Melike Hatun kimdir? Melike Hatun Camisi nerede?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın talimatıyla dört yıl önce yapımına başlanan ve heyecanla beklenen Melike Hatun Camisi'nin açılışı bugün yapıldı. Erdoğan, camideki ilk cuma namazını da vatandaşlar ile birlikte kıldı. Peki 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Melike Hatun Camisi nerede? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Melike Hatun Camii açılışında yaptığı konuşma... Konuşmasında Camii'nin inşaatında katkısı olan herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Allah kendilerinden razı olsun. Bildiğiniz gibi Ankara, Selçuklu ve Osmanlı'nın merkez şehirlerinden biri olmuştur. Bu eserin kendine has güzellikleri ile Ankaramızın sembollerinden biri olacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Dört yıl önce yapımına başlanan ve 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Melike Hatun Camii, bugün açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta "Melike Hatun halk arasında Sultan Hatun olarak bilinir. 14. yüzyılda yaşamıştır" dedi. Peki Melike Hatun camisi nerede? Melike Hatun kimdir? İşte detaylar... Ulus'un çehresini değiştiren ve çevre düzenlemesiyle Başkente 50 bin metrekarelik yeni bir meydan kazandıran proje kapsamında yaptırılan cami, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor.

MELİKE HATUN CAMİSİ NEREDE?

Ulus'un çehresini değiştiren ve çevre düzenlemesiyle Başkente 50 bin metrekarelik yeni bir meydan kazandıran proje kapsamında yaptırılan cami, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor.

Ayrıca 3 bin 600 metrekare alanı kapsayan, kadınlar mahfiliyle yaklaşık 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin altında, bin kişilik kongre salonu, 12 bin metrekare fuaye alanı ve bin araçlık otopark yer alıyor.

"TOKYO VE MİMAR SİNAN CAMİLERİNİN DEVAMI NİTELİĞİNDE"

Caminin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin merkezi kubbesi etrafında altı yarım kubbe bulunduğunu, 2000'de Tokyo Camisi ve 2011'de İstanbul'da inşa edilen Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Girişinde ilave iki sıra ön revak bulunan caminin, en ince detayına kadar yeni bir tasarım anlayışıyla işlendiğini vurgulayan Şenalp, "Bu sebeple bu eser, klasik Osmanlı-Türk mimari uslubu içerisinde, her detayı orijinal, taklit değil, sahih ve yeni bir eserdir." dedi.

Şenalp, yüzlerce senedir devam eden çini, kündekari, hat, tezyinat, sedefkari, çitakari, mukarnas gibi yerli ve milli sanatların yepyeni numunelerinin bu yeni mimari tasarım içinde yerlerini aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Meydanın ve caminin altındaki zengin mekanlarda alışveriş fonksiyonu düşünülmemiş, yaklaşık 12 bin metrekarelik sadece sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bin kişilik kongre salonu, medeniyet müzesi, sergi holü, toplantı salonları, kitap kafeler, kütüphane, sanatçılar kahvesi gibi özel ve geleneksel sanatların yaşatılacağı mekanlar ile de insanların sosyalleşebileceği, bir araya gelebileceği sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bu mekanlar, Ankara'nın kültür ve sanat hayatına ciddi katkı sağlayacaktır."

Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Halim Altunkal da caminin konumu ve kapasitesi sayesinde Ankaralılara önemli kolaylıklar getirdiğini ifade ederek, özellikle cuma namazları ve kandil gecelerinde Ulus'taki tarihi camilerde oluşan cemaat yoğunluğunu da paylaşacağını kaydetti.

MELİKE HATUN KİMDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Melike Hatun halk arasında Sultan Hatun olarak bilinir. 14. yüzyılda yaşamıştır" dedi.

Konuşmasında Camii'nin inşaatında katkısı olan herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Allah kendilerinden razı olsun. Bildiğiniz gibi Ankara, Selçuklu ve Osmanlı'nın merkez şehirlerinden biri olmuştur. Bu eserin kendine has güzellikleri ile Ankaramızın sembollerinden biri olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE BİR İLK"

Cami'nin birçok özelliği ile Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "7 bin kişilik kapasiteye sahip. Altta kongre salonu, Medeniyetler müzesi, 5 katlı otoparkı ile Melike Hatun Camii adına ve şehrine yaraşır bir eser oldu" dedi.