Menfez paşası kıvırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Marmaris'te kaldığı otele giden suikast timinin komutanı Zekeriya Kuzu, suçlamaları kabul etmedi. Kuzu, avukatının görme engelli olduğunu, baskı altında ifade verdiği yalanını söyledi.

1

Mustafa İNCİ / MUĞLA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Marmaris'te kaldığı otelde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi suikast girişimiyle ilgili 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 47 kişinin yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün de devam edildi. Duruşmada MAK timinin lideri olduğu iddia edilen Binbaşı Taner Berber ve Çiğli imamı eski Astsubay Zekeriya Kuzu'u savunma yaptı. 

500 kişilik liste vermişti 

Çiğli imamı eski Astsubay Zekeriya Kuzu, savcılık sorgusunda FETÖ'cü olduğunu itiraf edip 500 kişilik liste veren Kuzu, mahkemede şaştı! Kuzu ilk ifadelerini kabul etmediğini söyledi. Kuzu mahkemde "Mahkemeden çok memnunuz. Kendim ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum" diyerek hainlerin lideri olduğunu açık etti. Bunun üzerine eski  Sönmezateş bağırarak "Kimse benim yerime teşekkür edemez" diye Kuzu'yu uyardı. 

HAİN DERT YANDI 

İfadesini sürdüren Kuzu, “7 aydır cezaevindeki bahçeye dahi tek başıma çıkıyorum. Emniyet ve savcılıktaki ifadelerimin hiç birisini kabul etmiyorum. Milliyetçi ve vatanperver birisi olduğunu ileri süren Kuzu, “Ülkü ocaklarında yetiştim. Bunu da ilk defa söylüyorum. 30 yıl boyunca MAK timinde görev yaptım. Bizler için deliler ekibi derler" dedi. 

AVUKATI SUÇLADI

Darbeci Zekeriya Kuzu, Mahkeme Başkanı'nın "Bu ifadeleri verirken yanında avukatın yok muydu?" sorusuna "Avukatım kördü, önüne geleni imzalıyordu" dedi. 

Hainler inkara devam etti

Duruşmada ifade veren Binbaşı Taner Berber, FETÖ'yle kendisinin ve tutuklu bulunan grubun alakasının olmadığını, olayın mahiyetinin Marmaris'teki polisin kimliğini gördükten sonra anladıklarını, arazide firar etmelerinden de pişman olmadığını söyledi. Helikopter ile havalandıktan sonra Marmaris’e iniş yaptıklarını söyleyen Berber, “Marmaris’e iniş yaptıktan sonra olayın durumunu orada anladım. Ben kesinlikle çatışmaya girmedim ve havaya ateş ettim” dedi.

1 dolar F serisi değil, B serisi 

Mahkeme başkanının ‘İfadende bir doları Arif Bey bana verdi demişsin. Bu konuda ne diyorsun’ sorusuna Kuzu, “İfademin yüzde 99’unu kabul etmiyorum. O dalarda F serisi değil, B serisi imiş. FETÖ ile bağlantım yoktur” dedi. Mahkeme Başkanı Kuzu’ya, ‘Taner Berber, Ramazan Elmas gibi 57 kişinin FETÖ’cü olduğunu söylemişsin. Bu konuda ne diyeceksin’ diye sordu. Kuzu “İsimlerin hepsi uydurmadır. Bana zorla yazdırdılar" dedi.

Askerin cebindeki paraları çalmışlar 

Kuzu, "Ormanlık alanda saklanırken Şükrü Binbaşı ile durum değerlendirmesi yaptık. Askerlerin ceplerindeki paraları topladık. Sonra bu para bize yetmez dedik. Özel Kuvvetlerdeki Abdulhamit’in elinde bir çanta vardı. Çanta açıldığında içerisinde 4 cüzdan vardı. Cüzdanların polis memurlarına ait olduğunu kimliklerinden öğrendik. İçerisinde birkaç bin lira para vardı. Şükrü Binbaşı ihtiyacımız olanını buradan harcarız. Polislerin parasını daha sonra geri iade ederiz” dedi.

Kayıt dışı silahlar Çiğli'den geldi

Özel kuvvetlere bağlı ekibin saat 22.30 gibi Çiğli'ye geldiğini söyleyen Taner Berber, Binbaşı Şükrü Seymen'le muhatap olduğunu, hiç silahlarının olmadığını söylemesi üzerine de, kendi silahlarından verdiklerini anlattı. Berber, suikast için gerekli hazırlıklar sürdüğü sırada Sözmezateş'in depoda kendilerine TSK'nın emir komuta içerisinde yönetime el koyduğunu, emirlerin artık Genelkurmay Başkanı'ndan alınacağını, operasyonlarının da devam edeceğini söylediğini belirtti.

Köşeye sıkışınca yalana sarıldı

FETÖ ile sadece oğlunun okulundaki Arif isimli Müdür ile görüştüğünü belirten Kuzu, “Oğlum onların okulunda okuyordu. Oğlumun etrafında uyuşturucu kullanan arkadaşları vardı. Okul Müdürü Arif Bey ile oğlum adına konuştum. Oğlum uzman çavuştur. Benim yüzünden şu an tutuklandı. Hiçbir gelir kaynağımız yok. Ben tüm suçlamaları ailemin can güvenliğini korumak için kabul ettim. Baskı ve şantaj altında ifade verdim” dedi.

Cumhurbaşkanını çok severmiş!

Kuzu ifadesinin tuhaf ve tutarsız söylemlerde bulundu. Görgü tanıklarının da ifadesinde 'İnimize girecektiniz biz sizin ininize girdik' dediğini söyleyen Kuzu, “Özel kuvvetler içeri girdi. Birileri Cumhurbaşkanı nerede nereye sakladınız diye bağırdı. Ben Marmaris’e Sayın Cumhurbaşkanımızı almaya geldiğimizi o zaman anladım. Ben hiç kimseye ininize girdik. O hırsız nerede hemen söyleyin diye bir şey demedim. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum. diye konuştu.