Mehmet Aydın Çiftlik Bank son dakika! Mehmet Aydın kimdir, nereli, kaç yaşında?

Çiftlik Bank sahibi Mehmet Aydın kimdir, nereli, kaç yaşında soruları araştırılıyor. Mehmet Aydın Çiftlik Bank son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Çiftlik Bank'ın sahibi Mehmet Aydın firar etti. Çiftlikbank'ta yer yerinden oynayınca JÖH önlem aldı. Mehmet Aydın 8 dakikalık ses kaydına medyayı suçlayarak başladı ve kayıtın önemli bir bölümünde hayat hikayesini anlattı. Çiftlik Bank'ta birlikte çalıştığı insanların yolsuzluk yaptığını söyleyen Aydın, 'Türkiye'de hapse girmemek için Uruguay'da olduğunu' doğruladı. Devletin tüm malvarlıklarına el koyduğunu belirten Aydın, bunların satılarak mağdurlara ödeme yapılacağını kalan kişilere de 'bitcoin ile ödeme yapacağını' savundu. Ancak bu iddiasıyla ilgili olarak da net bir tarih vermekten kaçındı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül CNN Türk'te soruları yanıtladı. Gül, Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gül, Uruguay'dan Aydın'ın isteneceğini söyledi. Detaylar haberimizde sizlerle.

Çiftlik Bank Mehmet Aydın son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Mehmet Aydın kimdir, nereli kaç yaşında? Mehmet Aydın'ın kardeşi Fatih Aydın ile birlikte firar ettiği öğrenilmişti. İddialara göre, Dubai'ye oradan da Uruguay'a kaçan Mehmet Aydın'ın milyonlarca doları beraberinde götürdü. Çiftlik Bank soruşturmasıyla ilgili şu ana kadar Çiftlik Bank Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Çolak, Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Aydın ve emekli öğretmen Hamza T. olmak üzere üç kişi tutuklandı. Aydın’ın 11 milyon lira gönderdiği iddia edilen Hamza T.’deki paraya da el konuldu. Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün de 19 kişi göz altına alındı. Tutuklanan isimlerden Cafer Çolak, ifadesinde güvenlik görevlisi olarak başladığı şirkette yönetici olduğunu ve durumdan haberi olur olmaz istifa ettiğini söylemişti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gül, Uruguay'dan Aydın'ın isteneceğini söyledi. Çiftlik Bank'ın sahibi Mehmet Aydın 27 yaşında. Asıl işi yazılımcılık olan Mehmet Aydın, arıcılıkla geçimini sağlarken bu projeyle ortaya çıktı.

Çiftlik Bank'ı ilk etapta oyun olarak geliştiren Mehmet Aydın, biriken paralarla 4-5 ay sonra 250 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftliğini Bursa-İnegöl’de açtı. Çiftlik Bank projesi yumurta ve tavuk sektörüne de kaydına Mehmet Aydın, Manisa’da aylık 1.500.000 yumurta üretimi gerçekleştirme kapasitesine sahip tavuk çiftliği kurdu.

ÇİFTLİK BANK SON DAKİKA HABERLERİ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gül, Uruguay'dan Aydın'ın isteneceğini söyledi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül CNN Türk'te soruları yanıtladı. Gül, Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gül, Uruguay'dan Aydın'ın isteneceğini söyledi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çiftlik Bank vurgununa ilişkin konuştu. Gül şunları söyledi:

"Yargı titizlikle bu hususta çalışıyor. Vatandaşlarımızın bu konularda, sanal ortamlarda dikkatli olması gerekir. İstanbul Anadolu Başsavcılığı, ve Çiftlik Bank'ın bulunduğu yerlerde de soruşturmalar var. Titiz soruşturmalar yapılıyor. Mağdur olanların hukuki güvenceleri için çalışmalar yapılıyor. Bu gibi sanal ortamlar ya da bir anda türeyen istismarcılara fırsat vermemeliyiz. Kandırılmaya hazır olursan kandıran çıkar."

"İADESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın ile ilgili soruyla ilgili olarak Gül şunları söyledi:

“CEO Mehmet Aydın için şikayet gelir gelmez yurt dışı çıkış yasağı konuldu ancak vatandaşlarımız para geliyor diye şikayet etmemiş. Yasak konulduğunda kaçtığı anlaşıldı. İadesi için savcılarımız tüm takibatı yapıyor.”

MEHMET AYDIN’DAN SES KAYDI

Mehmet Aydın 8 dakikalık ses kaydına medyayı suçlayarak başladı ve kayıtın önemli bir bölümünde hayat hikayesini anlattı.

Çiftlik Bank'ta birlikte çalıştığı insanların yolsuzluk yaptığını söyleyen Aydın, 'Türkiye'de hapse girmemek için Uruguay'da olduğunu' doğruladı.

