Kutup çalışmalarında 2 bin öğrenci desteklenecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kutup çalışmaları noktasında daha fazla insan kaynağı yetişmesi için önemli bir adım attı.

Miray Çimen

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile yapılan görüşmeler sonrası kutup çalışmaları da YÖK’ün 100/2000 doktora programının alanları arasına girdi. 100 tematik alan kapsamında doktora programlarında tam zamanlı öğrenim gören 2 bin öğrenci desteklenecek. 

ULUSLARARASI ARENADA

Öte yandan kutup bölgeleriyle ilgili uluslararası organizasyonlara Türkiye’nin katılması konusunda da çalışmalar sürüyor. Nisan ayı itibarıyla Ulusal Antarktik Program Yürütücüleri Birliği Toplantısı’na (COMNAP) 2021 yılı sonuna kadar gözlemci ülke olarak üye olunmasıyla önemli bir adım daha atılmış oldu.

BAŞVURULAR ALINMAYA BAŞLADI

Bu doğrultuda Bakanlık tarafından gerekli girişimlerde bulunuldu. Girişimler sonucunda Kutup Çalışmaları tematik alanı, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek 100 tematik alanına girdi. Bu alanlar Türkiye’nin doktoralı insan kaynağı ihtiyacı süreçlerine katkı sağlamak üzere oluşturulan YÖK 100/2000 doktora programının alanları arasında yer alıyor. Böylece doktora programlarında tam zamanlı öğrenim gören 2 bin öğrenci desteklenecek. Programa başvurular 7 Haziran tarihinde başladı. Kutup çalışmalarında destek verilecek öğrenci sayısı başvuruların ve değerlendirmelerin ardından netleşecek.