HABER MERKEZİ
Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası olan OVP'ye Dünya Bankası'nın ardından Avrupa'dan da tam destek açıklamaları geldi. EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, "OVP yatırımcıların onayını aldı" dedi.
Türkiye Yüzyılı'nın ekonomik temellerini atacak olan ve 3 yıllık (2024-2026) dönemi kapsayan Orta Vadeli Plan (OVP), yabancı yatırımcıların radarına girmiş durumda. İçerde olumlu karşılanan OVP'ye dışardan da destek açıklamaları yağıyor. Önceki gün Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, "Ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye'ye eşlik etmeye kararlı olduklarını belirterek, "Devam eden 17 milyar dolarlık programımıza ek olarak, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngörüyoruz. Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının sıkılaştırılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın mali açığı azaltma tedbirlerinin doğru yönde atılan adımlar olduğuna inanıyoruz" demişti.
Dünya Bankası'nın ardından şimdi de Avrupa'dan olumlu mesajlar gelmeye başladı. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk ekonomisinde atılan adımların yatırımcıların onayını aldığını açıkladı. Son dönemde Türkiye'nin genel kabul gören istikrar sağlayıcı normalleşme adımlarının, ekonomi üzerindeki olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını belirten EBRD Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, "Türkiye'nin Ortodoks para politikalarına geçiş vaadi ve bu vaadin; art arda önemli faiz artırımları, likidite ve kredinin sıkılaştırılması yoluyla yerine getirilmesi, yatırımcıların onayını aldı. Bu onay (Türkiye'ye olan); sermaye girişindeki artış, kredi risk primi (CDS) ve devlet tahvili getirilerindeki düşüş ile ortaya konulmuştur" dedi.
Türk ekonomisinde mevcut politika istikametinin sürdürülmesinin ilerleyen dönemde pek çok alana pozitif sonuçları olacağını ifade eden Kelly, şunları söyledi: "Eğer bu yeni yaklaşım sürdürülürse Merkez Bankası'nın kredibilitesi artacak, enflasyon beklentileri daha fazla sabitlenecektir. Bu gelişmeler, orta vadede enflasyonun düşürülmesine yardımcı olacak ve Merkez Bankası'nın rezervlerinin yeniden artırılmasını sağlayacaktır ki bu zaten halihazırda gerçekleşmeye başlamış bir şey."
Türk ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 ile tahminlerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydettiğini hatırlatan Roger Kelly, bu ayın sonunda yayımlanacak Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu kapsamında Türkiye'nin büyüme tahmininin artırılacağın söyledi. Kelly, "Mayıs ayında yayınlanan son tahminimiz, Türkiye'nin yüzde 2.5 oranında büyümesi yönündeydi. Bu tahmini yaklaşık 1 puan yükselteceğimizi tahmin ediyorum" dedi.
Son dönemde Türk Lirası'nda (TL) değer kayıpları yaşanmış olmasına karşın Türk bankalarının, sermaye seviyeleri ve varlık kaliteleriyle iyi bir görünüm sergilediğini ifade eden Kelly, "20 yıl önce finans sektöründe yapılan reformlar; zaman testine karşı dayanmış, sağlam bir bankacılık sektörünün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Emsallerine kıyasla düşük kamu borcu seviyesi olan Türkiye'nin mali durumu güçlüdür" diye konuştu.
İstihdam teşviklerinden etkin olmayanlar sonlandırılacak. Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılarak, teşvik sistemi sade ve etkin bir yapıya kavuşturulacak. Sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek. İşgücüne katılıma mani olmayacak şekilde bütünleşik bir yapıda, aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde yeniden kurgulanacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları daha etkin kullanılacak.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 (Grup 20) ülkelerinin 18'inci Liderler Zirvesi, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bugün başlıyor. İki gün sürecek zirvede, Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek de toplantılara katılarak yabancı yatırımcılara OVP'yi anlatacak. Şimşek, daha sonra Almanya'ya, Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için ABD New York'a ve İngiltere Londra'da yatırımcılarla görüşecek.
Bu arada Bakan Şimşek, Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 35 milyar dolarlık finansman desteği ile ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Şimşek, mesajında şunları ifade etti: "Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan ilgisini önemli ölçüde artırma kararı, orta vadeli ekonomik programımızın bir başka onayıdır... Dünya Bankası'nın paha biçilmez ortaklığını ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına yönelik güçlü bağlılığını takdir ediyoruz. Bu, BAE'nin daha önce açıkladığı yaklaşık 51 milyar dolarlık üç yıllık yatırım planına ek olarak geliyor. "
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin seçim sonrası ekonomi politikasında yön değiştirmesinin kredi notu için 'açıkça pozitif' olduğunu bildirdi. Moody's Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayındaki seçim zaferinden bu yana Türkiye'nin geleneksel ekonomi politikalarını yeniden benimsemesinin, buna sadık kalındığı sürece, daha güçlü bir kredi notu açısından yakında sonuçlarını vermeye başlayabileceğinin sinyalini verdi.
Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası JP Morgan, 'TL'de ağırlık artır' tavsiyesine başladı. JP Morgan'ın yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda, zorlu makroekonomik koşullara rağmen ortodoks politikalara geçişin kararlı olduğu belirtilen bilgi notunda, "Temmuz başında opsiyonlarda TL uzun pozisyonu almıştık. Artık risk/ödül dengesinin doğrudan TL alımdan yana olduğunu düşünüyoruz... Aslında rezervler ılımlı bir hızda büyüyecek gibi görünüyor" denildi.