Liseli mucitlere müsilaj ödülü

İzmir Fen Lisesi öğrencileri, sulak alanlarda kirlilik oluşmadan müdahale edilmesini amaçlayan uyarı cihazı projesi geliştirdi. ABD'de düzenlenen mühendislik yarışmasına katılan öğrenciler ikincilik ödülünün sahibi oldu.

85 ÜLKEDEN 1360 PROJE

Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması, lise seviyesinde düzenlenen en büyük bilim yarışmaları arasında gösteriliyor. Bu yıl 11-17 Mayıs'ta ABD'nin Los Angeles şehrinde düzenlenen yarışmaya 85 ülkeden 1360 projeyle 1799 öğrenci katıldı. İzmir Fen Lisesi 12. sınıf öğrencileri Eray Akın, Nisa İltekin ve Murat Leylekoğlu da TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Sulak Alanların Kirlilik Seviyesini Ölçen ve Bildiren Güneş Enerjili Duba Geliştirilmesi Projesi' ile katıldı.

İkincilik ödülü alan ekip, okullarının gurur kaynağı oldu.

İzmir Fen Lisesi öğrencileri, Marmara Denizi'nde oluşan müsilaj sorunundan sonra projeye başladıklarını söyledi.

HEDEF SERİ ÜRETİME GEÇMEK

Takımın sunduğu cihaz ve proje, çevre mühendisliği kategorisinde ikinci oldu. Tasarım ve işlev olarak dubayı andıran cihaz, güneş enerjisiyle çalışıyor. Su kaynaklarında veya sulak alan ekosistemini oluşturan diğer unsurlarda meydana gelen anomalileri anında tespit ederek hızlı önlem alınabilmesi amacıyla geliştirilen cihaz, İzmir Körfezi ve kentteki bazı sulak alanlardaki testleri başarıyla geçti. Projenin çıkış noktasının Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorunu olduğunu söyleyen öğrencilerin hedefi seri üretime geçmek.