MEB'den ruhsat almayan yurtlar kapatılacak

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile her ne ad altında olursa olsun, öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) alınacak ruhsat olmadan yürütülmesi halinde brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler valilikçe kapatılacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'ye göre, 24 Mart 1950 tarihli ve 5661  sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanun'a  yurt ve benzeri kurumların kurucularında, kurucu temsilcilerinde ve personelinde  aranan şartlara yeni koşullar eklendi.

 Buna göre, yurt ve benzeri kurumların kurucularında, ilgili kanunda  belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya  daha fazla süreyle hapis cezası ya da affa uğramış olsa bile devletin egemenlik  alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, devletin güvenliğine  karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli  savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet,  irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma,  hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan  kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık suçları, cinsel  dokunulmazlığa karşı suçlar ve 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin  Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında işlenen suçlardan ceza almamış  olması veya haklarında bu suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması gerekecek. Bu  kişilerde, terör örgütlerine ya da Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli  güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara  üyeliği, mensubiyeti ya da iltisakı veya bunlarla irtibatı olmaması şartı  aranacak.

 
Yapılan inceleme, soruşturma ve denetimlerle yurt ve benzeri kurumun  Bakanlıkça onaylı yerleşim planında izinsiz değişiklik yapması, mevzuatta  belirtilen sayıda personel çalıştırmaması veya mevzuata aykırı personel  çalıştırması, barınma hizmetine ilişkin yükümlülük veya taahhütlerini yerine  getirmemesi, sözleşme veya taahhütnamelerinde usulsüzlük yapması, ilgili  yönetmelik, yönerge ve genelge hükümlerine aykırı fiillerde bulunması halinde  brüt asgari ücretin iki katı para cezası verilecek.
 
Ayrıca yurtların, kurum açma izninde belirlenen öğrenim düzeyi ve  cinsiyetine aykırı öğrenci barındırması, kayıt dışı öğrencileri veya öğrenci  olmayan kişileri barındırması, kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi  halinde brüt asgari ücretin üç katı ceza uygulanacak.
 
Bu fiillerin tekrarı halinde, idari para cezası miktarı, belirlenen  para cezası miktarlarının 5 katı olarak uygulanacak. Fiillerin 3'üncü kez  tekrarlanması halinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı  iptal edilecek.
 
Kurum açma izninde belirlenen amaç dışında kullanılması ve  yönetmelikle düzenlenen şartları yerine getirmeden kapatılması hallerinin  tespitinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal  edilecek.
 
Ruhsatlar MEB'den alınacak
 
Yurt ve benzeri kurumlar, ortaokul, ortaöğrenim ve yükseköğrenim  öğrencilerine barınma hizmeti vermek amacıyla açılacak ve bu kanun ile 25 Ağustos  2011 tarihli ve 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri  Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 13'üncü maddesine göre iş yeri açma ve  çalışma ruhsatı alacak.
 
Öğrenim düzeyine göre barınma hizmeti verilecek öğrenciler ile bu  hizmetin verilebileceği kurumlar ve bu hizmeti sunacak gerçek ve tüzel kişilerin  nitelikleri yönetmelikle belirlenecek.
 
Her ne ad altında olursa olsun, öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin  faaliyetlerin ruhsatsız yürütülmesi halinde brüt asgari ücretin 20 katı idari  para cezası uygulanacak ve bu yerler valilikçe kapatılacak.
 
Kurum açma izni verilen kurumlardan 6 ay içerisinde barınma hizmetine  başlamayan, faaliyete başladıktan sonra faaliyetine izinsiz ara veren kurumların  kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek.
 
Denetim veya soruşturma sonucunda kurum açma izni ile iş yeri açma ve  çalışma ruhsatı iptal edilen kuramların kurucuları, 5 yıl geçmeden tekrar kurum  açamayacak, devralamayacak veya ortak olamayacak.
 
Kurucu temsilcisinin kurumun kapatılmasına sebep olan eylemlerinin  tespiti halinde kurucu temsilcisi de 5 yıl geçmeden tekrar kurum açamayacak,  devralamayacak veya ortak olamayacak.
 
100 metre koşulu
 
 Ortaokul ile ortaöğrenim öğrencilerine barınma hizmeti veren yurtlar  ve benzeri kurumlar ile umuma açık yerler ve alkollü içki satılan yerler arasında  en az 100 metre mesafe bulunması gerekecek.
 
Yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti veren yurtlar ve benzeri  kurumların bu yerlere uzaklığı kurum türlerine göre yönetmelikle belirlenecek.
 
Yurtlarda, Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca yabancı uyruklu  personel de görevlendirilebilecek.
 
Personele, işlediği fiil ve haller doğrultusunda uyarma, kınama,  aylıktan kesme, görevine son verme ve görevine son verilerek başka yurt ve  benzeri kurumda çalıştırmama cezaları verilebilecek. Disiplin cezasının  verilmesini gerektirecek fiil ve haller, bu cezaların tanımı ye verilme usul ve  esasları ile barınan öğrencilerin disiplinine ilişkin hususlar yönetmelikle  belirlenecek.
 
 Kamu görevine iade edilen öğretim elemanları
 

Öte yandan, 694 sayılı KHK'de, 685 sayılı KHK'nin 10'uncu maddesinin  birinci fıkrasına ek hüküm getirildi.
 
Buna göre, yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan  öğretim elemanlarına ilişkin kamu görevine iade kararı alınması halinde karar,  Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına bildirilecek.
 
Bunların atama teklifleri, Ankara, İstanbul, İzmir dışında ve 2006  yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla  Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı  yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine  önceki kadro unvanlarına uygun olarak 15 gün içinde yapılacak.
 
Bu fıkra kapsamında yükseköğretim kurumlarına ataması yapılanların  kadroları, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin tamamlandığı tarih  itibarıyla ihdas edilerek, 1983 tarihli Yükseköğretim Kurumları Öğretim  Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin  ilgili yükseköğretim kurumlarına ait bölümlerine eklenmiş sayılacak.