'Kuzey Makedonya anlaşması tamam'

Yunanistan ve Makedonya arasındaki 27 yıllık isim krizi sona erdi. Makedonya isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değişmesi için imzalar atıldı.

Makedonya’nın isminin resmen “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değişmesinin önü açıldı. İki ülkenin bu konudaki 27 yıllık krizi sona erdirerek prensipte anlaşmasının ardından dün düzenlenen tarihi törenle isim değişikliği için imzalar atıldı. Törene Yunanistan ve Makedonya başbakanları ile AB yöneticileri de katıldı. Tören, Yunanistan-Makedonya sınırındaki Prespa Gölü’nde düzenlendi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in kucaklaşmasına sahne olan tarihi törende imzaları dışişleri bakanları Nikos Kocias ve Nikola Dimitrov attı. Törene katılan isimler arasında Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn da vardı. 

ÖNCE REFERANDUM 

Çipras, ‘’Bu, halklarımız için cesur, tarihi ve gerekli bir adımdı’’ dedi. BM himayesinde 6 ay süren müzakerelerden sonra sağlanan anlaşma Makedonya Cumhuriyeti’nin ismini “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirmesini, Yunanistan’ın ise bu ülkenin AB üyelik müzakereleri ve NATO üyeliği için yıllardır sürdürüğü vetolarını kaldırmasını öngörüyor. Ancak önce Makedonya’da yapılacak referandum ve anlaşmanın iki ülke meclisleri tarafından onaylanması gerekiyor. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov,  “Bu zararlı metni ne desteklerim ne de imzalarım” demiş, anlaşmayı şeffaf ve mutabakata dayalı olmamakla eleştirmişti.

1991'DEN BERi KRiZ NEDENi

 Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu ve gerekçesiyle 

ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu. Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyordu.