Macron kendi planını Fransa'da uygulamayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sığınmacı sorununa çözüm bulmak amacıyla geçen hafta teklif ettiği, sığınmacılara yönelik ''bölgesel tahliye merkezlerinin'' Fransa'da kurulmayacağını açıkladı.

1

Macron, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının  katılımıyla Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin sonunda gazetecilere  açıklamalarda bulundu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in geçen cumartesi Paris’i ziyareti  sırasında "bölgesel tahliye merkezlerini" gündeme getirdiklerini belirten Macron,  Fransa’nın sığınmacıların hedefindeki ilk ülke olmadığını ve bu nedenle bu  merkezlerin Fransa’da açılmayacağını bildirdi.

Dublin Anlaşması'nın, sığınmacıları taşıyan bir deniz aracının,  bulunduğu noktaya en yakın güvenli liman tarafından kabul edilmesini zorunlu  kıldığını hatırlatan Macron, “Fransa, göçmenlerin ilk hedefi ülke olmadığı için  burada göçmen kabul merkezleri açılmayacak. Fakat Fransa, bu merkezlerin  açılacağı ülkelerle eğer isterlerse, dayanışma içinde olacak ve finansal destek  verecek.” dedi.

Macron, bu merkezlerin açılacağı ülkelere finansman ve organizasyon  anlamında destek verileceğini, ayrıca hep birlikte hareket edilerek  sığınmacıların ait oldukları ülkelere gönderilmesinin sağlanacağını kaydetti.

“İtalya’daki göçle ilgili sorun, aslında sığınmacıların gelişi ile  alakalı değildir.” diyen Macron, geçen yıla oranla İtalya’ya gelen sığınmacıların  sayısının yüzde 80 azaldığını, krizin başından beri İtalya sokaklarında, daha  önce sığınma başvurusuna ret yanıtı almış ve bundan sonra da olumlu yanıt alma  ihtimali bulunmayan 600 bin düzensiz göçmenin olduğunu belirtti.

Macron, bu kişilerin İtalya topraklarında sıkışıp kaldığını ve  durumlarına bir çözümün de henüz bulunamadığını ifade etti.

Zirve öncesi İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi, sığınmacıların  Avrupa’ya giriş noktası ülkeler ve Vişegrad Grubu (Macaristan, Slovakya, Çekya ve  Polonya) ülkelerinin liderleri ile görüştüğünün ve çok farklı yaklaşımların  varlığını gördüğünün altını çizen Macron, “Bu anlaşma, İtalya ve Fransa’nın  teklifi üzerine yapılan müzakereler sonrası kabul edildi. Vişegrad ülkeleri için  göçmenlerin Avrupa’ya giriş yaptığı ülkelerle sorumluluk paylaşımı prensibinin  kabulü mümkün değildi. Fakat sonunda orta yolu bulduk ve anlaşmaya vardık.” dedi.

SIĞINMACILAR İÇİN "BÖLGESEL TAHLİYE MERKEZLERİ"NE YEŞİL IŞIK

AB Zirvesi’nin bugün yayımlanan sonuç bildirgesinde, zirvenin ana  gündem maddesini oluşturan sığınmacılar hakkında alınan önlemler sayesinde AB'ye  yasa dışı göçün yüzde 95 azaltıldığına dikkat çekilmiş, Doğu ve Batı Akdeniz  rotalarındaki sığınmacı akınında ise artış olduğuna işaret edilmişti.

Sığınmacıların AB'ye girdiği İtalya gibi "cephe" ülkelerle dayanışma  gösterilmeye devam edileceği aktarılan bildirgede, denizde kurtarılan  sığınmacıların üye ülke topraklarının dışında "bölgesel tahliye merkezleri"nde  toplanması fikrinin üçüncü ülkelerle yakın iş birliğiyle araştırılması kararı  alındığı aktarılmıştı.

Bildirgede, AB topraklarında kurtarılan sığınmacılar için tüm üye  ülkelerin sorumluluk alması gerektiği de belirtilmişti. AA