Meme kanserine elektronik sütyenli çözüm

Giyilebilir kalp pilinin mucidi Türk bilim kadını Canan Dağdeviren, meme kanserinin erken teşhisi için elektronik sütyen projesi üzerinde çalışıyor. Bu sütyen sayesinde en ufak bir hücre bozulması dahi anında gözlemlenecek.

Şenay Büyükköşdere

Canan Dağdeviren 33 yaşında genç bir bilim kadını. Fizik mühendisi Dağdeviren yaptığı icatlar, aldığı ödüllerle şimdiden dünyanın önemli bilim insanları arasına girerek, Türkiye’nin gururu olmayı başardı. Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk Türk olan Dağdeviren  ‘giyilebilir kalp pili’nin mucidi. Aynı zamanda cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Halen MIT’de 8 kişilik ekibiyle birlikte geleceği tasarlayan Dağdeviren, şimdi de kalp pilinin giyilebilir versiyonu üzerine çalışıyor. Dağdeviren’in projelerinden biri de ‘elektonik sütyen’. Meme kanserinde erken tanı konusunda çığır açacak elektronik sütyen sayesinde en ufak bir hücre bozulması gözlemlendiğinde dahi sütyen uyarı veriyor. 

KALP PİLİ UCUZLAYACAK 

Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’ne alan Dağdeviren yüksek lisansını ise Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi alanında yaptı. Dağdeviren, önceki gün Sabancı Üniversitesi’nin Akademik Yıl Kapanış Konferansı’nda gençlerle buluşmak için İstanbul’daydı. Konferansta ‘Sevgileri yarınlara bırakmadık’ başlıklı bir konuşma yapan Dağdeviren’le buluşup yeni projelerini konuşma fırsatı bulduk. Tüm projelerinin piozoelektrik üzerine olduğunu anlatan Dağdeviren, projelerden birinin giyilebilir kalp pilini daha uygun fiyata mal etmek olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE’YE SÜRPRİZ PROJE 

Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığına dikkat çeken Dağdeviren, erken tanı için bir de elektronik sütyen üzerinde çalışıyor. Dağdeviren, “Bu sayede pili takmak için ameliyata gerek kalmayacak” diyor. 8 yıldır üzerinde çalıştığı projelerden birinin de beyin iğnesi olduğunu vurgulayan Dağdeviren, “Uzaktan kumandayla hayvanların başını sağı sola çevirmelerini sağladık. Bu projenin ismi Minds. Asıl amacım, beyni ısıtıp, soğutarak hücre ölümünü engellemek. Ve insanların hayat kalitesini artırmak” dedi. Dağdeviren ayrıca, 6 aya kadar Türkiye için geliştirilen sürpriz bir projeyi de açıklayacaklarını anlattı.  

ÇOK DAHA İYİ YILLAR GELİYOR

Sabancı Üniversitesi’nde düzenlenen mezuniyet töreniyle 26 ülkeden, lisans ve lisans üstü olmak üzere 1200 öğrenci mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da, törende bir konuşma yaptı. Güler Sabancı konuşmasında, “Ben önümüzdeki yılların hem dünyada hem de ülkemizde, demokrasi ve insan hakları açısından daha iyi yıllar olacağı iyimserliğini koruyorum” ifadelerini kullandı. Sabancı gençlere; “Unutmayın ki, gelecekteki en önemli rekabet avantajlarınız, çözüm odaklı olmak, işbirliklerine açık ve yapıcı olmak, ekip çalışması yapabilmek olacaktır. Sizi başarıya ve mutluluğa götürecek olan, kendinizi yenileme ve geliştirme kapasitenizdir” diye seslendi. 

HER PAZAR 2 SAAT FACEBOOK’TA

Canan Dağdeviren, Türk gençlere de vakit ayırmayı ihmal etmiyor. Her pazar 2 saatini Facebook’ta gençlere ayırdığını anlatan Dağdeviren, “Sorularını yanıtlıyorum, onları bilime yönlendiriyorum. Laboratuvarımın resmini göndererek, ‘Belki ileride birlikte çalışırız’ diyorum. Birçok genç, bu sayede fizik okumaya karar verdi” dedi.