Marmara boğuluyor

Marmara'nın oksijeni tükeniyor. Marmara Denizi'nde araştırma yapan bilim insanları denizin alt tabakasında oksijenin tükenme seviyesine geldiğini belirledi. Uzmanlar, “Azalma devam ederse Karadeniz'in dibi gibi hidrojen sülfür tabaka oluşabilir” dedi.

TÜBİTAK, Deniz ve Denizcilik Konusunda Ulusal Uygulamalı Deniz Araştırmaları TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, 11 denizci ve 9 bilim insanından oluşan ekiple, kirleticilerin deniz ortamında etkilerinin saptanması konusunda sefere çıktı. Ekip, 14 gün boyunca denizin 150 noktasından numuneler alarak laboratuvarlarda inceleme yapacak. Seferin ilk gününde, belirli metrelerde sudan örnekler alındı. Dip suyunda bulunan oksijen düzenli olarak izlendi.

KRİTİK SEVİYENİN ALTINDA

Marmara Denizi'nin tabakalı bir yapıya sahip olduğunu belirten araştırma grubunun Başuzman Sabri Mutlu, "Üst tabaka ve alt tabaka diye ikiye ayırıyoruz. Üst tabaka kütlesinde oksijenimiz gayet zengin ve doygunken alt tabakada ise oksijenimiz tükenme seviyesine gelmiş durumda. Bunun değişimi çok önemli. Yine geçmiş yıllarda kritik seviyenin üzerindeydi, şimdi daha da altında. Şu an sıfır seviyesinde, eğer daha da altına inerse oksijensiz solunum gerçekleştirilmeye başlanacak. O zaman da Karadeniz'in dibi gibi hidrojen sülfür tabaka oluşmaya başlayabilir" dedi.

'KORUMAYA ALINMALI'

"Dipteki atmosfer etkisinden uzak olan su, gittikçe kötüleşiyor" diyen Mutlu, "Marmara Denizi'nin doğal yapısından dolayı alt tabaka dediğimiz kütlenin oksijeni üst tabaka kadar zengin olamıyor. Bu eskiden 2 miligram kadardı, şu an bulunduğunun iki katı kadardı. Bu demek oluyor ki bizim Marmara Denizi'ni korumamız gerek" ifadelerini kullandı.