Marketlerin açılış-kapanış saatleri ne zaman? Market genelgesi nedir, hafta sonu marketler açık mı?

29 Nisan'da başlayan tam kapanma süreciyle birlikte İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'market tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Peki Market genelgesi nedir, hafta sonu marketler açık mı? Marketlerin açılış-kapanış saatleri ne zaman?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında geçtiğimiz hafta başlayan tam kapanma sürecinde İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'market tedbirleri' konulu genelge gönderilmişti. Söz konusu tam kapanma sürecinde marketlerde alışveriş yapmak isteyen vatandaşların yeni genelgeye göre market çalışma saatleri merak konusu oldu. Konu ile ilgili internet aramalarında "Market genelgesi nedir, hafta sonu marketler açık mı? Marketlerin açılış-kapanış saatleri ne zaman?" sorusuna yanıt aranıyor.

Tam kapanma sürecinde İçişleri Bakanlığı market genelgesi olarak anılan genelgeyi yayımladı. Market genelgesi ile marketlerde nelerin satılamayacağına dair hususlar belirtildi. Market genelgesi, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlandı.

17 günlük tam kapanma süreci devam ederken İçişleri Bakanlığı bir genelge daha yayımladı. Halk arasında market genelgesi olarak anılan genelge ile marketlerde neler satılmayacak, neler satılacak belirlendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre; tam kapanma sürecinde marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek. Daha önce alkol satışına kısıtlama getirildiği ifade edilirken, elektronik eşya, giyim, kırtasiye ve birçok ürünün satışı da yasaklandı.

İçişleri Bakanlığı market genelgesi kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmelerin sonucunda hazırlanırken, haksız rekabetin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

MARKET ÇALIŞMA SAATLERİ

Marketler, hafta sonu ve hafta içi ayırt etmeksizin 10.00'da açılıp 17.00'a kadar açık kalabilecek. Online sipariş firmaları da marketlerle aynı süre sonunda kapanacak.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecek.

Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler. Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır.

ZİNCİR MARKETLER PAZAR GÜNLERİ KAPALI

Daha önce yayımlanan genelgede marketlerin çalışma saatleri ve günleri belirlenmişti. Bu genelgeye göre, temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofislerin kapalı olacağı belirtilmiş, vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcıların tam kapanma döneminde 10.00 - 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, zincir ve süper marketlerin Pazar günleri kapalı kalacağı bildirilmişti.

MARKETLERDE NELER SATILMAYACAK?

Market genelgesi ile birlikte vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarının dışında kalan ürünlerin zincir ve süper marketlerde satışına izin verilmeyecek.

Market genelgesi 7 Mayıs 2021 Cuma tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak ve marketler alkollü ürünlerin yanı sıra elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye v.b. ürünler satamayacak.