Marmara depremi 22. yılında... 2000 öncesi yapılarda deniz kabuğu çıktı! 17 Ağustos'un sembol ismi uyardı: Ders çıkaralım

İstanbul'daki binalardan alınan karot örneklerinin incelendiği laboratuvarda, 2000 yılından önce yapılan binaların kolonlarında tahta ve deniz kabuğu parçaları bulunduğu görüldü.

Türkiye, büyük Marmara Depremi'nin 22. yılında kayıplarını andı. Deprem riski taşıyan binalarla ilgili yapılan araştırmalar ise muhtemel bir depremde riskin büyüklüğünü ortaya koydu. İstanbul'daki binalardan alınan karot örneklerinin incelendiği laboratuvarda, 2000 yılından önce yapılan binalarda deniz kabuğuna ve tahta parçalarına rastlandı.

BETON BİLE DENEMEZ

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Mehmet Emin Hasanoğlu, "Çok eski betonlar var, içinde deniz kabukları olan var, içinde ahşap olan bile var. Son yıllarda yapılan betonlar ise farklı. Boşluk oranları az. Ama diğerlerine baktığımız zaman aynı şeyi söylemek mümkün değil, olmaması gereken ne varsa içinde. Dokununca dökülüyor, buna beton demek doğru değil" ifadelerini kullandı.

BİNA PERFORMANSI İNCELENİYOR

Çalışmalarda görevliler, binalardan önce karot numuneleri alıyor. Çeşitli ölçüm ve değerlendirmeler bir araya getiriliyor ve binanın deprem yönetmeliğini ne kadar karşıladığı belirlenip, olası bir depremde göstereceği performans tahmin ediliyor.

17 AĞUSTOS'UN SEMBOL İSMİ UYARDI: DERS ALALIM ENGELLİ HAYATLAR OLMASIN

Marmara depreminde İstanbul'da 4.5 saat enkaz altında kaldıktan sonra kurtarılan ve depremin sembolü olarak hafızalara kazınan Ömür Kınay, facianın 22'nci yıldönümünde, "Depremden ders çıkaralım ve yeni engelli hayatlar olmasın" dedi. Başarılı üniversite hayatının ardından doktora yapan Kınay, "Önce üniversite hayatımda bununla ilgili bir bilinç kazanmaya gayret gösterdim. Şimdi de doktora sürecimi tamamladım. Deprem hayatın bir gerçeği" diye konuştu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, Ömür Kınay'ın videosunu sosyal medya hesabında paylaştı.

İSTANBUL'DA BEKLENEN DEPREM 7'NİN ÜZERİNDE

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da en az 7.2 ila 7.6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Görür, "Bu büyüklükte bir deprem olduğu zaman binaların yıkılmasını bir kenara bırak, bu büyüklükte bir depremde insan ayakta duramaz" dedi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de, "Olası Marmara depreminin 7'nin üzerinde olması bekleniyor" diye konuştu.

İSTANBUL'DA 1.5 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Esenler'de kentsel dönüşüm projesi kapsamında 531 konutun hak sahipleri kura çekilerek belirlendi. Kura çekilişinde konuşan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, "İstanbul'da acilen 300 bin, normalde de 1,5 milyon dönüşmesi gereken konut var" dedi. Göksu, "İBB'nin iki buçuk yılda yapmış olduğu iki deprem çalışması var. Sadece deprem çalıştayı ve kentsel dönüşüm için internet sitesi yaptılar. Şu anda İstanbul'da riskli olarak tespiti yapılmış ve acilen yıkılması gereken binalar var. Bu binaların hepsi CHP belediyesine ait bölgelerde bulunmaktadır" diye konuştu.

5 MİLYON KONUTU GÜÇLENDİRME KURTARIR

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm kapsamında 1,5 milyon konutun yeniden yapıldığını, 5 milyon konutun da güçlendirme yoluyla kurtarılabileceğini söyledi.

03.05'TE SAYGI DURUŞU

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler Gölcük, Yalova, Koceli'de, depremin gerçekleştiği sabaha karşı 03.05'te törenlerle anıldı. Gölcük sahilinde düzenlenen saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.