Marketlerde mentollü sigara satışı yasaklandı mı sorusuna müşteriler yanıt arıyor. Mentollü sigara neden yok sorusu gündeme geldi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddelerin elde edilmesi sürecinde mentol veya türevlerinin kullanılmasına yasak getirdi. TAPDK'nın "Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tablolarında Yer Alan Verilerin Değerlendirilmesine İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
MENTOLLÜ SİGARA NEDEN YOK?
TAPDK, sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddelerin elde edilmesi sürecinde mentol veya türevlerinin kullanılmasına yasak getirdi. Mentollü sigaralar 1 Ocak 2019'dan sonra satılmayacak.
YENİ BİR MADDE EKLENDİ
Karara, "Tütün Mamullerinin Üretiminde Kullanımına İzin Verilmeyen Girdilere İlişkin Liste"ye mentol kullanımına ilişkin bir madde eklendi. Eklenen maddeye göre, Türkiye'de üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan tütün bitkisinin herhangi bir unsurunun işlemden geçirilmesi suretiyle elde edilen ham maddelerin elde edilme sürecinde, katkı maddesi olarak ya da sigara kağıdında, kenar ek yeri yapıştırıcısında, sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkepte, uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebinde, alüminyum folyoda, piyasaya arz ambalajında mentol veya türevlerinin (Lamiaceae familyası'nın Mentha (nane) türleri, l-mentol, d-mentol, menton, mentil esterleri, mentil asetat, nane ekstratı, nane yağı ve mint lakton) kullanılması yasaklandı.
PİYASADA BULUNDURULMAYACAK
Bu maddeye uymayan sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamulleri için, piyasaya arz izni verilmesine 1 Haziran 2017, piyasaya arz izni güncellemesine 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edilecek. Belirlenen tarihlerden sonra izin verilemeyecek. Söz konusu sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin, üretimine 1 Ocak 2019, piyasada bulundurulmasına 20 Mayıs 2020 tarihine kadar devam edilecek. Belirlenen tarihlerden sonra üretim yapılamayacak ve piyasada bulundurulamayacak.
SİGARANIN ZARARLARI NELERDİR?
2012 yılında 187 ülkede yapılan araştırmaya göre 967 milyon insan sigara içmektedir. Kullanımı her geçen gün artan bu madde özellikle ABD, Çin, Rusya, Bangladeş ve Avrupa ülkelerindebüyük artış göstermektedir. Bugün her 10 erkekten 3'ü ver her 20 kadından 1'i günlük olarak sigara kullanmaktadır. Sigara'nın içinde 4500'den fazla madde olduğu bilinmektedir. Aseton, Nikotin, Amonyak, Dretan, Metanol, Polonium, Kadmiyum, Toluen, Karbonmonoksit, Bütan, DDT gibi zehirli madee bunlardan sadece bazılardır. Yapılan araştırmaya göre her yıl dünya üzerinde yaşayan 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir. Özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, güvensizlik, arkadaş ısrarı, zevk almak gibi nedenlerden dolayı başlanan bu madde birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. 1942'li yıllarda İngiltere'de Sigara içmek özgüveninizi artırırsloganıyla satılmaya başlanması bugün neden bu kadar fazla tüketildiğini açıklamaktadır. Sigara'nın zararları ise şunlardır:
- Tat ve koku alma duyularında azalmasına neden olur.
- Ağız kokusu ve diş ve diş eti hastalıklarına sebep olur.
- Birçok kanser türüne yol açar.
- Beyin hücrelerinin ölümüne sebep olur.
- Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani katarakta sebep olur.
- Damar sertliğini hızlandırır. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur.
- Kemik erimesine neden olur.
- Hastalık, yara ve ameliyat tedavilerinin uzamasına neden olur.
- Akciğer ve solunum yollarında enfeksiyona yol açar.
- Cildin yapısının bozulmasına neden olur.
- Burunda koku alma duyusu azalır.
- Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir.
- Düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur.