Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy kimdir? Yeni bakan Mehmet Ersoy kaç yaşında, nereli?

Mehmet Ersoy kimdir? Mehmet Ersoy kaç yaşında aslen nereli? Son kabinede yer alması beklenen isimlerden birisi olan Mehmet Ersoy bakan oldu. Mehmet Ersoy’un ismi Kültür ve Turizm Bakanlığı için geçiyordu. Peki yeni kabinede hangi isimler yer alacak? Kültür ve Turizm Bakanlığı için en güçlü isimlerden birisi Mehmet Ersoy olmuştu. Kulislerdeki iddia gerçek oldu ve Ersoy, bakanlık görevini üstlendi. 1968 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Ersoy, İstanbul Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile ortak 1991 yılında Etstur’u (Ersoy Turistik Servisleri), 1999’da Voyage Oteller Grubu’nu kurdu. 1968 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Ersoy, İstanbul Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile ortak 1991 yılında Etstur’u (Ersoy Turistik Servisleri), 1999’da Voyage Oteller Grubu’nu kurdu. 2001’de Didim Tur’u Etsgroup bünyesine kattı. 2004 yılında gruba Atlasjet katıldı. ’ucuzabilet.com’ ve ’jetset’ ise gruba katılan son iki firma oldu. Ersoy’un yönetim kurulu başkanlığındaki şirket Türkiye'nin önde gelen seyahat ve turizm kuruluşu olarak yurt içinde binlerce otelin satış ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Türkiye'de 60, yurt dışında ise yaklaşık 40 destinasyonu kapsayan yüzlerce tur paketi üreten firma, çatısı altında birçok markaya da ev sahipliği yapıyor. Öte yandan Ersoy’un ikizi Ali Murat Ersoy da Atlasglobal ile Atlas Holidays Turizm’in yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

Mehmet Ersoy kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Bakanlar Kurulu listesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve ilgiyle araştırılıyor. Peki yeni kabinede kimler bulunuyor? Mehmet Ersoy kimdir? Mehmet Ersoy aslen nereli kaç yaşında? Kültür ve Turizm Bakanlığı için en güçlü isimlerden birisi Ersoy olmuştu. Kulislerdeki iddiaya göre, Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanı olması bekleniyordu. Peki, Ersoy’un siyasi kariyeri, geçmişi nasıl? 1968 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Ersoy, İstanbul Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile ortak 1991 yılında Etstur’u (Ersoy Turistik Servisleri), 1999’da Voyage Oteller Grubu’nu kurdu. 1968 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Ersoy, İstanbul Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile ortak 1991 yılında Etstur’u (Ersoy Turistik Servisleri), 1999’da Voyage Oteller Grubu’nu kurdu. 2001’de Didim Tur’u Etsgroup bünyesine kattı. 2004 yılında gruba Atlasjet katıldı. ’ucuzabilet.com’ ve ’jetset’ ise gruba katılan son iki firma oldu.  Ersoy’un yönetim kurulu başkanlığındaki şirket Türkiye'nin önde gelen seyahat ve turizm kuruluşu olarak yurt içinde binlerce otelin satış ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Türkiye'de 60, yurt dışında ise yaklaşık 40 destinasyonu kapsayan yüzlerce tur paketi üreten firma, çatısı altında birçok markaya da ev sahipliği yapıyor. Öte yandan Ersoy’un ikizi Ali Murat Ersoy da Atlasglobal ile Atlas Holidays Turizm’in yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

BAKANLARIN ÖZGEÇMİŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

MEHMET ERSOY KİMDİR?

