M60'la ilk atış Büşra'dan

Aselsan'ın yerli atış kontrol sistemi ile modernize edilen M60T tankındaki ilk atışı, nişancı uzman mühendis Büşra Doğru gerçekleştirdi. Türkiye'nin ilk kadın tank personeli Büşra, hedefleri tam isabetle vurdu.

Tanklara ilave yetenek kazandırılması (TİYK) - M60T projesi ile ana muhabere tanklarının beyni olarak tanımlanan Atış Kontrol Sistemi yerlileştirilerek modernizasyon süreci son safhaya taşındı. M60T tanklarının üzerinde yer alan bütün elektronik sistemler millî imkanlar ile üretilebilir hale getirilerek, güç grubu dışında dışa bağımlılık ortadan kaldırıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan TİYK - M60T İlk Tank Teslim Töreni, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sektör temsilcilerinin katılımları ile Şereflikoçhisar'da gerçekleştirildi.

M60T tanklarının üzerinde yer alan bütün elektronik sistemler yerli üretimle geliştirildi.

YENİ SİSTEM KURULDU

Teslimat töreni sırasında atış kontrol sistemi modernize edilen tank ile atış da gerçekleştirildi. ASELSAN VOLKAN-M Atış Kontrol Sistemi ile modernize edilen M60T tankı ile atış gerçekleştiren tankta nişancı olarak proje ekibinden Uzman Mühendis Büşra Doğru görev aldı. Yapılan atışlarda hedefler tam isabet ile vuruldu. Proje kapsamında M60T tankına entegre edilen sistemler şöyle: VOLKAN-M atış kontrol sistemi, tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi, ilave zırh koruması, mürettebat koltukları.

BÜŞRA HEDEFİ BÖYLE VURDU

İlk atışı Türkiye'nin ilk kadın tank personeli Büşra Doğru gerçekleştirdi.

3 ÜLKE TANKLARINI MODERNİZE EDEBİLEN TEK ÜLKE TÜRKİYE

Tankları daha önce İsrailliler modernize ediyordu. Ambargolar nedeniyle M60T tanklarından birçoğu kullanılmaz hale geldi. Savunma Sanayii yetkilileri, "Şu anda dünyada aynı anda hem Amerikan hem Alman hem de Rus tanklarını modernize edebilen tek ülkeyiz" dedi.