Lozan fırçası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina’da görüştüğü mevkidaşı Pavlopulos’un Lozan’ın güncellenemeceyeceğine ilişkin sözlerine tepki göstererek, “Müslümanlar müftülerini bile seçemiyor” dedi.

1

Murat Kelkitlioğlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina’ya ziyareti öncesinde Yunanistan medyasına verdiği mülakatta Lozan Antlaşması’nın güncellenmesi gerektiğini söyledi. Bu sözler dün Erdoğan ile görüştüğü Yunanistan’ın Cumhurbaşkanı Pavlopulos arasında tartışmaya neden oldu. Ortak basın açıklamasında konuyu gündeme getiren Pavlopulos, “Lozan Antlaşması’nın reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz” dedi. 

ANLAŞILMAMIŞ İNCELİKLER VAR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ise bu sözlere sert yanıt geldi.  “Lozan konusunda zannediyorum hâlâ anlaşılmayan bazı incelikler var” diyen Erdoğan, “Batı Trakya’da, maalesef oradaki Müslümanların baş müftüsünü, oradaki imamlar, din adamları seçememiştir. Nasıl oluyor da Lozan Antlaşması’nın uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil” ifadelerini kullandı. 

‘TÜRK’Ü HAZMEDEMİYORLAR 

Erdoğan, “Türkiye’de benim Rum vatandaşlarıma yönelik ibadethaneleri noktasında en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz ama Batı Trakya’da bırakın bunları, ‘Türk’ kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil. Bir okulun kapısında veya dernekte ‘Türk’ yazıyorsa onu bile hazmedemiyorlar. Bence bizim bunları aşmamız lazım. Benim güncellenmesi gerekir dediğim konu, işte bunlardır” diye konuştu. 

YAPABİLECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR 

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı Atina’da kabul etti. Erdoğan, “Geleceği çok daha sağlam zeminde inşa etmeliyiz. Bunun için yapabileceğimiz çok şey var. Lozan’ı hemen Ege’ye hapsedip işi bitirmeyelim. Bunun dışında çok daha farklı konular da söz konusu. O da nedir? Toprak bütünlüğü” diye konuştu.

KRAVATI UNUTMAMIŞ

Erdoğan’ı karşılayan Yunan Dışişleri Bakanı Kotzias, üzerindeki kravatın kendisine Erdoğan tarafından hediye edilmiş olduğunu hatırlattı. Erdoğan’ın, “Benim hediye ettiğim kravat değil mi?” sorusuna Kotzias, “Evet… İyi diplomasi” şeklinde yanıt verdi. 

YUNAN MEDYASI KAHROLDU 

Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos’un Erdoğan karşısındaki ezik duruşu Yunanistan medyasında hayal kırıklığına neden oldu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos’un Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısındaki ezik tavırları ülke medyasında uzun uzun tartışıldı. Pavlopulos, Erdoğan’ın konuşmaya başlamasıyla ellerini bağlayıp oturduğu kanepenin köşesine doğru kaydı. Pavlopulos’un ezik tavırları karşısında Erdoğan gayet rahat bir şekilde oturarak net cümlelerle konuşmasına devam etti. Yunan TV yorumcuları, Pavlopulos’ın ezik halleri nedeniyle üzgün olduklarını ifade etti. 

BATI TRAKYA’DA AYRIMCILIK VAR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’ın açıklanan kişi başına milli gelirine baktığınız zaman 18 bin dolar civarındadır. Batı Trakya halkının ortalama kişi başına milli geliri 2 bin 200 dolar civarındadır. Yatırım noktasında, atılması gereken adımlar noktasında gerekli olan destekler onlara verilmemektedir, bir ayrımcılık orada söz konusudur” ifadelerini kullandı. 

NATO’YA GİRİŞİNİZİ BİZ SAĞLADIK 

İki ülke arasında bir çok askeri konuda sıkıntı yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO’dan çıktınız, tekrar NATO’ya girişinizi biz sağladık. Eğer biz engel olsaydık siz NATO’ya giremezdiniz. Biz komşu diye baktık. Ve bugün de öyle bakıyoruz” diye konuştu.

BU İŞİ YARGIYA BIRAKIRSAK NETİCE ALAMAYIZ 

“Darbecilerin iadesinin yargısal bir süreç olduğuna” ilişkin değerlendirme üzerine Erdoğan, “Bunları yargıya bıraktığımız zaman bir netice alamayız. Yargının da işini kolaylaştırmak için yürütme, hükümetler olarak yargıya iş düşmeden hemen bu konunun bitmesi lazım. Geciken adalet, adalet değildir” ifadelerini kullandı.

İDAM SÖZ KONUSU DEĞİL

Erdoğan, Çipras ile görüşmesinde, “Türkiye’de işkence, idam söz konusu değil, bunların iadesi de mümkündür” diye konuştu.

TÜM ANLAŞMALAR GÜNCELLENMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Lozan dahil dünyadaki tüm anlaşmaların zaman içinde güncellenmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan Lozan’ın güncellenmesinin Yunanistan’a da fayda sağlayacağını vurguladı.

Yunanistan’ın Skai TV kanalına açıklamalarda bulunan Erdoğan, Lozan Antlaşması’nın güncellenmesine ilişkin soru üzerine bu antlaşmanın sadece Yunanistan’ı değil, bütün bölgeyi kapsadığını vurguladı. Erdoğan, “Aslında, dünyada tüm yapılan anlaşmaların zamanın akışı içerisinde güncellenmesi gerekir. Lozan’ın da bu şekilde tüm bu gelişmeler karşısında bir güncellenmeye ihtiyacı var. Bu güncellenme, sadece Türkiye için değil Yunanistan için de faydalı olabilir” dedi. 

DOSTLUĞUMUZ GÜÇLENİR 

Erdoğan, “İşin aslı, bu güncellemeyle iki ülke dostluğumuzu, güvenliğimizi nasıl daha güçlü hale getirebiliriz; bunun üzerinde durmamız lazım. Zaman zaman bakıyorsunuz bir adadan dolayı hemen ortalığı karıştırıyorlar. Bunların aşılması lazım diye düşünüyorum. Bir Kardak Krizi var, hâlâ çözülemiyor. Konuşa konuşa halledeceğiz bunları” diye konuştu.