LGS'ye girecekler dikkat... Pandemi öncesine dönüş

2 Haziran'da yapılacak LGS'de öğrenciler, kendi okullarında değil belirlenen okullarda sınava alınacaklar. Sorular ders kitaplarından hazırlanırken, tüm konular da sınava dahil olacak.

AA

Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ve diğer liselere yerleşmek isteyen 8'inci sınıf öğrencilerinin katılacağı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) başvuruları 18 Mart'ta başlıyor. Öğrenciler başvurularını 29 Mart'a kadar e-Okul üzerinden yapabilecek.

Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek.

BAŞVURU ÜCRETİ YOK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, sınava dair bilgiler verdi. Bülbül, "Bu yıla kadar LGS kapsamında öğrenci başvuruları res'en yani otomatik olarak yapılıyordu. Ancak liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle yapılıyor. Bu kapsamda, LGS her öğrencinin mutlaka girmesi gereken bir sınav değil. Başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek" dedi.

Kovid-19 pandemisi öncesi öğrencilerin kendi okullarında değil belirli merkezlerde sınava girdiklerinin anımsatan Bülbül, "Pandemide öğrenciler, sınava kendi okullarda giriyorlardı. Pandemi sonrası normale dönüş kapsamında bu yıl öğrenciler sınav merkezi olarak belirlediğimiz okullarda sınava girecekler" ifadelerini kullandı.

ÖRNEK SORULARA DİKKAT

Sınav sorularıyla ilgili bilgi veren Kemal Bülbül, sınav sorularıyla ilgili olarak LGS sorularının ana kaynağı olan ders kitaplarının kullanıldığını vurguladı. Bülbül, "Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak. Merkezi sınavda her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak farklı bilişsel düzeylerdeki becerileri ölçecek nitelikte sorular yer alacak. Yayımladığımız örnek sorular aslında sınav sorularına yönelik ipuçları barındırıyor" dedi. Öğrencilere okuduğunu anlama, analiz yapma, problem çözme becerilerini ölçecek sorular sorulacak. Fotoğraflı sınav giriş belgeleri 24 Mayıs'tan itibaren okul müdürlüklerince elektronik ortamdan (https://eokul.meb.gov.tr/) alınıp onaylanarak öğrenciye teslim edilecek.