Kuveyt ile 6 yeni anlaşma

Altı ay önce göreve başlayan Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah,Körfez ülkeleri dışındaki ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi. İki ülke arasında 6 önemli anlaşma imzalandı.

Kuveyt Emiri Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 60. yılı kapsamında Türkiye'yi ziyaret etti. 16 Aralık 2023'te göreve başlayan Kuveyt Emiri Sabah, Arap dünyası haricinde ilk yurtdışı resmi ziyaretini Ankara'ya yaparak, Başkan Erdoğan ile görüştü.

Kuveyt'ten 7 yıl aradan sonra Türkiye'ye emir düzeyinde yapılan ziyarette, ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze'deki durum ve İsrail'in Gazze'ye saldırıları başta olmak üzere bölgesel gelişmeler istişare edildi.

Kuveyt'le ekonomi, ticaret, inşaat, sağlık, turizm, enerji ve savunma sanayisi gibi alanlarda mevcut işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için 6 önemli anlaşmaya imza atıldı.

KUVEYT'E GÜVENLİK DESTEĞİ

Heyetler arası yapılan görüşmelerin ardından; Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Kuveyt Yatırım Kurumu arasında, Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ile Kuveyt arasında, Çevre, Şehircilik Bakanlığı ile Kuveyt Konut İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı arasında anlaşmalar imzalandı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Kuveyt İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü arasında da imzalar atıldı. Görüşmelerde savunma sanayiinden Kalkınma Yolu Projesi'ne kadar birçok alanda atılan adımlar değerlendirildi, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak için yapılması gerekenler konuşuldu. Başkan Erdoğan, Kuveyt'in egemenliğ ve güvenliğine Türkiye'nin verdiği desteğin devam edeceğini ifade etti.

TÜRK DÜNYASI İLE İŞBİRLİĞİ DAVETİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları da görüşmenin gündem başlıkları arasında yer aldı. Başkan Erdoğan; İslam dünyasının bölgenin huzur ve refahı için birlik içinde Filistin Devleti'nin kurulması için çalışması gerektiğini vurguladı. Körfez İşbirliği Konseyi ile Türk Devletleri Teşkilatı arasında işbirliğini geliştirmenin önemini belirten Erdoğan, bunun yeni fırsat pencerelerinin açılmasını temin edeceğini ifade etti.