Martta yine pik yaparız endişesi

'Mutasyon çok bulaşıcı martta pik bekliyoruz' Mutasyona uğramış virüsün normalden daha hızlı bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Şenol Atakan, “Tedbirlere uymazsak, vakaların tırmanmasıyla salgının martta yeni pik yapacağını bekliyoruz” dedi.

Salgın döneminde virüsle en çok mücadele edenler arasında aile hekimlerinden üçüncü dalga uyarısı geldi. Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, mutasyona uğramış virüsün daha bulaşıcı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Mutasyon virüsü daha dirençli hale getirdi. Bunun için yine temizlik, mesafe ve maske kuralına kesinlikle taviz vermeden uymamız gerekiyor. Aşılar hastalığı ağır geçirmemesinde ve hastaneye yatmada yüzde 90 oranında etkili. Aşılama bunun için çok önemli. Toplumsal bağışıklık için yüzde 70 oranında bağışıklık lazım."

VİRÜS DEĞİŞTİKÇE DİRENİYOR

Afrika, Brezilya ve İngiltere mutasyonları ülkemizde yayılıyor. Bu dönemde virüs direniyor, kendini başka formata geçiriyor. Yeni bir süreç üretiyor. Mutasyon salgınına çok dikkat etmemiz lazım. Üçüncü dalga dediğimiz mutasyon, daha bulaşıcı. Bizim öngörümüz mart ayı gibi yine bir pik olacağı yönünde."

KOVİD 5 BİN KEZ DEĞİŞİME UĞRADI!

Kocaeli Üniversitesi Kovid-19 Laboratuvarları Sorumlusu Prof. Dr. Aynur Karadenizli, koronavirüsün şu ana kadar 5 bin mutasyon geçirdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: "İngiltere'deki mutant virüs, normal virüse göre yüzde 70 daha bulaşıcı ancak hastalık yapıcı etkisi çok yüksek değil. Aslında büyük pandemilerde, iyi yönde değişimler olur ve sonrasında virüs hastalık yapıcı etkisini düşürür. Ama biz henüz bu evrede değiliz. İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya olmak üzere şu an 3 mutasyon var. Yarın başka bir mutasyon da çıkabilir. Umarız, iyi yönde mutasyonlarla karşılaşırız ve virüsün yayılım hızı düşer."

TEK KİŞİLİK İZOLE ŞART

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonyonlu koronavirüste karantina süresinin 10 güne çıkarılması ve hastaların tek kişilik odalarda tedavi edilmesinin doğru önlemler olduğunu söyledi. Amacın farklı mutasyonların çıkmasını engellemek olduğunu belirten İlhan şöyle konuştu: "Henüz mutant virüs olanlarda ölümün artıp artmadığına dair net bir şey söylemek için erken. Takip etmek gerekiyor. Belirsiz durumlarda tedbirli olmak en doğrusu."