Maden kazasını da fırsat bildiler... Kara propagandayı madenciler çürüttü

Türkiye maden ocağındaki patlama sebebiyle derin bir üzüntü yaşıyor. Hükümet, ilk andan itibaren devletin tüm imkanlarını seferber ederek bölgede çalışmalarını başlattı. Ancak bu acı olaydan siyasi bir kazanç elde etme peşine düşenler yine boş durmadı, sosyal medya üzerinden hızlı bir kara propaganda yarışına girdi. Devletin müdahalesine ilişkin “yetersiz” iddialarını atanlara cevabı ise o madenden çıkarılan işçiler verdi.

Son 3 gündür Türkiye'nin gözü kulağı Bartın Amasra'da gerçekleşen maden kazasındaydı. Ülkeyi derin bir üzüntüye boğan bu olayda kazanın gerçekleştiği ilk andan itibaren arama-kurtarma ve sağlık ekipleri başta olmak üzere devlet tüm gücünü seferber etti. Başkan Erdoğan maden ocağındaki patlamanın hemen ardından İçişleri Bakanı Soylu ve Enerji Bakanı Dönmez'i bölgeye gönderdi.

MADEN KAZASINI DA FIRSAT BİLDİLER

Ancak her acı olayda hükümete saldırmayı kendilerine vazife edinenler ve sosyal medyayı kendi propaganda aracı olarak görenler bu olayı da kullanmaktan geri durmadı. Sosyal medyada devletin müdahalesine ilişkin "yetersiz" iddiaları ortaya atıldı. Bu iddiaları çürüten cevapları ise o madenden çıkarılan işçiler verdi.

Madenden kurtarılan bir işçi, ''Kimsenin tahmin edemeyeceği bir şey oldu. Önceden tespit edilebilen bir şey olduğunda zaten biz maden ocağına girmeyiz, amirlerimiz de bizi madene sokmazlardı.'' dedi.

PROVOKATÖRLER TEK TEK TESPİT EDİLDİ

Maden kazasının ardından sosyal medyada yalan yanlış bilgiler dolaşımı sokuldu ve bilgi kirliliği yayılarak algı oluşturulmaya çalışıldı. Konuyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü, yaptığı çalışma ile dezenformasyonu körükleyen hesapları tespit etti. Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, 12 hesap sahibi hakkında işlem başlattı.

PEKİ, DÜNYADA MADEN KAZALARI OLMUYOR MU?

Maalesef yeraltı kömür madenciliği başta olmak üzere her yıl binlerce madenci maden kazalarında yaşamını yitiriyor. Amasra'daki maden faciası da dünyadaki maden kazalarını akıllara getirdi.

İLK AKLA GELEN ÜLKE ÇİN

Maden kazaları denilince akla gelen ilk ülke Çin. 14 Şubat 2005 yılında Çin'in Fuksin şehrindeki bir kömür ocağında yerin yaklaşık 242 metre altında gaz infilakı sebebiyle gerçekleşen bu faciada 209 madenci yaşamını yitirmişti.

SON YILLARDA DÜNYADA GERÇEKLEŞEN BAZI MADEN KAZALARI

Maden kazalarının sıkça yaşandığı bir diğer ülke ise Rusya. 19 Mart 2007'de Ulyanovska kömür madeninde metan gazı sebebiyle patlama meydan gelmiş ve 108 madenci yaşamını yitirmişti.

2017 yılında İran'ın Gülistan eyaletinde bir madende patlama yaşanmış ve göçük altında kalan 35 madenci hayatını kaybetmişti.

2010 yılında da ABD'in Batı Virginia eyaletindeki Upper Big Branch kömür madeninde patlama meydana gelmiş ve yerin 300 metre altında bulunan bu patlamada 31 can kaybı yaşanmıştı.

Avrupa'da da bu tür maden faciaları yaşanıyor. 2006 yılında Polonya'nın Ruda Slaska kentindeki bir kömür madeninde metan ve kömür tozu patlaması sonucu 23 madenci ölmüştü.