Mardin modern yollara kavuşuyor

Mardin Büyükşehir Belediyesi, kentin daha modern ve kaliteli yollara kavuşması için başlatmış olduğu çalımalar kapsamında bugüne kadar 650 kilometre yol yaptı. Belediyenin bu yılki hedefi 50 kilometre daha yol yapmak. Vatandaşlar ise hizmetten oldukça memnun.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, vatandaşların daha modern ve kaliteli yolda seyahat edebilmeleri için dört bir koldan kent genelinde çalışmalarına başladı. İlçe merkezleri, kırsal mahallelerde olmak üzere şu ana kadar 650 kilometre sathi kaplama ve sıcak asfalt döşemesi yapıldı. Sezon bitene kadar 700 kilometrenin üzerine çıkmayı hedeflediklerini aktaran Fen İşleri Daire Başkanı Cebrail Aslan, "Hava koşullarından dolayı sathi kaplamayı şuan yavaşlattık. Şu ana kadar 630 kilometre sathi kaplama yaptık. Havalar soğuduğundan dolayı beton asfalt çalışmalarına ağırlık verdik. Şuana kadar 20 kilometre beton asfalt yaptık. Hedefimiz 80 kilometre yapmak" dedi.

ACİLİYETE GÖRE YAPILIYOR

Vatandaşın yol çalışmalarından memnun olduğunu dile getiren Aslan, sözlerine şöyle devam etti: "Yol yapımı için çok ciddi bir talep vardı. Bu sene yaptığımız ve yapacağımız yaklaşık 700 kilometrelik yoldan sonra yol için bize müracaat eden vatandaşların sayısı baya azaldı. Yol çalışmalarını aciliyet sırasına göre yaptık. Çok önem arz eden, çok bozuk olan yolları yaptık. Dolayısıyla bu bize çok olumlu şekilde yansıdı. Hedefimiz önümüzdeki yıl Mardin'de problemli bir yol kalmaması."

"Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı döneminden kalma sıra dışı mimariye sahip çıkarak geçmişimizden emanet aldığımız güzel şehrimizi aynı güzellikte gelecek nesillere teslim etmek istiyoruz" diyen Vali Demirtaş, şunları söyledi: "Daha önce kentte özellikle tarihi silueti bozan 240 bina tespit etmiştik. Bir okul ve lojmanın yıkım işlemleri bitti. Yıkımını gerçekleştirdiğimiz binaların bir kısmını yeşil alan olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Bugün şehrimizin görüntüsünü bozan üçüncü binanın yıkım işlemlerine başladık. Bu sayede tarihi kent Mardinimizin mimari dokusunu ortaya çıkarıyoruz. Tarihi yapıların her açıdan daha iyi görünmesini ve kentin tüm inceliklerini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah Mardin'imize yakışır, kentin turizmini, kültürünü geliştirecek çalışmalara ağırlık vereceğiz."

BETON YAPILAR TEMİZLENİYOR

Tarihi Mardin'in siluetini bozan betonarme binalarının yıkım işlemleri devam ederken Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Mahmut Demirtaş, yıkımı gerçekleşen binaları yerinde inceledi.

KİLİTLİ PARKE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Mardİn Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, kırsal mahalleler dahil olmak üzere kent genelinde daha modern yolları vatandaşın hizmetine almak için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Kent genelinde devam eden sathi kaplama ve beton asfalt (BSK) çalışmalarına paralel olarak kilitli parke döşemesi yapılıyor. Bu yıl ihalesi yapılan 100 bin kilitli parke ile 20 bin metre tül bordür döşeme projesinde merkez, ilçeler ve kırsal mahallerde olmak üzere yaklaşık 50 bin metrekare kilitli parke, cadde, sokak, kaldırım, köy meydanları ile okul bahçelerinde döşemesi yapıldı.

'MİNİ MARDİN' PROJESİNDE SONA DOĞRU

Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş'ın talimatlarıyla, kentin tarihi ve kültürel yapısını içerisinde barındıracak Mini Mardin Projesi'nin çalışmalarında sona gelindi. Tarihi dokuya uyumlu olan malzemenin kullanılacağı proje içerisinde 4 adet oturma, etkinlik alanı, dikey ve yatay yeşil bitki bantları yer alıyor. Vali Demirtaş, "Açık hava müzesi görünümündeki projemiz çok yakında vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Mardin için her şeyin en güzelini yapma gayretindeyiz" diye konuştu.

