Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği Lozan'daki Suriye konulu görüşmeler Türkiye saati ile 16.30'da başladı. Beau-Rivage Palace Oteli'ndeki toplantılar ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u da biraraya getirdi. Başbaşa görüşen ikilinin toplantısının olumlu bir havada geçtiği basına sızdı.
IRAK DA KATILIYOR
Basının yoğun ilgi gösterdiği ve geniş güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıya, davet edilmesine rağmen son güne kadar katılacağını teyit etmeyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de katıldı. Toplantıya davet edilen ilk 6 ülke arasında yer almamasına rağmen Musul'a yakın bir noktada bulunan Başika kampı nedeniyle Türkiye'nin sorun yaşadığı Irak da toplantıda yer aldı. Toplantıda Irak'ı Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi temsil etti.
BEKLENTİ YÜKSEK DEĞİL
Lozan görüşmelerinden beklenti çok yüksek değil. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Toplantının sonunda önemli bir açıklama beklemiyorum" dedi.
TÜRKİYE, HALEP'TEN GÖÇ ENDİŞESİNİ DİLE GETİRECEK
Türkiye açısından öncelik Halep. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun görüşmelerde Halep düşerse yeni bir göç dalgasının olması endişesini dile getirmesi bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Stefan de Mistura, son bir çağrıda, Halep'ten El Nusra savaşçılarının çıkması ve gerekirse de kendisinin refakat edebileceği önerisinde bulunmuştu. Rusya Lozan'a yeni bir planla gelmiyor ama BM Temsilcisinin önerisinin Lozan'da konuşulması olası.
İKİLİ GÖRÜŞMELERLE BAŞLADI
ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan, Irak, İran ve Katar'ın katıldığı Lozan görüşmeleri ikili ön gürüşmelerle başladı. Görüşmelerde, Suriye'de çatışan tarafların ateşkese uyması için gerekli çalışmanın yürütülmesi ile krizin siyasi çözümünün yeniden başlatılması için ön koşulların oluşturulması hedefleniyor.
Toplantı öncesinde ABD, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Lozan'da, Suriye'deki şiddetin azaltılması ve insani yardımların ulaştırılması dahil "önemli müttefiklerle" çok taraflı görüşeceği duyurulmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu toplantıyla geçen ay askıya alınan Rusya-ABD anlaşmasında yer alan prensipler temelinde bir diyaloğun başlatılmasını ümit ettiğini belirtmişti.
Washington yönetimi, Suriye konusunda Rusya ile sürdürdüğü ikili müzakereleri, eylül ayında yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle tek taraflı olarak
askıya almıştı. Lozan'daki toplantının, ABD ve Rusya arasında Suriye konusundaki ikili görüşmelerin tekrar başlaması anlamına gelmediği ifade edilmişti. Kerry ile Lavrov'un Lozan'daki görüşmesiyle, ABD ve Rusya arasında askıya alınan Suriye görüşmeleri de yeniden başlamış oldu.
Öte yandan toplantının yapıldığı Beau-Rivage Palace Oteli'nde 24 Temmuz 1923'te Türkiye'nin bugünkü sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması imzalanmıştı.