Liselere sınıf tekrarı geliyor! Eğitim sisteminde yeni kararlar devrede

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim döneminin yol haritasını açıkladı: “Liselerde sınıf tekrarı yeniden başlayacak. Devamsızlıkta af kalkacak. 12. sınıf öğrencilerinin açık liseye geçişleri zorlaştırılacak.”

Akşam

Emin Pazarcı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in toplantısına Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek yeni eğitim döneminde hayata geçirecekleri projeleri açıkladı, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Yusuf Tekin, liselere sınıf tekrarının geldiğini duyururken, öğrencilere "devamsızlığa af yok, beklenti içinde olmayın" mesajını verdi. Bakan Tekin, ayrıca açık liseye geçişlerin de zorlaşacağını ifade etti.

EN BÜYÜK AİLEYİZ

Başkent Öğretmenevi'ndeki toplantıda konuşan Bakan Tekin, maarifin çok daha geniş ve vizyoner bir anlayışla ele alınması gerektiğinin altını çizerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, resmi ve özel yaklaşık 74 bin okulda 20 milyon öğrenci ve 1 milyon 210 bin öğretmenle toplumun tamamına hitap ettiğini belirtti. Çok boyutlu bir eğitim iklimini inşa etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Tekin, "Türkiye'nin en büyük ailesiyiz ve bir aile mantığıyla da hareket etmeye çaba sarf ediyoruz" dedi.

VİCDANLI GENÇLİK

Sosyolog, felsefeci, yazar ve öğretmen Nurettin Topçu'nun "Bir neslin kurtuluşunu ancak maarifinin yükselmesinde aramak lazımdır" sözünü hatırlatan Tekin, bakanlık olarak en öncelikli hedeflerinin motivasyonu yüksek, öz güven sahibi, merak eden, sorgulayan, analiz yapabilen ama aynı zamanda erdemli, merhametli ve vicdanlı gençler yetiştirmek olduğunu vurguladı.

Türkiye Yüzyılı hedeflerine dikkat çeken Tekin, "Bir taraftan köklerimizle bağımızı güçlendirirken diğer taraftan yeni ufukları hedefleyen bir süreç yönetmeyi ve her alanda geçmiş, bugün ve gelecek arasında sağlam köprüler kurmayı önemsiyoruz. Bu sağlamlık, eğitimin niteliğini arttıracaktır. Ülkemiz sahip olduğu değerleriyle, birikimiyle, hedefleriyle ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla gerçekten büyük bir ülkedir. En kıymetli hazinemiz evlatlarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz ise bizi bu hedeflerimize ulaştıracak, eğitim sistemimizin en temel yapı taşı, istikbalimizin mimarlarıdır" şeklinde konuştu.

SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ

Göreve geldikten sonra öğretmenlerle toplantılar yaparak, eğitim sistemindeki sorunları belirlediklerini kaydeden Tekin, ders çizelgelerinin güncellenmesi, seçmeli ders seçeneklerinin genişletilmesi, özel öğretim kurumlarıyla ilgili ihtiyaçlar, deprem bölgesindeki öğretmenlerin yer değiştirme hakkı, depremzede öğrenciler için LGS'de ilave kontenjan, öğretmenevlerini konaklamayla ilgili talebi, zorunlu hizmet affı, yer değiştirme sürecinde yaşanan tıkanıklıklar gibi birçok konudaki düzenlemeyi sahadan beslenerek hayata geçirdiklerini kaydetti.

Öğretmenlere yönelik bir dizi iyileştirme çalışması yaptıklarını aktaran Tekin "Öğretmenlerimiz yaz aylarında öğretmenevlerini kullanmakta sıkıntı yaşadıklarını söylemişlerdi. Biz, öğretmenevlerinde öğretmen arkadaşlarımızı hem ücret olarak hem de kapasite olarak yer ayrılmasıyla ilgili bazı değişiklikler yaptık. Yine yer değiştirme süreciyle ilgili öğretmen arkadaşlarımız açısından önemli düzenlemeler gerçekleştirdik."

BAŞARISIZ ÖĞRENCİ KALACAK

Yardımcı kitaplar, seçimlik dersler gibi bazı konularla yaptıkları çalışmayı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklayan Tekin, sınıf tekrarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Özellikle okul terkleriyle ilgili yaşanan sorunlar var, onlarla ilgili değişiklikler eğitim öğretim yılı başlamadan önce ilgili mevzuat değişiklikleriyle kamuoyuyla paylaşılmış olacak. Öğretmen arkadaşlarımız, özellikle liselerde sınıf tekrarının olmamasından kaynaklanan sorunları dile getirdi. Bu zaten bizim de gündemimizdeydi, dolayısıyla bununla ilgili bir tedbir alacağız, yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak."

