Macaristan'daki sığınmacı kamplarına soruşturma talebi

Macaristan'daki kamplardaki sığınmacı kamplarındaki 'korkunç' şartlar nedeniyle Avrupa Komisyon'undan inceleme talep edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyal Demokratlar Grubu, Macaristan'daki kamplarda sığınmacıların 'korkunç' şartlarda tutulduğunu belirterek Avrupa Komisyonu'ndan incelenme talep etti.

AP Sosyal Demokratlar Grubu mensubu 3 milletvekilinin Macaristan-Sırbistan sınırındaki ziyareti sonrası grup tarafından yapılan açıklamada, Macaristan'daki kamplarda bulunan sığınmacıların karşılaştığı durumunun heyeti şok ettiği, bu nedenle Avrupa Komisyonu'nun bir an önce kapsamlı soruşturma başlatması gerektiği ifade edildi.

Macaristan-Sırbistan sınırındaki kamplarda durumun hem uluslararası hukuku hem de Avrupa hukukunu ihlal ettiği kaydedilen açıklamada, "Macaristan-Sırbistan sınırındaki Röszke transit bölgesindeki dar alanda kadınlar, çocuklar ve aileler kapatılmış durumda. Doktora bile polis eşliğinde gidebiliyorlar. Bu durum sadece insanlık dışı değil aynı zamanda uluslararası ve Avrupa hukukunu da ihlal ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler

Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı. Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Hükümet, Balkan ülkelerinde sığınmacı krizi konusundaki belirsizlik dolayısıyla geçen yıl 9 Mart'ta sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırıp, ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmişti.

Parlamento 7 Mart'ta kabul ettiği yasayla, aralarında çocukların da olduğu sığınmacıların iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulmasını zorunlu kılmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağını duyurmuştu.

Sivil toplum kuruluşları, Macar güvenlik güçlerini, ülkeye giren sığınmacılara şiddet uygulayarak onları Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.

AA