Liseli gençler geliştirdi! Anahtarlık şeklinde deprem kiti

İstanbul'da bir grup lise öğrencisi, olası bir depremde kullanılması için düdük, fener ve içerisinde kişisel bilgilerin yer aldığı anahtarlık şeklinde deprem kiti tasarladı.

AA

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinden yola çıkan, İstanbul Küçükçekmece'deki Fahreddin Kerim Gökay Anadolu Lisesi'nden bir grup öğrenci, anahtarlık şeklinde deprem kiti tasarladı. Üretim aşamasına da geçilen kit, talep edilen okullarda satılabilecek.

Okul Müdürü Hamdi Çakır'ın desteği ve İngilizce Öğretmeni Süleyman Türkmenoğlu'nun rehberliğiyle 17 öğrencinin yer aldığı grup tarafından tasarlanan kitte, olası bir depremde enkaz altında kalınması halinde kullanılabilmesi için fener, düdük ve arama kurtarma köpeklerinin duyarlı olduğu frekansa sahip siren bulunuyor.

TAŞIMASI OLDUKÇA KOLAY

Ayrıca, NFC sistemiyle okunabilecek şekilde tasarlanan kitte, kullanıcının kişisel bilgileri yer alıyor. Bu sayede, kitin telefona okutulmasıyla isim, soyadı, kan grubu gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Kolaylıkla taşınması amacıyla anahtarlık şeklinde tasarlanan kite, istenilen farklı bilgiler de yüklenebiliyor.

SERİ ÜRETİME GİRDİ

Deprem kitini üreten ekipte yer alan 11. sınıf öğrencisi Eylül Özdemir, "Ürünümüz hazır gibi. Yaklaşık bir hafta içerisinde seri üretimden de gelecek ve satışa başlayacağız" diye konuştu. Kiti deprem için oluşturduklarını ancak kampa gidenlerin de kullanabileceği bir acil durum kiti olduğunu ifade eden Özdemir, kendilerine destek olan öğretmenlerine, velilere ve arkadaşlarına teşekkür etti