Marmara depremi için zaman doldu

Gölcük depreminin üzerinden 24 yıl geçti; o günden beri Marmara'da beklenen büyük depremle ilgili korkutan açıklamalar geldi. Bilim adamları Becker ve Bohnhoff, her 250 yılda bir 7.4'lük sarsıntı yaşanan bölgenin 1766'dan itibaren suskun olduğunu söyledi.

Akşam Gazetesi

MERKEZ üssü Kocaeli Gölcük olan 17 Ağustos 1999'daki deprem felaketinin üzerinden 24 yıl geçti. Felaketin ardından beklenen olası Marmara Depremi'yle ilgili Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) uzmanları önemli bulgulara ulaştı. DW'nin haberine göre sismoloji uzmanları Dirk Becker ile Marco Bohnhoff, İstanbul'un güneyindeki Marmara fay hattını 'sismik boşluk' olarak tanımladı. Her 250 yılda bir bu bölgede şiddetli bir deprem meydana geldiğini tespit eden uzmanlar, en son 1766'da 7.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirtti. Araştırmada, Avrasya ve Anadolu tektonik levhaları arasındaki sınır barındıran Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı'nın uzun süredir 'aktifleşmediği', bu nedenle 7'nin üzerinde büyüklükteki bir depremin 'gecikmiş olduğu' belirtildi.

FAYIN BATISI KİLİTLİ

Araştırmanın ana yazarı Dirk Becker, "Neredeyse tüm tekrarlayıcı dizilerin Marmara fayının batı kesiminde meydana gelmesi oldukça dikkat çekici. Ortadoğu bölgesinde sadece üç sekans tespit edilirken İstanbul'un güneyinde ise hiç tespit edilmedi. O bölgede Marmara fayının neredeyse tamamı kilitli" ifadesini kullandı.

GANOS KIRILIRSA 7.4'TEN BÜYÜK OLUR

Marmara'da beklenen depremin muhtemelen fayın 'tamamen kilitli' olduğu bir bölgede yaşanacağına dikkat çeken uzmanlar, İstanbul'un güneyindeki Kuzey Anadolu Fayı Hattı'nın Adalar segmentini işaret etti. Ancak Marmara Denizi'nin batısındaki kilitli durumdaki Ganos fayına da dikkat çekildi. Burada son depremin 1912'de meydana geldiğini belirten uzmanlar, Ganos fayının kırılması durumunda depremin büyüklüğünün 7.4'ü de aşabileceği uyarısında bulundu.

3 BİN 34 DAİREDE DAHA İNCE İŞÇİLİĞE GEÇİLDİ

AFET KONUTLARINDA SONA DOĞRU

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden en fazla etkilenen şehirlerin başında gelen Adıyaman'da yaralar hızla sarılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde TOKİ ve Emlak Konut işbirliğinde yapılan konutlar hızla yükseliyor. Örenli mevkiinde yapımı devam eden 4 etaplık 3 bin 34 dairelik kalıcı deprem konutlarının birçoğunda kaba inşaat tamamlandı; ince işçiliğe geçildi. Dış yalıtımı tamamlanan 3 binanın dış cephe boyası yapılmaya başlandı. Renklenmeye başlayan kalıcı deprem konutlarının bir an önce bitirilerek hak sahibi depremzedelere teslim edilmesi hedefleniyor. w İHA

TOPLAM 650 BİN KONUT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesine toplam 650 bin konut inşa edileceğini açıklamıştı. Özhaseki, "Ekim-kasım ayından itibaren deprem konutlarının teslimatına başlıyoruz. Amacımız bu yıl 319 bin konutu teslim etmektir" ifadesini kullanmıştı.

EN KÜÇÜĞÜ 105 METREKARE

Her biri 4 ve 5 katlı olarak inşa edilen bloklardaki daireler brüt 105 metrekare olarak yapılıyor.