KIZILTEPE BULUŞMA NOKTASI OLACAK

Kızıltepe'de vatandaşların bir araya gelerek hoş vakit geçirdiği, önemli ticaret merkezi konumunda olan Cumhuriyet Meydanı'nın daha modern ve güzel bir görünüme kavuşması adına başlatılan Cumhuriyet Meydanı Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe Yenileme Projesi'nde çalışmalar devam ediyor. Meydanda bulunan binalarda sıva ve boyama işlemleri tamamladı. İşyerleri önünde bulunan kaldırım kotları kaldırılarak standart hale getirildi. Meydanın zemin döşemesi önemli bir aşamaya geldi. 10 bin metrelik alan içerisinde bulunan yaklaşık 230 işyerinin mevcut kepenkleri sökülerek dokuya uygun otomatik kepenk, doğrama camekan takılacak. Tabelalar standart hale getirilecek ve aydınlatma direkleri değiştirilecek. Zemin çalışmalarından sonra yeşillendirme için fidan, ağaç ve bitki dikimi yapılacak.

ÜÇ İLÇEYE KAPALI SEMT PAZARI

Midyat, Nusaybin, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerinde daha sağlıklı bir ortamda vatandaşla esnafı buluşturacak, güvenli bir alışveriş yapılabilecek mekan oluşturmak adına Kapalı Semt Pazarı Projesinin ilk çalışması devam ediyor. Nusaybin Kapalı Semt Pazarı Projesi'nin etüt ve projelendirmesinin ardından zemin düzeltme çalışmaları, beton dökümü ve yalıtım malzeme serimi yapıldı.

Proje, Nusaybin'de 3 bin 900 metrekare alanda bin metrekare alan üzerinde yapılacak. Vatandaşı ve esnafı yazın güneşinden kışın ise yağmurdan kurtaracak proje içerisinde, her biri 6 metrekare toplamda 74 stant bulunacak. İhtiyaca göre stant sayısı 120 kadar çıkabilecek. Nusaybin'de daha modern bir pazar alanına sahip olması için ekipler çalışmalarına hızla devam ediyor.

TARİHİ ÇARŞILAR YENİDEN CANLANACAK

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Eski Demirciler (Ayakkabıcılar), Kuyumcular, Baharatçılar, Şapkacılar, Kasaplar, Marangozlar ve Kazancılar-Yemeniciler Çarşısında olmak üzere 7 çarşıda 2. etap çalışmalarını başlattı.

Proje kapsamında, otomatik kepenk takılacak, ahşap kapılar yapılacak, tabelalar yapılacak, camekanlar yapılacak, gider boruları değişecek, cephe üzerinde hasarlı olan taş duvarların onarımı ve korunması sağlanacak, duvarlarda cephe yıkaması ve sokak aydınlatılması gibi iyileştirilmeler yapılacak.

GES ENERJİYE NEFES OLACAK

Mardin Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir ve doğal enerji kaynaklarından faydalanmak, enerji giderlerini düşürmek amacıyla geliştirdiği çevre dostu Güneş Enerji Santrali Projesi'nde fizibilite çalışmaları tamamlandı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün en büyük gider kalemi olan elektrik giderini yenilenebilir, doğal ve çevre dostu kaynaklardan karşılanarak azaltılması ve sağlanacak tasarrufun Mardinlilere hizmet olarak dönmesi için başlatılan çalışmalar tamamlandı. GES Projesi'nde üretilecek 40 MW'luk elektrik için potansiyel alanlar içerisinde uygun olan noktalar seçilerek altyapı ihtiyacı, yatırım maliyeti, işletme maliyeti ve yatırımın geri dönüş süresi hesaplandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisiyle elektrik üretimi yapılması ve Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin elektrik ihtiyacının karşılanması amaçlanan GES Projesi, başta Mardin ve Mardinli vatandaşlarımıza büyük faydalar sağlayacak. Alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak isteyen Mardin Büyükşehir Belediyesi, rüzgar enerjisi santrali ve biyokütle enerji kaynaklarından elektrik üretimi elde etmek amacıyla yeni projeler geliştirmekte.