Devletin tüm malvarlıklarına el koyduğunu belirten Aydın, bunların satılarak mağdurlara ödeme yapılacağını kalan kişilere de 'bitcoin ile ödeme yapacağını' savundu. Ancak bu iddiasıyla ilgili olarak da net bir tarih vermekten kaçındı.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

ÇİFTLİK Bank soruşturmasıyla ilgili şu ana kadar Çiftlik Bank Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Çolak, Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Aydın ve emekli öğretmen Hamza T. olmak üzere üç kişi tutuklandı. Aydın’ın 11 milyon lira gönderdiği iddia edilen Hamza T.’deki paraya da el konuldu. Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün de 19 kişi göz altına alındı. Tutuklanan isimlerden Cafer Çolak, ifadesinde güvenlik görevlisi olarak başladığı şirkette yönetici olduğunu ve durumdan haberi olur olmaz istifa ettiğini söylemişti.

MEHMET AYDIN KİMDİR?

27 yaşındaki yazılımcı Mehmet Aydın tarafından 2016 yılında kurulan Çiftlik Bank, “200.000 lira yatırana aylık 50.000 lira kazanç” vaat etti. Aydın’ın Çiftlik Bank’ı bir süre sonra 500 bin üyeye ulaştı.Yatırdıkları paralarla sanal tavuk, inek veya keçi sahibi olan üyeler, buradan kâr sağlıyordu. Üyelerinden topladığı paralarla Bursa'da 250 büyükbaş hayvan kapasiteli tesis açan Çiftlik Bank, kısa bir süre sonra Manisa'da da aylık 1.5 milyon yumurta üretim kapasitesi olan bir tavuk çiftliği kurdu.

2013 YILINDA BULAŞIKÇILIK YAPMIŞ

Uruguay’a kaçtığı öne sürülen Mehmet Aydın’ın, Bursa’da 2013 yılında iki eğlence mekanın ortak mutfağında bulaşıkçı olarak çalıştığı ileri sürüldü. Mehmet Aydın’ın buradaki işine 2013 yılının Ekim ayında başlayıp, aynı yıl Aralık ayında ise ayrıldığını söyleyen iş yeri sahibi Yusuf Sabahyıldızı, "Çok gariban bir çocuktu. Temiz ve güler yüzlüydü. İlk başladığında çorabının üzerine giydiği terliklerle işe gelip gidiyordu. Onun bu durumuna çok üzüldük. Yardım ettik. Kendisi, ’Biz çok zenginiz ama babam ile küstük’ diyordu. Buna rağmen arkadaşları ona üzülüyordu. Kaldığı evin kirasını da çalışan arkadaşları aralarında topladığı para ile ödedi. Hatta mesai saati dışındaki yemek ihtiyacını da biz karşılıyorduk. Çiftlik Bank ile ilgili haberleri okuyup izleyince inanamadım. Sonra gerçekten o olduğunu anlayınca çok şaşırdım. İçine kapanık gariban bir insanın böyle bir dolandırıcılık olayına girmesine akıl sır erdiremiyorum" diye konuştu.

MEHMET AYDIN İLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN YORUM

Bir dönem Rap şarkıları söyleyip çıplak gösteren gözlük satan son olarak binlerce kişiyi 'Çiftlik Bank' ile dolandıran Mehmet Aydın'la ilgili dikkat çeken yorumlar var.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mehmet Aydın ve 'Çiftlik Bank'ın bu kadar insanı yüksek kazanç vaadiyle nasıl kandırabildiğine ilişkin şu 4 maddeyi sıralıyor: Sürü psikolojisi, sosyal itaat duygusu, realite körlüğü ve duruma uygunluk...

 "Duruma uygunluk varsa realite körlüğü oluşuyor" diyen Tarhan terör örgütü PKK'nın gündemde olduğu dönemde insanların telefon dolandırıcıları tarafından 'Hesaplarınız terör örgütünün eline geçmiş' sözleriyle dolandırılmasını bu duruma örnek olarak gösteriyor.

Tarhan "Mesela şimdi bitcoinle ilgili bir algı var. O algıyı alıyor, duruma uygunluk haline getirip kullanıyor. Mesela 'Bak bitcoin nasıl yükseldi' diyor" diye konuştu.

ÇİFTLİK BANK NEDİR?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin açıklamalarına göre "Sistem kurgusu kapsamında, katılımcılardan toplanan paralarla hayvancılık sektörüne yatırım yapıldığı, yapılan yatırımlar sonucunda elde edilen ürünlerin kendi tesislerinde işlendiği, kendi pazarlama ve dağıtım ağı içinde nihai tüketicilere ulaştırıldığı, bu sayede üretim tüketim zinciri içinde üretici, toptancı, bayi, perakendeci karının tamamının kendi sistem kurgusu içinde olması nedeniyle katılımcılara bu kadar yüksek kazanç imkanı sundukları şeklindeki beyan ve açıklamaların gerçeği yansıtmadığı, sistemin işleyişinde referans geliri sistemiyle daha sonra uygulamaya konulan bayi-şarküteri yapılanmasındaki üyelik, kazanç, komisyon oranları gibi unsurlar dikkate alındığında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 80. maddesine aykırı biçimde piramit satış sisteminin kurulduğu tespit edilmiştir.