Metaverse dijital çağın nevruzu

AK Parti'den ‘metaverse' forumu! Dijital seferberlik. Başkan Erdoğan, ‘Forum Metaverse'de konuştu, “Önümüzdeki dönem dijital seferberlik dönemidir. Hayalimiz de ihtiyacımız da büyük” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen "Forum Metaverse" etkinliğinde konuştu:

DİJİTALİN NEVRUZU: "Bugün 21 Mart, bugün Nevruz günüdür. Milletimizle birlikte coğrafyamızdaki pek çok halk tabiatın uyanışının ve baharın müjdecisi olarak kabul ettiği 21 Mart'ı bayram sevinciyle kutlamaktadır. Nevruz kelimesi yeni gün anlamına da geliyor. Bugün burada dijital teknolojilerin nevruzu, dijital teknolojilerin yeni bir safhası diyebileceğimiz web 3.0 ve onunla bağlantılı en popüler mecra olan metavese hakkında konuşmak, tartışmak, tespit ve tekliflerimizi paylaşmak üzere bir aradayız."

YENİ BİR DÖNEM: "Metaverse ve benzeri mecralar belki torunlarımızı da aşıp onların çocuklarının hayat biçimlerinin ayrılmaz birer parçası olacak. Meta projeler web 3.0 denen çok daha kapsamlı çok daha kuşatıcı çok daha karmaşık bir teknolojik dönüşümün üzerinde inşa edilen mecralardan yalnızca biridir. Gerçek şu ki dünya dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru doludizgin gidiyor. Ülkelerin yöneticileri olarak bizlere düşen görev kendi insanlarımızı kendi gençlerimizi özellikle de bu kaçınılmaz geleceğe en doğru en güvenli en güçlü en donanımlı şekilde hazırlamaktır."

STRATEJİK, HAYATİ: "Teknolojinin alt yapı hazırlığı ne kadar yüksek maliyetli bir faaliyet alanıysa içerik üretimi de işin aynı derece stratejik, kritik, hayati bir yönüdür. Biz teknolojinin alt yapısını üretmenin yanında önce kendimizin ardından etki alanımızın nihayetinde de tüm dünyanın kullanabileceği içerikler üretilmesini sağlayacak platformlar kurulmasını istiyoruz. Asıl hedefimiz ise bu üretimi kendi medeniyet birikimimizin kendi kültürümüzün, kendi değerlerimizin üzerinde inşa etmektir."

DİJİTAL HUKUK DÜZENİ

YOLUMUZU ÇİZMELİYİZ: "Bugün dijital dünyanın ne kadar kötü bir görünüme sahip olduğunu en iyi işin içindekiler biliyor. Evlatlarımızı envayi çeşit kötü alışkanlıklara sürükleyecek kimi mecrayı, nice tuzağı, nice batağı bir kenara bırakıyorum. Sadece kartel haline gelen sosyal medya platformlarının hukuki ve ahlaki sınır tanımayan tasarrufları bile tek başına bu alanda mutlaka kendi yolumuzu çizmemiz gerektiğinin en somut ifadesidir."

KARANLIK AMAÇLAR: "Siber ve dijital alanda işlenen suçlar karşısında küresel şirketlerin keyfi tasarrufları ile karanlık amaçlara hizmet eden algoritma düzenlemeleri burada sadece gücün, sadece paranın, sadece sapkın yönelimlerin borusunun öttüğü bir düzenin hakim olduğuna işaret ediyor. Madem artık giderek büyüyen bir dijital ekonomi gerçeği, dijital kültür hakikati var öyleyse ülkelerin tamamının uzlaşmayla kabul edip arkasında duracağı dijital hukuk düzeni kurulmadan bu sorunların çözümü mümkün değildir. Bize düşen bu kaotik dijital iklimde öncelikle kendi insanlarımıza, kendi evlatlarımıza sahip çıkmak onların küresel gelişmelerin içinde hatta önünde yer alacak imkanları oluşturmaktır."