MARDİN'E AÇIKHAVA SİNEMASI

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Vali Mahmut Demirtaş'ın talimatları doğrultusunda kent genelindeki çalışmalara hızla devam ediyor. Daha önce kullanımda olan fakat uzun bir süredir atıl durumda olduğu için kullanılmaz halde bulunan Kasımiye Medresesi Açık Hava Sinemasını kaldığı yerden devam ettirmek için yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 1000 metrekare alan üzerine kurulu olan açık hava sineması, Mezopotamya Ovası'na karşı kuşbakışı konumu ile sinema izlemeye gelen vatandaşları büyülü bir atmosferin içine çekiyor. Yapılan modern oturma alanları ve peyzaj çalışmalarıyla vatandaşlar güzel bir ortamda film izleyebilecek. Araçları ile açık hava sinemasına gelen vatandaşlar için otopark alanı yapılacak. Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık Mardin'de, vatandaşların açık havada sinema keyfi yaşaması için çalışmaların biran önce bitirilmesi hedefleniyor.

OKULLARDA SALGINLA MÜCADELE DÖNEMİ

Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, 2021-22 eğitim öğretim yılı dolayısıyla kent genelindeki bin 200 okulda dezenfekte çalışması yapıyor.

Sağlık İşler Daire Başkanı Adil Alan, kent genelindeki tüm okulları dezenfekte etmeye devam ettiklerini belirtti. Şehir merkezi ilçe ve kırsal mahallelerdeki okulları hijyenik hale getirmek için çalıştıklarını ifade eden Alan, "Sağlık İşleri Daire Başkanlığına bağlı ekiplerimiz şehir genelindeki bin 200 okulda haşereye karşı ilaçlama ve mikroplara karşı dezenfekte çalışması yapıyor. Bu çalışmalarımız hızla devam ediyor. Eğitim öğretim yılın bitine kadar bu ilaçlama çalışmalarımız devam edecek" dedi.

ARTUKLU'NUN OTOPARK SORUNU TARİH OLACAK

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Artuklu İlçesi'nde yaşanan otopark sorununu ortadan kaldırmak için 2 katlı 500 araçlık Çok Katlı Otopark Projesi'nin çalışmalarına devam ediyor.

Otopark, Mardin Valiliği arkasında bulunan 7 bin 500 metrekare alanda yapılıyor. Şehrin merkezinde bulunan otopark, vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlayacak. Yeraltında bulunacak katlı otoparkın üzerine yapılacak yeşil alan ise merkeze güzel bir hava katacak.

Yeşil alan içerisinde vatandaşların dinlenebileceği, rahat nefes alabileceği ve çocukların da oynayabileceği alanlar yapılacak. Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin öz kaynaklarıyla yapılan projenin biran önce bitirilmesi hedefleniyor.

FOTOĞRAF MARATONUNDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Türkiye'nin farklı bölgelerinden 320 profesyonel ve amatör fotoğrafçının 4 gün boyunca il merkezi ve ilçelerin tarihi, kültürü ve turizm potansiyelini fotoğrafladığı Mardin Fotoğraf Maratonu 2021 yarışmasında dereceye giren eserlerin sahipleri ödüllendirildi. Vali Demirtaş, hoşgörü kentinin geleceğe fotoğrafla taşınması amacıyla yarışmanın bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi. Vali Demirtaş, "Kasımiye ve Zinciriye Medreseleri, Ulu Cami, Dara Antik Kenti, Deyrüzzeferan Manastırı, Kırklar Kilisesi ve adını burada sayamadığım daha pek çok eser, tüm güzellikleriyle geleceğe taşınacak. Fotoğrafın büyülü dünyasıyla masal şehir Mardin, aynı karede buluşacak. Buradan bir kez daha herkesi bu kadim kente, medeniyetlerin buluşma noktasına, sokakları, caddeleri tarih kokan şehir Mardin'e davet ediyorum" diye konuştu.