Merkel'den veda selamı

Başkan Erdoğan, Avrupa siyasetinde önemli rol oynayan ve Almanya başbakanlığına nokta koyan Angela Merkel'i ağırladı.

Başkan Erdoğan, veda ziyareti için İstanbul'a gelen Merkel'i ağırladı. Erdoğan, Yunanistan'ın göçmenlere insanlık dışı muamelelerini hatırlatarak, "Onların yaptığı gibi yapamayız" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel veda ziyareti kapsamında Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Huber Köşkü'nde ağırlandı. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı. Erdoğan, "Sayın Merkel ile ikili diyaloğumuz bölgesel konuların çözüme kavuşturulmasında da rol oynadı. Her zaman çözüm odaklı bir lider oldu" dedi. Angela Merkel ise, "Türkiye ile çok iyi ilişkiler için çabaladık. Bu iyi ilişkileri sürdürmek için karşımızda çok fazla görev var" ifadelerini kullandı. "Mülteci anlaşması konusunda hangi konularda anlaşmaya vardınız" sorusuna Erdoğan, "Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. 5 milyon Suriye'den var, Irak'tan var, Afganistan'dan 300 bin var. Bizim ötelememiz, Yunanistan'ın yaptığı gibi mümkün değil" yanıtını verdi.

BELİRLEYİCİ LİDERLİK

"Değerli dostum Sayın Merkel'le göreve başladığı 2005 yılından bu yana karşılıklı saygıya dayalı yakın bir diyalog tesis ettik" diyen Erdoğan, 16 senedir gerçekleştirdikleri görüşmelerde Merkel'in her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediğini, görev süresi boyunca Avrupa Birliği'nin içinden geçtiği krizlerde liderliğinin belirleyici olduğunu ifade etti.

ÖNCELİK VİZE SERBESTİSİ

Erdoğan, Merkel ile görüşmelerine ilişkin şu bilgileri verdi: "Nitekim Sayın Merkel'le bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin geliştirilmesine verdiğimiz önemi teyit ettik. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi, 18 Mart Mutabakatı'nın yenilenmesi başta olmak üzere beklentilerimizi değerli dostumla paylaştım."

ERDOĞAN, MERKEL'E BOĞAZ'I ANLATTI

Erdoğan ve Merkel, görüşme öncesinde Huber Köşkü'nün balkonuna çıkarak İstanbul Boğazı'nı izledi. Başkan Erdoğan, Merkel'e İstanbul Boğazı hakkında bilgi verdi. Erdoğan ve Merkel gazetecilerle sahildeki vatandaşları da el sallayarak selamladı.

TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR PARTNER

Almanya Başbakanı Merkel şunları söyledi: "Almanya'da ırkçı, yabancı düşmanı olayları takip ediyoruz ve bunlara her zaman karşı çıktık. Yasadışı göç konusu çok önemli bir konu. Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Afganistan'a insani yardım konusunda da görüştük. BM ile birlikte Afganistan'da felaketler yaşanmaması için çalışmalıyız. Çok kapsamlı bir görüşmemiz oldu. Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri de ele aldık. Halen burada aşılması gereken bazı sorunlar var ancak bunların sadece görüşülerek başarılacağını düşünüyorum. İşbirliği için görüş ayrılıklarına rağmen diyaloğumuzu sürdürdüğümüz için çok teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'de çok şey gelişti, çok gelişme oldu altyapı açısından olsun. İstanbul'a baktığımızda bunu görüyoruz. Ekonomik sorunlara rağmen standartların ne kadar yükseldiğini de görebiliyorum. Türkiye bizim için önemli bir partner."

AFRİKA TURU BAŞLIYOR

Başkan Erdoğan, 3 Afrika ülkesini kapsayan resmi ziyaret rotasına bugün başlayacak. Erdoğan, Angola, Togo ve Nijerya'da temaslarda bulunacak. Ziyaretlerin gündeminde ikili ilişkiler, ticaret ve FETÖ ile mücadele olacak.