Marmaris'te toz isyanı! Yolu yarıda bırakıp gittiler

CHP'li Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris'in Yeşilbelde Mahallesi'nde 2 ay önce başlattığı yol çalışmasını tamamlamadan durdurdu; belde toz-toprak içinde kaldı.

ENDER TÜRKKAN

CHP'li Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris'in Yeşilbelde Mahallesi'nde 2 ay önce başlattığı yol çalışmasını tamamlamadan durdurdu; belde toz-toprak içinde kaldı.

Köylünün yetiştirdiği sebze ve meyveler tozla kaplanıp zarar gördü. AKŞAM'a konuşan bir vatandaş, "İş makineleri bir hafta önce çalışmaları bitirmeden çekip gitti. Yol eskisinden kötü hale geldi.

Astım hastalarımız, bebeklerimiz, yaşlılarımız var; onların sağlığı tehlikeye girecek diye endişeleniyoruz. Büyükşehir'i aradık, 'Konuyla ilgileneceğiz' dendi. Ama bugüne dek ilgilenen olmadı" tepkisinde bulundu.

BAKANLIK CHP'Lİ BELEDİYEYİ UYARDI: BU ZEHRİ ARTIK KALDIRIN

Fabrika sahasındaki radyoaktif maddelerin suya karışma riskinin bulunduğu belirtiliyor.

İzmir Gaziemir'de bulunan Aslan Avcı Döküm San. ve Tic. A.Ş. 2010 yılında hükümet tarafından çevreye zarar verdiği gerekçesiyle kapatıldı. Ancak sahanın temizliği aradan geçen 13 yılda CHP'li İzmir Büyükşehir ve Gaziemir Belediyelerince yapılmayarak halkın sağlığı hiçe sayıldı.

SUYA KARIŞMA RİSKİ VAR

Söz konusu sahada yapılan çalışmalarda, sondaj çalışmaları yapılarak radyasyon ve ağır metal kirliliğine yönelik numuneler alındı. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından laboratuvar analizleri yapıldı. Analiz sonuçlarında, atıkta Europium 152 (Eu- 152) adı verilen radyoaktif elementler tespit edildi. Ayrıca toprakta ve su kaynaklarında kurşun, arsenik, çinko ve mangan gibi ağır elementler bulundu. Halk sağlığını tehdit eden bölgeyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan uyarı geldi. CHP'li İzmir Büyükşehir ve Gaziemir Belediyeleri'ni uyaran bakanlık, Gaziemir'deki atık sahasının yerleşim yerlerine yakın olduğu ve halkı tedirgin ettiğine dikkat çekilerek, saha iyileştirmesi yapılmasının acil önem arz ettiği ifade edildi.