1968 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Ersoy, İstanbul Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. İkiz kardeşi Murat Ersoy ile ortak 1991 yılında Etstur’u (Ersoy Turistik Servisleri), 1999’da Voyage Oteller Grubu’nu kurdu. 2001’de Didim Tur’u Etsgroup bünyesine kattı. 2004 yılında gruba Atlasjet katıldı. ’ucuzabilet.com’ ve ’jetset’ ise gruba katılan son iki firma oldu. Ersoy’un yönetim kurulu başkanlığındaki şirket Türkiye'nin önde gelen seyahat ve turizm kuruluşu olarak yurt içinde binlerce otelin satış ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Türkiye'de 60, yurt dışında ise yaklaşık 40 destinasyonu kapsayan yüzlerce tur paketi üreten firma, çatısı altında birçok markaya da ev sahipliği yapıyor. Öte yandan Ersoy’un ikizi Ali Murat Ersoy da Atlasglobal ile Atlas Holidays Turizm’in yönetim kurulu başkanlığını yapıyor.

İlk kutlayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya oldu

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla yeni Bakan Mehmet Ersoy'u kutladı. Bağlıkaya mesajında, "Hakkıyla geldiği yeri ve başarılarını; tüm sektöre taşıyacağına bütün kalbimle inandığım, yol arkadaşım Mehmet Ersoy'u bakanımız olarak görmekten mutluluk duyuyorum. Başta şahsım ve TÜRSAB ailesi olarak ona başarılar diliyorum. Cumhurbaşkanımızın sektörümüze verdiği önemin ve değerin en güzel işareti olan bu başlangıç turizm camiasını ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bakanımızın liderliğinde ve vizyonunda turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla sektörün birikmiş sorunlarını çözerek büyük bir atılım döneminin başlayacağını ve 2023 hedeflerine güvenle ulaşacağımız inancıyla yeni dönemin sektörümüze ve milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

YENİ SİSTEMİN EKONOMİ KURMAYLARI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha seri kararlar almaya olanak sağlayacak şekilde düzenlenen ekonomi yönetimi, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıkları olarak yapılandırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinin Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank olurken, son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına eski Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanlığına ise Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Bekir Pakdemirli getirildi.

Sistemde oluşturulacak kurul ve ofisler

Öte yandan sistemde 9 kurul olacak. Bu kurullar politika önerileri yapacak, bilimden sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek.

Kurullar arasında ekonomiye ilişkin, Ekonomi Politikaları Kurulu ile Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu yer alacak.

Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis kurulacak. Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, insan kaynağının etkin ve verimli kullanımı, dijital dönüşüm ve hizmet kalitesinin artırılması ile Türkiye'nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol alacak.

Öte yandan oluşturulacak Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile bütçe planlaması ve yönetimi daha verimli hale getirilecek, bütçe performansı yakından izlenecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nedir?

Türkiye'nin yeni yönetim modelinde Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Erdoğan kendisine 2 ya da 3 tane yardımcı belirleyecek. Bakanlar kurulu dışında cumhurbaşkanlığına bağlı 8 başkanlık ile 4 başkanlık ofisi olacak. Bunlara ilaveten bir de kurullar var.

Cumhurbaşkanlığı ofisi isimleri ve görevleri nedir : Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis olacak. Bu afislerin isimleri şöyle : Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi. Bu ofislerin görevleri şöyle: Yatırım Ofisi ile büyük yatırımlar desteklenerek yatırımcıların önü açılacak. Finans Ofisi ile İstanbul Dünya Finans Merkezi Projesi yürütülecek ve Türkiye cazibe merkezi haline getirilecek. Dijital Dönüşüm Ofisi ile devlet dijitalleşecek ve evraklar azalacak. Büyük veri analizi ve yapay zeka uygulamalarıyla yönetim yükü hafifleyecek, bürokrasi azalacak ve devlet hızlanacak.

Dijital Dönüşüm Ofisi : Türkiye'nin siber güvenlik alanında güç kazanması olacak.

İnsan Kaynakları Ofisi ile yeteneklerin keşfi sağlanacak ve kamunun performansı artırılacak.

Cumhurbaşkanlığına başlı 8 başkanlık hangisi?

Yeni yönetim modelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı 8 başkanlık şöyle : Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı (MİT), Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yeni sistemdeki adı "Milli İstihbarat Başkanlığı" oldu. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde olacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı da başkanlığa dönüştürüldü.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kurulları : Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulacak 9 kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek. Bu kurullar doğrudan Erdoğan'a bağlı olacak. Kurullar şunlar : Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu.

