Mavi vatan'ın röntgenini çekiyoruz

Mavi Vatan' sınırlarını oluşturan denizlerde sismik araştırma gemileri yol alıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Adeta Mavi Vatan'ın röntgenini çekiyoruz” dedi.

Enerjide 'tam bağımsız Türkiye' hedefiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalarda ekiplerin Mavi Vatan'daki (Türkiye'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanları) mesaisi hız kesmeden devam ediyor. Antalya'daki 12'nci Türkiye Enerji Zirvesi'nde

değerlendirmelerde bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz'de işlerin planlandığı gibi gittiğini söyledi.

GAZ 2023'TE SİSTEMDE

Karadan 170 kilometre açıkta ve denizin 2 bin 200 metre altında bir enerji üssü inşa ettiklerini belirten Bilgin, "20'den fazla ülkeden ürün tedariki yaptık. Denizaltı ekipmanlarımızı, denizin dibine sualtı robotlarla indiriyoruz. Bu indirme sürecinde ekip arkadaşlarımız adeta bir cerrah hassasiyetiyle çalışıyor. Verdiğimiz bir söz var. Gelecek yıl bu gazı milletimizle buluşturacağız. Kararımız net, hedefimiz yakın. 2023'te yerli gazımızı ulusal sisteme aktaracağız" diye konuştu. Yeni müjdeler için de arama çalışmalarının sürdüğünü belirten Bilgin, denizlerdeki diğer çalışmalarla ilgili olarak ise şunları söyledi: "Fatih Sondaj Gemimiz, Karadeniz'deki Çaycuma-1'de kuyu sondaj derinliğine ulaşmış vaziyette. Test çalışmalarını bu hafta içinde tamamlayacağız. Diğer taraftan sismik araştırma gemilerimizin de biri Karadeniz'de, diğeri Akdeniz'de. Adeta Mavi Vatan'ın röntgenini çekiyoruz. Karış karış araştırma, arama politikamız sürüyor" dedi. Öte yandan, Zonguldak'taki Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin yüzde 85'i, Sakarya Gaz Sahası'ndaki deniz operasyonlarının da yüzde 65'i tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de derin deniz tabanındaki 170 kilometrelik boru hattının serim işleminin ve gazı ulusal doğalgaz iletim sistemine bağlayacak boru hattının tamamlandığını açıklamıştı.

ABDÜLHAMİD HAN YENİDEN AKDENİZ'E İNİYOR

Akdeniz'deki çalışmalarla ilgili bilgi veren Melih Han Bilgin, bölgede yeni bir konsept ile arama yaptıklarını söyledi. Şu anda tuz üstü aramacılığı gerçekleştirdiklerini dile getiren Bilgin, "Arkasından da tuz altı yapılar için tekrar daha derin hedeflere yöneleceğiz. Önce tuz üstü yapıların potansiyellerini anlamak istiyoruz. Mavi Vatan'ın her köşesinde aramalara devam. Biz aslında adım adım, hafta hafta, gün gün, nerede ne yapacağımızı planlamış durumdayız ve o planın gerekliliklerini yapıyoruz" diye konuştu. Sondaj filosunun en güçlüsü olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin bakım çalışmaları için Mersin Taşucu açıklarında demirlediğini hatırlatan Bilgin, "Hazırlıkları tamamlamak üzere. Önümüzdeki günlerde yeniden demir alacak. Yeni görev yerinin de Akdeniz olması planlanıyor" dedi.

KARADA DA DESTAN YAZIYORUZ

Melih Han Bilgin, karada da destan yazıldığını söyledi. Bilgin, "Cumhuriyet tarihin en yüksek sondaj sayısına ulaştık. Bu yıl 55'i üretim olmak üzere, 150 kuyu açtık. Hedefimiz 2023'te 73'ü üretim olmak üzere 207 kuyu açmak. Ayrıca karada sondajların meyvelerini de topluyoruz. Örneğin, dünyada son yılların en büyük keşiflerinden biri olan Şırnak'taki Şehit Esma Çevik Sahası'nda günlük 1100 varil üretim yapıyoruz. Terörden arındırılmış bölgelerde çalışmalarımız sürüyor" dedi.