Kuşadası 5 şiddetinde sallandı... İzmir depremi 21 ay sonra tetikledi

Kuşadası'nda 5 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Sarsıntıyı 30 Ekim 2020'deki 6.6'lık İzmir Depremi'nin artçısı olarak değerlendiren uzmanlar, bölgedeki tehlikeye dikkat çekti.

Aydın'ın turizm bölgesi Kuşadası Körfezi'nde saat 06.24'te AFAD verilerine göre 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı başta İzmir olmak üzere Ege'deki birçok ilde hissedildi. Neyse ki olumsuz bir durum yaşanmadı.

2 YILDA 10 BİN ARTÇI

Uzmanlar salsınkının, İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan ve 117 kişinin hayatına mal olan 6.6 büyüklüğündeki depremle bağlantılı olduğunu bildirdi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki gerilimin 10 bine varan artçı deprem aktivitesiyle sürdüğünü kaydederek, "Bu deprem de İzmir depreminin tetiklediği depremlerden" dedi. Benzer bir açıklama da yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den geldi: "Deprem, K. Menderes graben faylarının devamında ama buradan geçen ve bazı araştırıcıların İzmir-Balıkesir fay zonu olarak kabul ettikleri kuzeydoğu- güneybatı gidişli doğrultu atımlı fay zonu üzerinde de olabilir. Bu körfez, Sisam depremi ile tetiklendi."

FAYLAR DİRİ, 6.8'E HAZIR OLUN

Sisam ve Gümüldür arasında çok sayıda deniz altı fayı bulunduğunu belirten Sözbilir, "Bunlar Gümüldür ve Efes faylarıyla bağlantılı. İki fay da diri" dedi. Fayların uzun süredir yıkıcı deprem üretmediğine dikkat çeken Sözbilir, "5.7 ila 6.8 büyüklüğünde değişen depremler üretebilecek potansiyele sahip" ifadesini kullandı.