Birleştirilen bakanlıklar ve yeni isimleri : Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürüldü. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişti. Birleştirilen bakanlıklar ile yeni isimleri şöyle: 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirildi. Yeni ismi : Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirildi. Yeni ismi : "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirildi yeni ismi :  "Ticaret Bakanlığı" 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirildi yeni ismi : "Tarım ve Orman Bakanlığı"
Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirildi yeni ismi : "Dışişleri Bakanlığı"
Maliye Bakanlığı'nın yeni "Hazine ve Maliye Bakanlığı" oldu. Ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3'e inerken Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altına geçti. 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yeni adı ise "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" oldu.

Yeni sistemdeki bakanlıkların isimleri: "Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı." 

İş dünyasında ‘kabinede içimizden biri’ heyecanı

Önceki akşam Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabine iş dünyasında büyük heyecan yarattı. Tecrübeli ve dinamik bir kadrodan oluşan kabinede yaş ortalamasının düştüğü ve 49 yaş ortalamasıyla bugüne kadarki en genç bakanlardan oluştuğu dikkat çekti. 2 kadın bakanın yer aldığı kabinede iş dünyasının içinden gelen isimler de yerini aldı. Özellikle turizm, sağlık, gayrimenkul ve eğitim sektörlerinin temsilcileri, kendi içlerinden gelen ve bu sektörlerin dinamiklerini iyi bilen bakanların atanmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdiler. 

TEŞEKKÜR EDİYORUZ 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 25 yıllık turizmci aynı zamanda ETS Tur’un ve Maxx Royal Otellerinin sahibi. Dolayısıyla turizm sektörü oyuncuları, içeriden bir bakan çıkarmış olmanın heyecanını yaşıyor. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya,  “Bakan Ersoy’un sektöre, memlekete, ülkemize faydalı işler yapacağına inancımız tam. Turizmcilerin tamamı bu gelişmeyi pozitif karşıladı. Cumhurbaşkanımıza bu kararından dolayı teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.  

EN BÜYÜK ARZUMUZDU

Gayrimenkul sektörü temsilcileri de 2009’dan bu yana Emlak Konut GYO’nun genel müdürlüğü görevini yürüten Murat Kurum’un kabinede Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev almasından son derece mutlu. Sektörün çatı kuruluşlarından İNDER’in başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün bakanlığa kimin atanacağını merakla beklediğini belirterek, “İnşaat sektörüne ivme kazandıracak Murat Kurum’un Sayın Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nda yer alması en büyük arzumuzdu. Sayın Kurum’un görevini en iyi şekilde yapacağına inancımız sonsuz” dedi. 

YENİ KABİNE UMUT OLDU

TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sektörü yakından tanıyan, sorunlarını bilen bir kişi. Sektörün daha da gelişmesi ve yaşanan sıkıntılara çözüm bulunması bakımından kendisinin bakanlığının sektörümüz için bir şans olduğunu düşünüyorum. Yeni kabine umut oldu. 

BAŞARILI BİR İŞ İNSANI 

TTYD Başkanı Oya Narin: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki ilk Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinin, sektörü ve  STK’ları iyi tanıyan başarılı bir iş insanı olarak Sayın Ersoy’a tevdiinden memnuniyet duyuyoruz. 

BAŞARILAR DEVAM EDECEK

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise “Bugüne kadarki bilgi birikimi ve tecrübesiyle sektörde önemli bir yere sahip olan ve aynı zamanda yönetim kurulumuzun değerli üyesi Sayın Murat Kurum’un, gayrimenkul sektörünün gelişmesinde başarılı çalışmalarına devam edeceğine inancımız tamdır. 

HAMLELERİN YENİ HABERCiSi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise Maya Okulları’nın sahibi konumunda bulunuyor. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, açıklamasında Bakan Selçuk’a itafen; “Değerli dostumu, değerli hocamızı MEB’de görmek, eğitimde önemli hamlelerin habercisi. Her şey daha iyi olacak” dedi.  