GENÇLERİMİZİN YANINDAYIZ

"Küresel tröstlere bakılarak yapılan Türkiye'nin teknolojide öne çıkma şansının kalmadığı iddiası en başta bu ülkenin gençlerine hakarettir. Bizim bazıları gibi vicdan ve ahlak sınırı tanımadan kurulan sömürü düzenlerine dayanan kaynaklarımız olmayabilir fakat bizim elimizde çok daha kıymetli imkanlar var. Her şeyden önce zengin bir medeniyet birikimimiz iftihar verici bir tarih ve kültür zenginliğimiz aynı şekilde her türlü krizin her türlü zorluğun üstesinden gelebilme kabiliyetini defalarca ispatlamış bir insan gücüne sahibiz. Teknoloji temelli girişim yapan her evladımızı pek çok destek ve teşvikle cesaretlendiriyoruz, yanında yer alıyor, omuz veriyoruz. Gençlerin kendilerini anlamadığını söyleyenler onları suçlamadan önce dönüp kendilerinin nereyi eksik bıraktıklarının onları nerede dinlemediklerinin muhasebesini yapmaları gerekir. Kuşak farkı bahanesiyle yeni nesilleri anlamaktan ve onların yanında yer almaktan kaçınarak bu ülkeyi dünyanın yeni düzeninde söz sahibi olacak konuma getiremeyiz."

Programda AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim etti.

Etkinlikte, davetlilere artırılmış gerçeklik deneyimi sunuldu. Bir QR kodunun cep telefonuna okutulmasının ardından yönlendirilen sayfada, Bayraktar AKINCI TİHA, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi önemli yatırımlar artırılmış gerçeklikle görülebildi.

SİLİKON VADİSİ OLUŞTURABİLECEK POTANSİYELE SAHİBİZ

"Türkiye yakın coğrafyasından başlayarak dünya çapında siyasi, ekonomik, kültürel etki alanı olan gönül coğrafyası milyar seviyesinde insanı kucaklayan bir ülkedir. Dolayısıyla yaptığımız ürettiğimiz, inşa ettiğimiz her şey gibi dijital kültür ürünlerinin de işte böylesine geniş tabii bir hedef kitlesi var. Ülkemizin potansiyeli kendi silikon vadisini oluşturacak düzeydedir. Yapay zekadan akıllı cihazlara, oyun sektöründen kültür endüstrilerine kadar bu alandaki tüm çalışmalara vakit ve kaynak ayıracak ülkemizi dijital üretimde öne çıkaracak yatırımcılara, girişimcilere, gençlere ihtiyacımız var."

DİJİTAL DÜNYADA DA YERLİ VE MİLLİ AYAKLAR ÜZERİNDE DURACAĞIZ

"Her alan gibi dijital dünyada da kendi alt yapınıza, kendi mecralarınıza, kendi insan gücünüze sahip değilseniz. Yani yerli ve milli ayaklar üzerinde durmuyorsanız felaketin eşiğindesiniz demektir. İHA'larınızı, SİHA'larınızı, Akıncılarınızı yapamıyorsanız her an köle olmayla karşı karşıyasınız. Tıpkı diplomaside, ekonomide, askeri alanda olduğu gibi dijital dünyada asıl olan kendi gücünüzdür. Özgün teknolojilerimizi, yazılımlarımızı geliştirmeden özgün içeriklerimizi üretmeden kafamızı yastığa huzurlu kalple koyamayız, geleceğimize güvenle bakamayız."

METAVERSE NEDİR?

* Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor.

* Fiziksel gerçeklik ile artırılmış ve sanal gerçekliğin birleştirilmesinden oluşuyor.

* Ortak bir online dünyalar topluluğu olarak düşünülebilir.

