ÖTV matrah artırımı ne anlama geliyor? Matrah nedir, ne demek?

Resmi Gazete'de yayımlanan yazıda, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında değişikliğe gidildi. Konuya dair detaylara ulaşmak isteyen vatandaşlar, Matrah nedir, ne demek? ÖTV matrah artırımı ne anlama geliyor? gibi sorulara cevap aramaya başladı.

Matrah artırımına dair detaylar yakından takip ediliyor. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ÖTV matrahlarında değişikliğe gidildi. Bu sebeple vatandaşlar, Matrah nedir, ne demek? ÖTV matrah artırımı ne anlama geliyor? sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte merak edilenler...

MATRAH ARTIRIMI NEDİR?

Matrah artırımı, gerekli görülen durumlarda ek vergi ödeyerek vergi incelemelerinden kurtulmayı sağlayan bir uygulamadır.

Vergi matrahı artırımı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan zaman zaman yapılan vergi incelemesinden ek vergi ödeyerek kaçınmayı sağlayacak olan bir uygulamadır. Geçmiş dönem vergi beyanlarınızı belli oranlara göre artırdığınız takdirde yapılan vergi incelemelerden muaf olabilirsiniz. Bu sayede Maliye Bakanlığı matrah artırımı yaptığınız yıllar için incelemeden geçmezsiniz.

MATRAH BELİRLEME USULLERİ NELERDİR?

Beyan Usulü: Vergi mükellefinin kendi matrahını beyan etmesidir.

Karine usulü: Vergi mükellefinin gelir veya servetinin ölçüsü olduğu kabul edilen çeşitli dış göstergelerden yararlanmak suretiyle vergi matrahının hesaplanmasıdır.

Götürü Usul: Vergilendirmeye esas olacak değer veya miktarın tek tek belirlenmesi yerine aynı durumdaki tüm vergi mükellefleri için genel olarak belirlenmesidir.

İdarece Takdir Usulü: Matrahın belirlenmesi konusunda idarenin takdir hakkını kullanmasıdır.

Araçlara ÖTV indirimi 2021 gelecek mi? İşte ÖTV matrah güncellemesine dair detaylar...