNLER DE OLACAK"

Kar yağıp yağmayacağı 100 yıllık istatistik değerlendirme ile yapılmaz bunun uzmanlıkla ilgisi yoktur. Bu sene tabiki kar yağacak. Anadolu'da başladı bile, yollar kapandı. İstanbul'da da yağacak, güneşli günler de olacak.

Deprem ile ilgili cümlelerim sadece örnek vermek içindir. Ahkam kesmek değildir. Deprem bilimi ile uğraşan arkadaşlara..."

Kar Neden Yağar ve Nasıl Oluşur?

Doğa olayları arasında sıklıkla karşılaşılan bir tür olarak kar yağışları da dikkat çekmektedir. Kış aylarında daha sık ve daha çok gözlemlenebilen kar yağışlarının nasıl gerçekleştiği, nasıl meydana geldiği ise merak konusu olabilir. Kış ayları boyunca güneş ışınları yeteri kadar güçlü şekilde yeryüzüne inmezler. Bulutların yer aldıkları yüksekliklerde de hava sıcaklıkları haliyle düşüktür. Bu süreçte yerden yükselen su buharı söz konusu düşük sıcaklıktaki tabaka ile karşılaşır. İşte bu anda, süblime adı verilen bir durum yaşanır ve su buharı daha sıvılaşmadan kristalleşir ve katılaşır. Kristalleşerek buz halini alan su buharı tanecikleri, 0,1 milimetrelik çaplara sahip olurlar. Bu kristallerin birbirlerine yapışması da kar tanelerini meydana getirir.

Kar yağışı bu tanelerin yeryüzüne inmesi ile gerçekleşirken, eğer bulutlar ile yer arasında bulunan havanın sıcak olması durumu söz konusu ise kar tanelerinin yağmura dönüşmesi de mümkün olur. Çünkü yeteri kadar ısınmış olan hava bu taneleri sıvı forma çevirecektir. Eğer sıcaklık yeteri kadar yüksek değilse bu taneler aynı kristaller halleri ile yere düşerler ve kar yağışı meydana gelir. Bununla beraber zaman zaman sulu kar (sulu sepken) olarak adlandırılan yağışların olduğu da görülür. Bu tip yağışların asıl sebebi ise yer ile bulutlar arasındaki değişken havalardır. Hava sıcaklığına göre tanelerin aldıkları şekil ya da sahip oldukları formlar da değişebilir.

Kar taneleri çok hafiftirler. Ortalama bir kar tanesi 3 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 2 saatte tamamlar. Yani bir kar tanesinin hızı, saatte 1,5 kilometre denebilir.

Genel bir yargı olarak kar yağdığında havanın ısındığı sanılır. Fakat bu durum tam olarak böyle değildir. Bunun tam tersi olarak ısınan havanın kar yapmasına ortam oluşturduğu söylenebilir. Çünkü çok soğuk olan hava içinde su bulunma kapasitesi son derece azdır. Zaten bu tarz havalarda yukarı çıkamayan suyun don veya kırağıya dönüşmesi gözlemlenebilir. Böylesine bir hava şartı görülüyor ise kar yağışı meydana gelmez. İşte havanın biraz olsun ısınması ile su buharının yukarıya taşınıp soğuk kütleler ile karşılaşması sonucu ortaya kar yağışı çıkar. İnsanlar da böyle yumuşak havaların kardan dolayı oluştuğunu zannederler.

Kar tanelerinin meydana gelmesi doğal mucizeler arasında gösterilebilir. Her ne kadar günümüzde suni kar üretimi yapılabilse de söz konusu süreç kesinlikle basit bir süreç değildir. Öte yandan gerçek kar tanelerinin tam ortalarında çekirdek şeklinde toz parçacıklarının bulunması, bu parçacıkların olmaması durumunda ise saf suyun kristalleşemediği (-40 derecelerde bile) durumları bile bu doğal mucizeyi kanıtlar niteliktedir.

İlk Suni Kar Üretimi

1975 yılında, Amerika’nın Berkeley, California Üniversitesi’nde ilk suni kar üretimi gerçekleştirildi. Prof. Steve Lindow tarafından “snomax” isimli bir protein toz parçacıkların yerine kullanıldı ve en nihayetinde suni kar üretilmiş oldu. Hatta söz konusu suni kar üretimi 1994 Norveç Kış Olimpiyatları kapsamında da yoğun olarak kullanıldı.

Kar Kristallerinin Yapısı

Altıgen bir şekli olan kar kristalleri, her kolundan 3 ve 12’li farklı kollara ayrılır. Söz konusu dizilişin sebebi olarak ise oksijen atomlarının dizilişi gösterilmektedir, ancak bu önerme henüz kanıtlanmamıştır.

Bir Diğer Kristal Yağışı; Dolu!

Daha çok ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülebilen dolu yağışları, kar tanelerinin oluşumuna benzer bir sürece sahiptir. Isınan havanın taşıdığı su buharı, hava akımlarının da destek olması ise çok daha yüksek noktalara ulaşır. Neredeyse 12.000 metre (12 km) yüksekliğe çıkan bu su buharı, bu alanda -50 derecelik bir hava sıcaklığı ile karşılaşır. İşte burada doğrudan buz kristallerine dönüşen su buharı, yine bu alandaki güçlü hava akımları ile birbirlerine yapışırlar ve buz taneleri haline gelirler. Yani kristal taneler daha da irileşir ve birleşmenin verdiği bir büyüklük söz konusu olur.

Birleşen kristallerin tane haline gelmesi ile bu tanelerin ağır oldukları da fark edilebilir. Ağırlığından dolayı hızlı şekilde yeryüzüne inmeye başlayan buz taneleri, yeryüzü ile bulutlar arasındaki mesafe boyunca sıcaklık ne olursa olsun erimeye pek vakit bulamazlar. Kar tanelerinde olduğu gibi sıcak havada eriyip yağmur olma, soğuk havada formunu koruma durumu yoktur; doğrudan buz taneleri olarak yere düşme mevzu bahistir. Buz tanelerinin, yani doluların çapları en düşük 5 milimetre olarak ifade edilebilir