Delta Lambda variant nasıl yayılıyor, bulaşıcı mı? Lambda variant nedir, belirtileri nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün izleme listesindeki yeni koronavirüsün en son çeşidi Lambda'dır. İlk olarak Ağustos 2020'de Peru'da izole edildi, ancak o zamandan beri 29 ülkeye yayıldı. Bilindiği üzere Varyant, bulaşıcılığı artırabilecek veya virüsün antikorlara karşı direncini güçlendirebilecek mutasyonlar taşır. Peki Koronavirüs'ün bir çeşidi olan Lambda variant nedir, belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı?

DSÖ'nün 6 Temmuz 2021'de Lambda'nın hızla yayıldığını duyurdu. Varyant, Güney Amerika ülkelerinde, özellikle de Nisan 2021'den bu yana vakaların yüzde 81'inin bu varyantla bağlantılı olduğu Peru'da sonra bir çok ülkede artış göstermekte. WHO'ya göre, bu varyantla ilgili kanıtlar sınırlıdır. Yayılımını kontrol etmek için varyantı anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Peki Lambda variant nedir, belirtileri nelerdir? Lambda variantı nasıl yayılıyor, bulaşıcı mı?

İlk kez Hindistan'da tespit edilen Kovid-19'un Delta varyantı, dünyanın bazı yerlerinde görülen vaka artışlarının arkasındaki neden olarak gösteriliyor.

Delta varyantının Türkiye'de de görüldüğü açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de Delta varyantının tespit edildiği il sayısının 26'ya yükseldiğini söyledi.

Koca, "Delta Plus daha yok ama Delta varyantı artıyor. 16 ilde görülen Delta varyantı şu anda 26 ilde görüldü. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere 224 vaka görüldü. Bunun 134'ü İstanbul'da" dedi.

DELTA LAMBD VERYANTI ANEDİR?

Hindistan'da ilk tespit edildiğinden bu yana 80'den fazla ülkede bulunan koronavirüsün bir versiyonudur. Adını, Yunan alfabesinin harflerinden sonra dikkate değer varyantları adlandıran Dünya Sağlık Örgütü'nden almıştır.

SALGINDA YENİ VARYANT: LAMBDA

Peru'da ortaya çıkan Lambda varyantının giderek yayıldığı ortaya çıktı.

Delta varyantının ardından her geçen gün yayılan yeni bir varyant daha çıktı.

Dünya Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının endişesini yaşarken, Peru'dan kötü bir haber geldi. İlk olarak geçen yıl Ağustos ayında Peru'da ortaya çıkan Lambda varyantının giderek yayıldığı açıklandı.

"Lambda" olarak adlandırılan yeni varyant, ilk olarak Peru'da tespit edildi. Lambda varyantı bugüne kadar 30 ülkeye yayıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Peru'da Lambda'nın Nisan ayından bu yana varyantlar için test edilen yeni enfeksiyonların yüzde 81'inden sorumlu olduğunu belirtiyor.

Bilim insanları, bu varyantın daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olabileceğinden endişe ediyor

DÜNYADA DELTA TEHDİDİ

Dünyada hızla yayılan Delta varyantı da şu ana kadar Türkiye dahil 65 ülkede görüldü. Griple karıştırılan belirtileri baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı olan varyasyonun yeni semptomlarından biri de işitme kaybı. Etkisini azaltmak için ise aşılama kritik.

Hızlı yayılmasıyla bilinen ve Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının belirtileri griple oldukça benzer. Uzmanlar, benzer semptomların test ve izolasyon tedbirlerinden geri kalınmasına sebebiyet verdiğini söylüyor.