Mavi Vatan'ın koruyucuları 7/24 teyakkuzda

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı kapılarını AKŞAM'a açtı. Harekât Merkezi'nde görevli tüm personel her an göreve hazır. Mavi Vatan'da kuş uçurtmayan ekipler, düzensiz göçmenleri denize inmeden yakalıyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Mavi Vatan 7/24 şahin kameralarla gözetlenerek korunuyor. AKŞAM, 2 Numaralı Sahil Güvenlik Yardımcı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni görüntüledi. Harekat Merkezi'nde gözler kameralarda her an teyakkuz halinde. Harekât merkezinde gelen ihbarların operasyon ve sevk idaresi gerçekleştiriliyor. Yardımcı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi Komutanı Sahil Güvenlik Binbaşı Mehmet Ebcim, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın sorumluluk sahasının ülke yüzölçümünün yarısından büyük olduğunu ve güvenliğin çok önemli olduğunu belirterek, güvenlik, göç ve kaçakçılığa karşı yürüttükleri çalışmaları AKŞAM'a anlattı.

8 ANA KOMUTANLIK VAR

Merkezi Ankara'da bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 4 bölge, 1 Eğitim ve Öğretim, 1 Hava, 1 Envanter Kontrol Merkezi, 1 İkmal Merkezi Komutanlığı olmak üzere 8 ana komutanlıktan oluştuğunu aktaran Binbaşı Mehmet Ebcim, "Ülkemizin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla 30 ilde, 90 ilçe ile 107 liman ve üste konuşlu yüzer ve uçar unsurlarımızla Mavi Vatan'ı koruyoruz. Görevlerimizin başında arama kurtarma ve kolluk görevleri geliyor. Bununla birlikte tıbbi tahliye, deniz güvenliği ve emniyetin sağlanması, deniz çevresi ve kaynaklarının korunması ile düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadele de sahadayız. Aynı zamanda Boğaz'larımızdan geçen ve tehlikeli yük taşıyan gemiler ile yabancı gemilerin ve stratejik öneme sahip tesislerin güvenliği de sağlıyoruz" dedi.

Sahil Güvenlik ekipleri denizlerdeki hareketliliği kameralarla anlık takip ediyor.

BOĞAZ 30 KAMERAYLA TARA

Binbaşı Ebcim, "Türkiye'deki çeşitli bölgelerde konumlanmış yardımcı arama kurtarma birimlerinden olan merkezimiz sorumluluk sahası içinde denizde meydana gelen olaylara arama kurtarma koordinasyonu gerçekleştirip müdahale ediyoruz. Komuta merkezimiz ve Çatladıkapı'daki görüntüleme merkezimizde 7/24 esasına göre 30 adet kamera ile denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

112 Acil Çağrı Merkezi, e-ihbar ve SGK Mobil uygulamasından Sahil Güvenlik ekiplerine çok çok sayıda ihbar geldiğini aktaran Ebcim, "1 Ocak 2024 tarihinden itibaren sorumluluk sahamızda 104 arama kurtarma, 70 tıbbi tahliye olmak üzere 2 bin 94 ihbara müdahale ettik. Ayrıca 69 bin 229 saat görev icra ederek, 26 bin 615 gemi ve tekne kontrolü gerçekleştirildi" bilgisini verdi.

Düzensiz göçle mücadeleye dikkat çeken Binbaşı Ebcim, şu açıklamalarda bulundu: "Düzensiz göçle mücadele kapsamında 2015 yılında başlatılan ve halihazırda devam eden Ege'de 'Umut Harekâtı' ile Akdeniz'de 'Güven Harekâtı' isimli 2 büyük operasyonun da bir parçasıyız."

Düzensiz göçmenlere göz açtırılmıyor.

GÖÇE KARŞI 22 BOT GÖREVDE

"Operasyonlar kapsamında komutanlık unsurlarının yüzde 70'ten fazlası kullanılıyor. Örneğin Ege Denizi'nde, her gün ortalama 22 bot ve 9 mobil radar ile yaklaşık 350 ile 550 saat arasında görev yapıyor. Ayrıca her gün 1 uçak veya helikopter ya da insansız hava araçlarıyla keşif-karakol uçuşu icra ediliyor. Ayrıca İçişleri Bakanlığı koordinesinde, kolluk kuvvetleri arasında oluşturulan işbirliği ile düzensiz göçmenlerin denize çıkmadan yakalanması sağlanıyor. İnsan hayatını kurtarmak bizlerin öncelikli görevlerinden birisidir. Kurtardığımız düzensiz göçmenleri emniyetli bir şekilde limana ulaştırıp acil tıbbi ihtiyacı olanlara müdahale edilmesini sağlıyoruz. Bunun yanı sıra temel ihtiyaçları da süratle karşılanıyor. İşlemleri tamamlanan düzensiz göçmenleri il göç idaresine teslim ediyoruz."

SAMATYA'DA NEFES KESEN ANLAR

KURTARMA OPERASYONUNA ÜSTÜN CESARET ÖDÜLÜ

Fatih Samatya Sahili açıklarında, 10 Ekim 2020 tarihinde saat 03.30 sıralarında, içinde 13 kişinin olduğu balıkçı teknesi alabora oldu. Olayda, 2 kişi hayatını kaybederken, 11 balıkçı kurtarılmıştı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekiplerin gerçekleştirdiği film gibi operasyonla alabora olan teknenin altında kalan balıkçı kurtarılmıştı. Sahil Güvenlik Binbaşı Mehmet Ebcim, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından üstün cesaret ödülü getiren operasyonun perde arkasını anlattı.

ÜST DÜZEY TAKDİR TOPLADI

Bugüne kadar pek çok kurtarma operasyonuna katıldıklarını kaydeden Ebcim, "Ölümle burun buruna gelen vatandaşlarımızı ve düzensiz göçmenleri hayata döndürdük. Bu operasyonlar uluslararası düzeyde de büyük takdir topladı. Samatya açıklarında bir balıkçı teknesinin devrilmesi olayına yönelik yürüttüğümüz operasyon son derece çarpıcıydı. Tekne alabora olmuştu. 10 kazazede olay anında bölgede bulunan diğer balıkçı tekneleri tarafından kurtarıldı. Teknede 13 kişinin olduğunu öğrendikten sonra diğer 3 kişinin ise mahsur kaldığını belirledik. Acil dalış ekiplerimiz dibe batma tehlikesi olan teknenin içinde hayati risk oluşmasına rağmen müdahale etti" dedi.

HER 3 METREYE BİR DALGIÇ

Toplam 6 kez dalış yapıldığını aktaran Ebcim, "2 vatandaşın cansız bedenine ulaştık. Sağ kalan balıkçı ise su altında güvenlik koridoru oluşturarak her 3 metreye 1 dalgıç gelecek şekilde konumlandı. Göz temasına kaybetmeden kazazedenin zayıf ve hafif olmasının avantajı ile acil durum yedek tüpü kullanılarak su üstüne çıkarmayı başardık. Su altında tekne içerisinde küçük bir mahalde kalan hava sayesinde hayatta kalan balıkçı 4 saat süren bir operasyonun ardından kurtarıldı. Bu olay Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yürüttüğü operasyonlarda koşullar fark etmeksizin göstermiş olduğu üstün iradenin bir göstergesi oldu. Bu tarz operasyonlar, teknik zorlukların yanı sıra fiziksel ve duygusal olarak da zorlayıcıdır. Hızlı ve etkili karar verilmesi aynı zamanda zorlu deniz koşulları altında hayatta kalma ve kurtarma teknikleri konularında uzmanlaşmış olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.