İş Dünyasından Kabineye 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Emlak Konut GYO Genel Müdürü 

Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Ersoy: ETS Tur ve Maxx Royal Otellerinin sahibi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Maya Okullarının sahibi, TED Üniversitesinin kuruluşunda çalıştı. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: Medipol Hastanesi ve Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Türkcell ve BİM Yönetim Kurulu üyesi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı, Karon Mühendislik CEO’su.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turan: Kuzey Marmara Otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyomun CEO’su. 

Büyük Türkiye Zamanı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: İş dünyamızdan kişilerin kabinede yer almasını çok önemli görüyoruz. Yeni Ticaret Bakanımızın TOBB camiasından çıkması ayrıca gurur veirici. Sayın Ruhsar Pekcan, iş dünyasında yetişmiş, ekonomiyi iyi bilen, çok kıymetli bir iş kadını. Artık ekonomiye, reformlara odaklanarak büyük Türkiye’yi inşa etme zamanıdır. 

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Hedeflere daha hızlı ulaşacağız

Bu değişim, gücünü Türkiye için bir dönüm noktası. Bürokratik engellerin ortadan kalkacağı, Cumhurbaşkanımızın liderliği ve işinin ehli isimlerden oluşan kabinemizin hayata geçireceği hızlı karar alma mekanizmasıyla, Türkiye hedeflerine daha çabuk ulaşacaktır. 

MÜSİAD Genel Başkanı  Abdurrahman Kaan: Üretim, ihracat yatırımlar artar

başkan Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabineyi, tarihe tanıklık ettiğimiz bu yeni döneme imza atacak olması bakımından çok değerli buluyoruz. İş dünyası olarak, ekonominin emanet edildiği ekibin, üretim, ihracat ve yatırımları ülkemiz hedefleri doğrultusunda yükselteceğine inanıyoruz. 

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas: Reform süreci yeni başlıyor

Yeni sistem ciddi bir reform sürecinin başlangıcı. Yeni kabinede ekonomiyle ilgili bakanlıklar, konularında yetkin özel sektör ve STK temsilcilerinden seçilmiş. Özel sektörün bilgi birikimi daha iyi kullanılacak. Yatırım iştahı ve güçlü bir iradeyle 2023 hedefleri yolunda vites yükseltilecek.

TÜRKİYE SANAYİCİ İŞ İNSANLARI DERNEĞİ (TÜSİAD): Mali tedbirler bekliyoruz 

Dünya ve Türkiye demokrasi, ekonomi ve teknolojiyle ilgili önemli sınavlardan geçileiyor. Dünyada güçlü bir ülke olmak, güçlü bir ekonomi olmakla mümkün. Ekonomide yapısal, mali ve finansal tedbirleri içeren kapsamlı bir programın geçirilmesini temenni ediyoruz.   

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Gülle: Bizi daha iyi anlayacaklar

Bu yeni dönem tüm ülkemiz için hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, ülkemizi 2023 hedeflerine taşıyacak kadrolar belli oldu. Bakanlarımızın son derece başarılı olacaklarına yürekten inanıyoruz. Yine özel sektör kökenli Bakanlarımız, firmalarımızı çok daha iyi anlayacak. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Üç beklentimiz bulunuyor

Yeni hükümet sisteminin sağladığı gücü maksimum kullanacak bir ekibin iş başına getirildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. İş dünyası olarak yeni kabineden üç kritik beklentimiz var. Kurlarda oynaklığın bitmesi, işletme faizlerinin makul seviyelere inmesi ve kaliteli büyüme. 

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Karar alma hızlanacak

Yeni hükümetimizin, son yıllarda iş dünyası olarak büyük ihtiyaç duyduğumuz bazı yapısal konularda karar alma süreçlerini hızlandıracağını düşünüyorum. Hızlı kararlarla, ekonomimiz, üretim ve sanayimiz için elzem olan reformların en kısa sürede gerçekleştirileceğine olan inancımız tamdır.