Mahkemeden ‘baskıyı durdurun' kararı! Teoman Duralı'nın kitabını izinsiz basmışlar

Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'nın mirasçıları, Dergah Yayınları A.Ş.'den davacı oldu.

NESLİHAN KESKİN

Türk filozof, mütefekkir ve akademisyen Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'nın mirasçı eşi Piyeret ile çocukları Deniz ve Elif Duralı, Dergah Yayınları A.Ş.'den davacı oldu. Merhum Prof. Duralı, 2007'de 'Gılgamış Destanı' çevirisi ile 'Kutadgu Bilig Türkçe'nin Felsefe Bilim Sözlüğü' adlı eserlerinin basımı ve dağıtım haklarını yayınevine süreli olarak devretmişti. Dergah Yayınları'nın 3 yıl önce vefat eden Duralı'nın ailesiyle iletişim kurmadığı; mirasçıların sözleşmeyi sona erdirmek için görüşme taleplerinin bahanelerle ertelendiği öne sürüldü.

HAKLARI İHLAL EDİLDİ

Davacı olan Duralı Ailesi, sözleşme süresi sona ermesine rağmen kitapların izinsiz şekilde basarak mali ve manevi haklarının ihlal edildiğini; ihtarların da dikkate alınmadığını belirtti. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, bir yıl sonra kararını açıkladı. Prof. Duralı'ya ait 'Kutadgu Bilig Türkçenin Felsefe Bilim Sözlüğü' adlı eserin basılımı ve dağıtımının durdurulmasına karar verildi. Mahkeme, 'Gılgamış Destanı'yla ilgili ise herhangi bir tecavüz şartının oluşmadığına hükmetti.

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü Sahibi Prof. Dr. Teoman Duralı, 2017'de de Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne layık görülmüştü.