Kuzey Kore lideri Rusya ziyaretinden memnun

Devlet medyası Pazartesi günü Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un, savunma odaklı bir gezi için Rusya'da geçirdiği yaklaşık bir haftanın ardından ülkesine dönerken Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ''içten teşekkürlerini'' sunduğunu duyurdu.

Aksam.com.tr

Kim'in Salı günü başlayan Rusya'nın uzak doğusundaki turu, Batı'nın izole edilmiş, nükleer silahlara sahip Pyongyang'ın Moskova'ya Ukrayna'daki savaşı için silah sağlayabileceği yönündeki korkularını körükledi.

Kuzey Kore lideri gezi sırasında Rus uzay roketlerinden denizaltılarına kadar her şeyi inceledi.

Pyongyang'ın Kore Merkez Haber Ajansı Pazartesi günü Kim'in ziyaretini tamamlarken "özel ilgileri ve samimi misafirperverlikleri" için "Başkan Putin'e ve Rus liderliğine içten teşekkürlerini sunduğunu" söyledi.

KCNA, Kim'in "Rusya Federasyonu'na yaptığı resmi iyi niyet ziyaretinin programını başarıyla tamamladıktan sonra" evine doğru yola çıktığını söyledi.

Kuzey Kore'nin en büyük destekçisi Çin

KCNA'nın haberine göre Kim ayrıca "Rusya'ya refah ve halkına esenlik" diledi.

Tarihi müttefikler olan Kuzey Kore ve Rusya, Moskova Ukrayna işgali, Pyongyang ise nükleer silah denemeleri nedeniyle küresel yaptırımlar altında bulunuyor.

Ziyareti sırasında Kim, Putin ile nadir bir zirve gerçekleştirirken ülkesinin Rusya ile ikili ilişkilerini "bir numaralı önceliği" haline getireceğini söyledi.

Çin şu anda Kuzey Kore'nin en önemli müttefiki ve destekçisi konumunda.

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'da kullanılmak üzere Kuzey Kore'nin top mermisi stoğuna talip olduğunu, Pyongyang'ın ise uydu teknolojisi ve Sovyet döneminden kalma askeri teçhizatını yenileme konusunda yardım aradığını söylüyor.

Çarşamba günü Putin ve Kim, Moskova'dan yaklaşık 8,000 kilometre (5,000 mil) uzaklıktaki Rusya'nın yeni Vostochny kozmodromunda görüşmelerde bulundu.

Görüşmenin ardından Putin, Kuzey Kore ile daha fazla işbirliği ve askeri bağlar için "olasılıklardan" bahsetti.

Ancak Kremlin herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığını ya da imzalanmayacağını söyledi.