* Metaverse'te insanlar alışveriş yapabilecek, hizmetlere abone olabilecek, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabilecek, oyun oynayabilecek ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebilecek.

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ BİZ YAYGINLAŞTIRDIK

* "Geldiğimizde 3 bin olan geniş bant internet abonesi sayısını 87,5 milyona çıkardık."

* "Mobil telefon abone sayısı 23 milyondan 87 milyona ulaştı."

* "Fiber hat uzunluğu 81 bin kilometreden 455 bin kilometreye uzadı."

* "Elektronik devlet hizmetlerinin kullanıcı sayısı sıfırdan 58 milyona yükseldi."

* "Dijital mecralarda değeri 1 milyar doları aşan şirketlerimizin sayısı giderek artıyor."

ERDOĞAN, NATO'DA BİDEN'LA GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geleceğini bildirdi. Kalın, "Bir gün içerisinde yapılabilecek toplantı sayısı sınırlı ama elimizden geldiğince, programlar el verdiği ölçüde bu görüşmeler gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

KÜLLİYE'DE ÖZEL BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Ankara Özel Sporcular Federasyonu üyelerini kabul etti. Erdoğan ayrıca 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Down Sendromu Farkındalık Günü'nde özel gereksinimli tüm yavrularımız ile onların fedakar ailelerine en kalbi selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Dünyamız varlığınızla daha zengin, daha özel, daha güzel. İyi ki varsınız" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan, sesinin kısıklığının nedenini partililerle paylaşarak "Cuma günü, 1915 Köprüsü'nün açılışını yaptık, orada şifayı kaptık" dedi.

PAHALILIĞI BİTİRMEK BOYNUMUZUN BORCU

Başkan Erdoğan, "Vatandaşlarımızın en önemli sıkıntısının hayat pahalılığı olduğunu biliyoruz. Hayat pahalılığının önüne geçmek boynumuzun borcudur" dedi.

Başkan Erdoğan, 'Kuruluşundan Günümüze Milletvekilleri ve İl Başkanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

MİLLETİN PARTİSİ: Milletvekili ve il başkanı olarak bu davaya eşsiz katkılar vermiş sizler üzerine, emeğiyle gayretiyle partiye hizmet etmiş arkadaşlarımıza şükran sunuyorum. AK Parti milletin partisidir. AK Parti'yi kuran da iktidara getiren de, verdiği tüm mücadelede dimdik yanında duran milletimizdir.

KENDİ EVİNE SAHİP ÇIKMAK: İnsan kendi evine gitmek, kendi evine sahip çıkmak, güçlendirmek için davet beklemez. Haklı haksız gerekçe, sizlerin AK Parti ve ülkenin mücadelesinin dışında tutmaya bahanesi olamaz. Sizlerden torunlarınıza, evlatlarınıza miras bırakacağınız Türkiye için çevrenizdeki imkanı sonuna kadar kullanmanızı bekliyorum. Sizlerden küçük cihadı bitirdiğinde büyük cihada başlamayı emreden medeniyet duruşu, "kim var dendiğinde" sağına soluna bakmadan "ben varım diyecek" dava adamlığı bekliyorum.

EN ÖNEMLİ SIKINTI: Dünyanın salgınla sarsılan dengelerini, Ukrayna-Rusya savaşı gibi iyice bozulduğu bir dönemdeyiz. Bu durumun olumsuz etkilerini yaşıyoruz. Hem kurdaki yükseliş, hem de küresel emtiadaki artışların tetiklediği vatandaşlarımızı koruma politikamızı uyguladık. Sadece doğalgaz, elektrik ve akaryakıtta geçen yıl 165 milyar liralık kaynak kullandık. Vergi kayıplarıyla bu rakam 200 milyarın üzerindedir. Buna rağmen vatandaşlarımızın en önemli sıkıntısının hayat pahalılığı olduğunu biliyoruz. Hayat pahalılığının önüne geçmek boynumuzun borcudur.