Marinaya % 500 zam

İSPARK tarafından işletilen Tarabya ve İstinye Teknepark'ta yıllık park ücretlerine yüzde 500'e varan zam yapıldı. Tekne sahipleri, 4 yılda teknenin bedeli kadar kira ödemekten yakındı.

HABER MERKEZİ

İstanbul koylarında deniz taşıtlarının demirlemesine modern çözüm üretmek amacıyla CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSPARK bünyesinde Tekne Park (marina) projesini hayata geçirdi. İlk etapta İstinye ve Tarabya koyunda açılan tekne parklarda toplam 445 yat ve tekneye hizmet veriliyor. Ücretleri ise saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak değişiyor.

15 GÜN SÜRE VERİLDİ

Tekne sahipleri ile İSPARK arasında imzalanan "İstmarin Yat Bağlama Sözleşmesi" sona erenlerin karşı karşıya kaldığı yeni fiyat tarifesi, tekne sahiplerinin tepkisine yol açtı. 2023'te 21,75 metrelik tekne için yıllık 44 bin TL ödediğini söyleyen bir tekne sahibi, bu yıl ise ücretin 232 bin 456 TL'ye yükseldiğini söyledi. Yüzde 500 kadar varan artışla sözleşmesini yenilenmeyen yat sahiplerinden 15 gün içerisinde teknelerini marinadan çıkarmaları istendi.

RAKAM NASIL BELİRLENDİ

Marinada küçük teknelerin yat bağlama ücretlerine büyük yatlara oranla daha fazla zam yapıldığını öne süren yat sahipleri, "Küçük teknelere büyük zam yaparak bizi, buradan çıkmaya zorluyorlar. Bu kadar uçuk rakamlar, neye göre belirlendi. Benim teknemin bedeli 1 milyon TL. 4 yıl kalsam burada tekne fiyatı kadar park ücreti ödeyeceğim. Marina içerisinde tuvalet hizmetinden elektrik hizmetine kadar her şey olmalı. Ama burada yok. Peki bu istenen ücret ne için?" diye konuştu.

YILLIK 785 BİN TL PARK ÜCRETİ

Bir başka tekne sahibi ise 62 metrekarelik teknesinin parklanma ücreti olarak 2023'te 210 bin TL öderken bu yıl 785 bin TL ücret istenildiğini söyledi. Çoğu kişinin gidecek yeri olmadığı için sözleşmeleri imzalamak zorunda kaldığını söyleyen marina sakinleri, yasal olarak haklarını arayacaklarını belirtti.