Yelda GÖKDAĞ
Adalet Bakanlığı, taciz, tecavüz ve şiddet mağduru kadın ve çocuklar için ‘Adli Destek Planı’ hazırlıyor. Buna göre, adliyelerdeki bakanlık uzmanları terapist gibi çalışacak. Travma yaşayan ve hukuksal haklarını yeterince bilmeyen mağdurlara uzmanlar adli sürecin başından sonuna kadar destek verecek. İlk aşamada belirlenen pilot illerde hayata geçirilecek uygulama daha sonra 81 il adliyesinde uygulamaya sokulacak. Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Ramazan Gürkan, plana ilişkin AKŞAM’a özel açıklamalar yaptı.
ADLİ İHTİYAÇLAR DESTEKLENECEK
Mevcut uygulamada bakanlık uzmanlarının kırılgan grup denilen mağdur kadın ve çocukla birlikte davaya girerek sosyal inceleme raporu hazırladığını belirten Gürkan, değişimi şöyle anlattı: “Şimdi mağdur kadın ve çocuklar için uzmanlarımız bireysel değerlendirme sonrasında adli destek sağlanıp sağlanmayacağına karar verecek. Uzmanımız, adli destek sağlanmalı görüşünde olursa mağdurun adli süreç boyunca neye ihtiyacı varsa uzmanlarımızca desteklenecek.”
HER AŞAMADA UZMAN YANLARINDA
Ramazan Gürkan, mağdurlara sağlanacak desteğin nasıl olacağını da anlattı: “Dava öncesi kaygı düzeyi düşürecek. Mağdura ‘Hakim ne ifade eder?’, ‘Tanık ne demektir?’, ‘Kendisine nasıl yaklaşılacak’ , ‘Hangi sırayla hakim tarafından kendisi dinlenecek?’ gibi merak ettiği, ya da hakkında bilgi sahibi olmadığı soruların yanıtlarını uzmanlarımız kendilerine verecek. Hukuki bir destek değil, adli sürece ilişkin bir destek sağlanmış olacak.