Marmara Denizi'nde rekor sıcaklık alarmı

Uzmanlar, Marmara Denizi'ndeki yüzey suyu sıcaklığının, sıcak hava dalgaları sonucunda ağustosta rekor kırmasını bekliyor. Marmara'da su sıcaklığı son 39 yılda 2 derece artmıştı.

AA

Akşam

Geçtiğimiz yıllarda Marmara'da su sıcaklığının artması ve kirlilik nedeniyle müsilaj olşumuştu.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü verilerine göre, Marmara Denizi'nin yüzey suyu sıcaklığı son 39 yılda 2 derece arttı. Marmara'nın deniz yüzey suyu sıcaklığının basen ortalaması değeri, ölçümlerin kaydedilmeye başlandığı 1984'te 24 dereceyken bugün 26 derecenin üzerinde bulunuyor. Marmara Denizi'nin alt tabaka sularını oluşturan Akdeniz'de yüzey sıcaklığı şu anda 29 derecelerde ölçülürken, üst sularını oluşturan Karadeniz'de de 26 derecelerde gözlemleniyor.

'KARADENİZ SOĞUMUYOR'

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, "Bu yıl tüm dünya denizlerinde sıcaklık rekorları kırılıyor. Şu anda yüzey suyu sıcaklıklarında çok şiddetli artışlar görüyoruz, bu ağustos muhtemelen hiçbir ağustosta görmediğimiz deniz yüzey suyu sıcaklıklarına ulaşmış olacağız. Türkiye denizlerinde en yüksek artışlar, Karadeniz'in doğusu ile Doğu Akdeniz'de Mersin, İskenderun Körfezi civarında 2-2,5 derece. Marmara Denizi, Akdeniz havzasında olduğu için sıcaklığı artmış durumda. Karadeniz artık soğuyamıyor ve bu sıcak su Marmara Denizi'ne gelerek yüzeyde ısınmaya sebep oluyor" dedi.

BATI SERİNLEDİ DOĞU YANIYOR!

SICAK hava dalgasından sonra dün başta İstanbul olmak üzere birçok kent yağışlı havanın etkisi altına girdi. İstanbullu güne gök gürültülü yağmurla uyandı. Yağış Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Bolu ve Düzce de de etkili oldu. Sıcak hava ise yurdun diğer kesimlerinde etkisini sürdürdü. Ankara'da termometreler 40, Adana'da ise 46 dereceyi gösterdi.

BM: KÜRESEL KAYNAMA ÇAĞI BAŞLADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınma çağının sona erdiğini, bunun yerine "küresel kaynama çağının" başladığını söyledi. Guterres, sıcaklık artışını sınırlamak ve iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarından kaçınmak için dünyaya acil önlem çağrısında bulundu.