Maraş açılımının yıldönümü... Üç yılda 1.2 milyon ziyaretçi

46 yıl sonra Kapalı Maraş'ın bir bölümünün halkın kullanımına açılmasının üzerinden üç yıl geçti. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “İlk günden bugüne 1 milyon 200 bini aşkın kişi Maraş'ı ziyaret etti” dedi.

Kapalı Maraş'ın 8 Ekim 2020'de bir bölümünün ziyarete açılmasının üzerinden üç yıl geçti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kapalı Maraş'ın bir bölümünün 46 yıl sonra halkın kullanımına sunulmasının KKTC'nin egemenlik zeminini güçlendirdiğini söyledi. "Artık federal temelli görüşmelerden, Annan Planı Referandumu ve Crans-Montana görüşmelerinin ardından umudun kesilmesiyle Maraş açılımını yapmak için neyi beklediğimizi sorguladık. Türkiye'nin de bu konudaki olumlu fikrini aldıktan sonra Maraş'ı açtık" diyen Tatar, o günü hiç unutamadığını dile getirdi. Açıldığı günden bu yana Maraş'ı ziyaret edenlerin sayısının 1 milyon 200 bini aştığını kaydeden Tatar, başta Türkiye olmak üzere Güney Kıbrıs dahil dünyanın birçok yerinden Maraş'ı görmeye gelenlerin sayısının her geçen gün arttığını bildirdi. Maraş'ın, sınırları içinde bulunduğu Gazimağusa kentine ekonomik katkısı bulunduğunu belirten Tatar, "Maraş gibi tarihi bir yeri 46 yıl sonra açmak KKTC'nin egemenlik zeminini güçlendirmiştir. KKTC Başbakanı'nın kararıyla Maraş'ın açılması KKTC'ye duyulan güveni artırmıştır. Maraş açılımının elbette ki ekonomik olarak bir potansiyeli bulunmaktadır ve bunun yansımaları olmuştur" dedi.

MALLAR İÇİN KARAR VERİLECEK

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş'taki taşınmaz malların büyük bir bölümünün Kıbrıs Vakıflar İdaresi'ne (EVKAF) ait olduğunu vurgulayarak, bunların İngiliz sömürge idaresi döneminde talan edilerek Rumlara peşkeş çekildiğini anlattı. Gelecekteki süreçte Taşınmaz Mal Komisyonu'nun Maraş'taki malları ilk sahiplerine iade, takas veya tazmin gibi farklı alternatifler üretebileceğini ifade eden Tatar, bölgedeki binaların hukuk yoluyla restore edilmesinin veya yıkılarak yerlerine yeni binalar yapılmasının en büyük temennisi olduğunu söyledi.