Malatya'da 5,9'luk deprem! Hasarlı binadan 4 kişi kurtarıldı

Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. 3 bina kısmen çöktü. Kentte eğitime 1 gün ara verildi. AFAD ve ilgili kurumlar saha taramalarına başladı. Herhangi bir can kaybı bulunmadığı belirtilirken Elazığ'da hasar alan binadan 4 kişi kurtarıldı. Başkan Erdoğan, Malatya Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'den 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili son durum hakkında bilgi aldı. 187 kişinin depremden etkilendiği, 43 kişi ise tedavi altında olduğu açıklandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

BAŞKAN ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Başkan Erdoğan, Malatya Valisi Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Er ile görüştü.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'den 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili son durum hakkında bilgi aldı.

Depremle ilgili bilgi alan Başkan Erdoğan, devletin tüm birimleriyle bölgedeki çalışmaların eş güdüm halinde yürütülmesi talimatını verdi.

Deprem nedeniyle kent merkezinde çoğu kişinin ev ve iş yerlerinin dışarı çıktığı görüldü.

Vatandaşlar park ve meydanlarla toplandı.

Deprem Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta da hissedildi.

Kentte hasarlı bazı binaların ise etrafı şeritle çevrildi, güvenlik önlemi alındı.

"CAN VE MAL KAYBI YOK"

Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili ekipler saha taramalarına başladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Bakan Yerlikaya, toplam 3 binada kısmi çökme meydana geldiğini söylerken, can ve mal kaybının bulunmadığını açıkladı.

30 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ

Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandı.

Artçı sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiği belirlendi.

43 KİŞİ GÖZETİM ALTINDA

Malatya'nın Kale ilçesi merkezli depremden 187 kişinin etkilendiği, 43 kişinin ise gözetim altında tutulduğu bildirildi.

ELAZIĞ'DA DEPREM ANI KAMERADA

Elazığ'da deprem anı bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

"SAHA TARAMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Şu ana kadar bizlere uluşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor. Herkese geçmiş olsun." dedi.

"4 KİŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI"

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası an itibarıyla can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." ifadeleri kullanıldı.

Malatya depremi sonrası uzman isimden açıklama: Bölgenin aktifliği sürüyor

Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'da toplam 4 binada hasar meydana geldiği belirtilirken, "Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

5.9'luk depremin ardından Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Malatya ve Elazığ'da eğitime 1 gün ara verildi.

PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Malatya'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası PSD ekiplerimiz ivedilikle hazırlıklarını tamamlayarak psikososyal destek çalışmalarına başlamıştır" dedi.

DEPREME CANLI YAYINDA YAKALANDI

Malatya'daki 5.9 büyüklüğündeki depreme spiker canlı yayında yakalandı.

"GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

DEZENFORMASYON UYARISI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Depremle ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

VALİ YAVUZ: ULAŞAN OLUMSUZ DURUM YOK

Malatya Valisi Serdar Yavuz, depremin ardından herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı. Sosyal medya hesabındaki açıklamasında, Kale merkezli depremin ardından saha taraması yapıldığını anlatan Vali Yavuz, paylaşımında şunları ifade etti:

"Kale ilçemizde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde kurumlarımıza ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam etmektedir. Hemşehrilerimize geçmiş olsun."

DEPREME CANLI YAYINDA BÖYLE YAKALANDI

Malatya'da yerel kanal canlı yayında depreme yakalandı.

MALATYA'DA DEPREM NEDENİYLE OTOBÜSLER VE BELEDİYEYE AİT SOSYAL TESİSLER ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra otobüs ve sosyal tesislerin ücretsiz hizmet verdiğini söyledi.

Başkan Er, şöyle konuştu:

"Merak edilecek bir durum yok, Allah'a şükrediyoruz. Herhangi bir can kaybı yok. Şu ana kadar gerek bizim yaptığımız araştırmalarda, gerekse yaptığımız telefon görüşmelerinde şu ana kadar elimize gelen herhangi olumsuz bir haber yok. İnşallah öyle umuyoruz ki bu saatten sonra da bir olumsuzlukla karşılaşmayız. Şu anda ekiplerimiz sahada çalışmalarını yapıyorlar. Ayrıca bir taraftan da insanımızın daha güvende olduklarını hissetmeleri açısından ve teknik personelimizi hem Valiliğimiz hem AFAD'la birlikte koordine ederek yeniden saha taraması yapmaya başladık. Vatandaşlarımız tedirgin olmasınlar. Toplu taşıma araçlarımızı ücretsiz bir şekilde halkın hizmetine sunduk. Ayrıca sosyal tesislerimizde 24 saat gece gündüz ikramlarımız olacak."

BAKAN TEKİN: OKULLARIMIZLA HASAR TESPİTİMİZ YOK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Malatya merkezli 5.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, "Okullarımızla ilgili herhangi bir can kaybı ya da binalarımızda hasar tespitimiz yok, çok şükür. Yine de tedbirli olmakta fayda var" dedi.

Deprem hissedilen illerdeki okullarda hasar tespitinin olmadığını belirten Bakan Tekin, "Depremden etkilenen başta Malatya ve Elazığ'da yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere herkese geçmiş olsun diyelim. Sürekli milli eğitim müdürlerimizle irtibat halindeyiz. Okullarımızla ilgili herhangi bir can kaybı ya da binalarımızda hasar tespitimiz yok, çok şükür. Yine de tedbirli olmakta fayda var; valiliklerimizin bu kararı çok yerindedir. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

AĞIR HASARLI BİNALAR İÇİN GÜVENLİK ÖNEMLİ ALINIYOR

Malatya'da, Kahramanmaraş depremlerinde aldıkları hasar nedeniyle boşaltılan ağır hasarlı bazı yapılarda, sabah saatlerinde meydana gelen 5.9'luk deprem sonrası parçaların kopması üzerine güvenlik önlemi alındı.

AFAD'ın paylaştığı bilgilere göre, Malatya'nın Kale ilçesinde saat 10.46'da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kent genelinde ve çevre illerde hissedilen deprem sonrası Kahramanmaraş depremlerin ardından aldıkları hasar nedeniyle boşaltın ve yıkım işlemleri beklenen ağır hasarlı bazı yapılarda sıva dökülmeleri yaşandı.

Kent merkezinde birçok noktada yaşanan olaylar sonrası polis ekipleri yapıların bulunduğu bölgelere vatandaşları yaklaştırmazken şerit çekerek güvenlik önlemi aldı.