'ÖZEL'DE DOLAYLI ZAMMA TAKİP

Velilerin özel okul ücretleriyle ilgili şikâyetlerini değerlendiren Bakan Tekin, "Özel okul ücretleri sınırlandırıldı, ama özel okullardaki servis ve yemek ücretlerinde fahiş zamlar yapıldığı için veliler zor durumda kalıyorlar. Bu sorunların çözümü için özel okul temsilcileriyle bir araya geldik. Sektördeki sıkıntıyı da çözmeye çalıştık. Ücretlerle ilgili TEFE-TÜFE ilkesini getirdikten sonra özel okullar, derneklerin bize taahhüdü, servis ve yemek ihtiyacıyla ilgili konularda da makul düzeyde yapacaklar. Biz de kendilerini zaten denetleyeceğiz" açıklamalarında bulundu.

DEPREM BÖLGESİ EĞİTİME HAZIR

Depremden etkilenen şehirlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Tekin, bölgede halihazırda çalışan ve yeni atanan 192 bin öğretmenin tamamının barınma ve diğer konulardaki ihtiyaçların karşılandığını söyledi. Tekin, bölgede yıkılan ya da kullanılamaz durumda yaklaşık 11 bin dersliğin bulunduğunu ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çelik yapılarla yaklaşık 60 günde inşa edilebilen derslikler veya okullar inşa ettik. Şu anda 400 civarında dersliği, çelik yapılarla inşa edip 1 Eylül itibarıyla eğitim öğretime bunlarla başlayacağız. İkincisi, hem üretim imkanı hem bütçe olanakları açısından ikinci bir faz olarak da toplam 4 bine yakın çelik yapı yapmayı planlıyoruz. Onların bir kısmını da şubat ve önümüzdeki eylül ayında yetişecek şekilde planladık. 1 Eylül itibarıyla eğitim öğretim yılını sorunsuz bir şekilde başlatacak tedbirlerimizi aldık" ifadelerini kullandı.

ZORUNLU TELAFİ EĞİTİMİ

Bölgedeki 45 bin dersliğin onarımı tamamladıklarını açıklayan Tekin, "11 Eylül'de 11 ilin tamamındaki öğrencilerimize yaklaşık 4 haftalık zorunlu bir telafi eğitim programı başlamış olacak" dedi.

AÇIK LİSELERE GEÇİŞ ZORLAŞACAK

Pardemi dönemiyle birlikte özellikle çok sayıda öğrencinin 11. sınıftan 12. sınıfa geçerken kaydını açık liseye aldırdığına dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Tekin, açık liseye kaymalarla ilgili de bir dizi tedbiri hayata geçireceklerini açıkladı. Bu bizim için çok önemli. Örgün eğitim çağındaki bir gencin yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmadıklarını vurgulayan Tekin, merdiven altı kurumlara geçit vermeyeceklerini belirterek, 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim, açık liseye nakil süreçlerini zorlaştıracaklarını söyledi.

DEVAMSIZLIĞA AF BEKLEMEYİN

Öğrencilerin devamsızlık durumlarına ilişkin hayata geçirecekleri yeni adım hakkında bilgi veren Tekin, "Aynı şekilde devamsızlıkla ilgili ben buradan bir kez daha söyleyeyim, bu konuda önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına" dedi.

BAKAN TEKİN'DEN ATAMA MÜJDESİ

Bakan Tekin, 'atanamayan öğretmenler' konusuna da değinerek, şu müjdeyi verdi: "Öğretmen ataması politize edilecek bir boyutta değil. 'Bütün atanamayan öğretmenleri atayacağız' diyen bir siyasetçi ya Türkiye'de rakamlar hakkında bilgi sahibi değil ya da popülizm uğruna insanların kaderleriyle ve gelecekleriyle oynuyor. Böyle bir şey demek, o gençlerin gelecekleriyle oynamak gibi bir şey. O yüzden ben bu söylemlerden politikacılarımızın kaçınmasını arzu ediyorum. Bakanlık sistemindeki öğretmen arkadaşlarımın yaklaşık yüzde 80'ine yakını Cumhurbaşkanımızın, başbakan ya da cumhurbaşkanı olduğu dönemde atanmış. Yani bu kadar çok öğretmen ataması yapılmışken, niye tekrar atama yapılmasıyla ilgili olumsuz bir tavır içerisinde olalım? Öyle bir şey yok, yeni öğretmen ataması kuşkusuz olacak. Mümkün olduğunca fazla sayıda arkadaşımızı istihdam etmek için çaba göstermeye devam edeceğiz."