'Maskesizliğin faturası 2 hafta sonra çıkacak'

'Maskesizliğin faturasını 14 gün sonra ödeyeceğiz' Kent meydanlarında ve sahil şeridinde vatandaşın maskesiz gezmesi endişeyi artırdı. Prof. Murat Çetiner, “Özellikle tatil bölgelerinde kimse maske takmıyor. 2 hafta sonra faturasını öderiz” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN/HABER MERKEZİ

Tatil beldelerinde, restoranlarda ve kafelerde vatandaşların maskesiz dip dibe dolaşmaları koronavirüse davetiye çıkardı. İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, maskenin en önemli korunma yöntemi olduğunu belirterek şunları söyledi:

TABLO AĞIRLAŞACAK

"Önlemlerin gevşetilmesi kararını maalesef çok yanlış anladık. Vatandaşlarımız ülkemizde salgın yokmuş gibi davranıyor. Bu şekilde yaşamamız için önce yüzde 70-80'imizin iki doz aşısını tamamlamış ve ikinci dozun üzerinden de ortalama 10 gün geçmesi gerekiyor. Özellikle bayram tatilinde sahil şeritlerinde gördüğümüz maskesiz ve mesafesiz yaşam vakaların artış eğilimindeki bu süreçte karşımıza daha ağır tablolar çıkaracaktır. Uzun süredir kullanımından kaynaklı insanlarda oluşan bıkkınlığı anlayabilsek de unutulmamalı ki maske hastalığın solunum yoluyla bulaşını önlemede en önemli desteklerimizden biri. Diğer önlemlerin de terk edilmesine bağlı olarak tablonun kötü gidişatının yansımasını önümüzdeki iki hafta sonunda göreceğiz. Elimizdeki iki büyük gücü de kullanmalıyız. Birincisi aşı olmak, diğeri de kişisel olarak kendimizi maske, mesafe ve hijyenimize dikkat ederek korumayı sürdürmek."

MEVCUT VERİLERLE SONBAHAR ZOR GEÇER

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Kurban Bayramı'ndaki hareketliliğin Kovid-19 vaka sayılarına yansımasının bu haftadan itibaren görüleceğini vurgulayarak, vakaların artmaması için tedbirlere uyulması ve aşı olunması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Balık, "Bu noktada vatandaşlarımızın aşılarını hızlıca yaptırmaları gerekiyor" dedi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ise "Şu anki veriler sonbahar ayının biraz zor geçeceğini söylüyor. Yaklaşık bir 7-10 gün sonra hastane başvurularımız artmaya başlar. Sonra servis, yatış sayılarımız, arkasından yoğun bakım rakamlarımız, en son da ölüm rakamlarımız büyümeye başlar" dedi.

KISITLAMA DEĞİL TEŞVİK ÖNEMLİ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, işletmecilerin talebini değerlendirdi: "ABD-İsrail gibi ülkelerde aşı zorunluluğu gündemde. Ancak bu durumun Türkiye için işlevsel olup olmadığı tartıştığımız bir konu. Aşı uygulamasını teşvik etmek için getirilen bu tür kısıtlamaların aşılama hızına etkisi net değil. Asıl bilgi eksikliğini giderme, yanlış inanışlarla mücadele erişimi kolaylaştırma daha önemli. Kısıtlamalardan çok teşvik, olumsuzluklardan çok olumlu yaklaşım daha etkili. Talebin sektörden gelmiş olması çok olumlu. Biz de buna benzer kısıtlamaları tartışıyoruz."