Erzincan'daki madende heyelan faciası! 9 işçi toprak altında...

Erzincan'daki altın madeninde istiflenerek dağ haline getirilen tonlarca toprak kaydı, 9 işçi altında kaldı. AFAD 9 ilden takviye ekip gönderdi, 510 kişilik personelle kurtarma çalışması başlatıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 9 işçinin yerlerinin tespit edildiğini açıklandı.

Erzincan İliç'e bağlı Çöpler Köyü'ndeki altın madeninde facia yaşandı. Madenden çıkarılıp kamyonlarla taşınan tonlarca toprağın istiflendiği alanda heyelan meydana geldi. Tonlarca toprak bir anda 100 dönümlük alana yayıldı. Dağı andıran toprak yığının bir anda sel gibi ilerlediği bölgede 9 işçi kayboldu. 667 işçinin çalıştığı madendeki facianın ardından jandarma, AFAD, UMKE ve sağlık ekiplerinden oluşan 510 kişilik personel bölgeye gönderildi. Bölge illerden AFAD ekipleri ve askerler de bölgeye sevk edildi.

KAPAKLAR KAPATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin nehre ulaştığı yerdeki menfezin kapaklarının kapatıldığını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4 savcının görevlendirildiğini duyurdu. 2010 yılından beri faaliyette olan Çöpler Madeni 2022'de de siyanür sızıntısı haberleriyle gündeme gelmiş, sonrasında q sızıntının ardından bölgenin temizlendiği açıklanmıştı.

TOPRAK SEL GİBİ 100 DÖNÜME YAYILDI! 9 İŞÇİ TOPRAK ALTINDA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın büyük miktardaki istiflenmiş toprak kütlesinin kayması sonucu meydana geldiğini belirtti. Yerlikaya, "8-10 dönümlük toprak kütlesi 100 dönümlük alana yayıldı" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'DAN VALİYE TALİMAT: TÜM İMKANLARI SEFERBER EDİN

Başkan Erdoğan, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu'yu telefonla arayarak kayıp olan kişilerin bulunması için başlatılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

TERMAL KAMERALARLA ARAMA YAPILDI

Toprak altında kalan işçilerin aranması, termal kameralarla gece boyu sürdü. Başkan Erdoğan ile birlikte BAE'de bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geziyi keserek bölgeye hareket etti.

FIRAT NEHRİ'NE ULAŞMAMALI

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, söz konusu toprak yığınının altını ayırmak için siyanür maddesiyle işlemden geçirildiğini belirtti. Toprak kaymasının Fırat Nehri'ne 700-800 metre mesafede gerçekleştiğini söyleyen Pampal, "Fırat'a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat'a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır" dedi.

BAKAN YERLİKAYA: 9 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamıyor. Kayma yer altında değil yer üstünde yaşandı. 8-10 dönümlük toprak kütlesi 100 dönümlük alana aktı. Zamanla yarışıyoruz 400 personelle arama kurtarma çalışması sürdürülüyor" dedi.

VALİ AYDOĞDU: TOPRAK ALTINDA KALAN ÇALIŞANLAR VAR

Vali Hamza Aydoğdu da toprak kaymasının ardından bölgeye hareket etti. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu olayla ilgili şunları söyledi:

Şu anda o bölgede olan arkadaşların tespiti yapıldı. Net bilgi vermek için beklemek lazım. Kamuoyunu kısa bir süre sonra bilgilendireceğim. 25 dakika içerisinde Erzincan'dan varmış olduk. Şu anda o bölgeye vardık. Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar. Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil.

FIRAT NEHRİ'NE ULAŞAN MENFEZİN KAPAKLARI KAPATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız Merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık." açıklamasında bulundu.

BAKAN TUNÇ: 4 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili yaptığı açıklamada "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik'in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14.30'da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır" denildi.

BAKAN KOCA: 10 AMBULANS VE 3 UMKE TİMİYLE GÖREV BAŞINDAYIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erzincan İliç'te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10'a, UMKE ekibi sayısı 3'e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi." dedi.

BAKAN IŞIKHAN: 3 BAŞMÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Göçük altında kalan işçilerimiz için devletimizin tüm imkanları seferber edilmiş durumda. Olayla ilgili 3 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirildi.

"KAYAN KÜTLENİN HACMİ 10 MİLYON METREKÜP"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kaymasının ardından bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personelin görev yaptığını söyledi.

Yerlikaya, maden ocağındaki incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında 13 Şubat Salı günü saat 14.28'de toprak kaymasının meydana geldiğini anımsattı.

Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor." dedi.

İlk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam etiğini ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

"Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, İl AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan, genel müdür ve daire başkanları, her biri buraya intikal ettiler."

"827 PERSONEL GÖREV YAPIYOR"

Bölgede görev yapan personel sayısı hakkında da bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Şu an itibarıyla bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer aracı yani KBRN dediğimiz araçlar. 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tırları görevlendirildi. AFAD koordinasyonunda üniversitelerimizden gelen bilim insanları bölgenin önceki ve güncel haritalarını kullanarak stabil alanları tespit ediyor ve bu alanlara izleme cihazları yerleştirmeye başladılar. Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalarda olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor."

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini dile getirerek, "Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır." ifadelerini kullandı.

MADEN SAHASINDA 2. GÜN

Bakan Yerlikaya, şunları kaydetti;

Maden ocağında toprak kaymasında kayan kütlenin toplam hacminin ilk belirlemelere göre 9-10 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Maalesef 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı ve hemen arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı ve aralıksız devam ediyor.

"BİR İZ ALIR ALMAZ DAHA ÇOK ORAYA ODAKLANIP MESAFE ALMAK İSTİYORUZ"

100 dönüme yayılmış 9-10 milyon kütleden bahsediyoruz. Bu kütle içinde bir avantajımız var. Bilim insanlarının bize söyledği, araç içinde olan ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle birlikte bu kütleler üzerinde tarama başladık. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına bu radar taramalarıyla bu araçlar ve konteynerle ilgili bir iz alır almaz daha çok oraya odaklanıp mesafe almak istiyoruz.

Arama-kurtarma personelinin çalıştığı bölgelerde heyelan riski yok. Arama-kurtarma çalışmalarının güvenliğinden taviz vermeden çalışmalara devam etmek istiyoruz. Duamız temennimiz güzel haber vermek. Bu noktada çalışıyoruz. İnşallah hayırlı haber vermek bizlere nasip olur. Medyamız olayı an be an iletmek için gayret gösteriyor. Teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımıza sürekli bilgi veriyoruz ve talimatlarını alıyoruz.

"ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR"

Aramayı seri yapmamız lazım. Bunun için avantajımız, radarla radarın derinliğine geldiği mesafede bunlara erişebiliriz. Gece-gündüz durmayacağız arama-kurtarma çalışmalarını sürdüreceğiz. Bir ihlal var-yok meselesinin izahı ile ilgili idari ve adli soruşturma sürüyor.

7 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin 7 şüpheli gözaltına alındı.

İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 7 şüpheli gözaltına alındı.