Kurdukları salonda hainliğin hesabı

15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı koruma talimatına uymayan uymayan ve haklarında ayrı ayrı 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet istenen 29 polis dün Silivri’de adalet karşısına çıktı.

Hilal YILDIRIM

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki ilk duruşma, 22. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısında oluşturulan mahkeme salonunda başladı. 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı korumak üzere Tarabya'daki Huber Köşkü'ne gitmeleri yönündeki talimata uymayan 25'i tutuklu 29 sanık polis, hakim karşısına çıktı. Mahkeme Başkanı Fikret Demir, ilk iki gün sanıkların savunmalarını alacağını, üçüncü gün tanıkların dinlenileceğini, dördüncü gün ise taleplerin alınacağını söyledi.

Tek tek o geceyi anlattılar 

İddianamenin okunmasından sonra sanıkların savunmasına geçildi. İlk olarak 15 Temmuz gecesi Yeşilköy’den Özel Harekat polislerini Huber Köşk’üne götürmedikleri iddia edilen pilot polisler savunma yaptı. Ankara Gölbaşı’ndaki Havacılık Daire Başkanlığı’nda 2. pilot olarak görev yapan tutuklu sanık Tolga Gültekin savunmasında 15 Temmuz’a kadar dış görev olarak İstanbul'a geldiğini ve o gece görevli olmadığını söyleyerek şunları ifade etti:

Tarafınızı hemen belli edin 

Olay günü Mehmet Tok’un odasına gittik. Perişandı, 'Müdürüm istirahattaki personeli çağırmışsınız bir şey mi var? dedim. 'Asker darbe yapmış' dedi. Uçuş ekibi geldi, Özel harekattan görevli memurları Huber Köşkü'ne göndermek için. Kapıda çok garip biri vardı. Sivildi. Agresif ve saldırgandı. Şahsı şube müdürünün yanına götürdüm. Müdür 'bu konuyla ilgili yazılı talimat gerekiyor' dedi. Şahıs 'götürüyor musunuz götürmüyor musunuz' dedi. Filonun çıkışına doğru 'göreceksiniz, tarafınızı belli edin' diye konuşarak, gitti.' 

'ARIZA VAR DEYİN' 

2. pilot, Tolga Gültekin şöyle devam etti: Şube müdürü 'uçuş kesilsin, arıza var deyin özel harekatçılar tepki göstermesin' dedi. Tok daha sonra filonun ışıklarının söndürülmesi talimatını verdi. Daire başkanı ile Tok uçuşu kestiler, ‘biz bunun hesabını veremeyiz’ dediler. Özel harekatçıların karadan gitmesinin tek sebebi, Tok'a verilen talimattır. 

Götüren pilot ben olacaktım 

Helikopteri kullanması istenen Pilot Başkomiser Ender Küçüka: İzinliydim, filoya çağrıldım. Şube Müdürü Mehmet Tok’un özel harekatçıları Huber'e götürmemi istedi. Hepsi sivildi. Teminat istedik. Bu insanlar kötü bir şeyler yapsa onları götüren pilot ben olacaktım. 

Sığınakta bekledik, yakalandık

Pilot Başkomiser Ender Küçüka: Şube müdürü tamamen kontrol dışındaydı. Ben sorumluluk alarak Ankara ’da Daire Başkanı’nı aradım. Bana “Götüreceğin personelin tehdit olmasından mı endişe ediyorsun” dedi. Bir süre sora daire başkanı ‘Kalkışınızı yapın. Yazılı talimatı arkanızdan gönderirim” diyerek talimat verdi. Helikoptere bindiğimde ‘uçuşu kesin’ talimatı geldi. Özel harekatçıların helikopterden çoktan inmiş olduğunu gördüm. Şube müdürünün yanına gittim. Daire Başkanlığı’nın vurulduğunu, şehitlerimiz olduğunu söyledi. Bizi sığınağa indirdi. 1 gece kaldık. Ertesi gün gözaltına alındık.

Salonu firari savcı Seçen dizayn etti

Duruşmalar, FETÖ’nün “17-25 Aralık 2013 paralel yargı darbe girişimi” öncesinde inşa edilen, FETÖ firarisi Savcı Fikret Seçen’in bizzat ilgilendiği, 2013 Mayıs’ında yapımı tamamlanan; Türkiye’nin hâlâ en büyüğü niteliğindeki Silivri’deki büyük duruşma salonunda gerçekleştirildi.

FETÖ’nün masondan hiç bir farkı yok

Duruşmada sanıklardan komiser Ahmet Sevim telefonunda Bylock bulunmadığını, medyadan Bylock’un masonlar tarafından da kullanıldığını okuduğunu söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Ferhat Demir “Masonların kullanması normal. Zaten FETÖ örgütünün de masondan bir farkı yok” dedi.  

Cuntacıların uçuşu böyle engellendi

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Malatya'daki 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı. Güvenlik kamerası görüntülerinde, 1 numaralı hangarda saat 03.53'te hareketlilik başlıyor. Işıkların açıldığı hangarda uçaklar hazırlanarak saat 04.04'ten sonra piste çekiliyor. Uçakların hangardan çıkarılmasının ardından saat 05.00'te askerler için içtima yapılıyor. Daha sonra pist; Büyükşehir Belediyesi itfaiye, iş araçları ve kamyonlarla kapatıldığı için uçaklarını kaldıramayan 4 pilot, bir minibüsle saat 05.46'da ellerinde çantalarıyla hangara geri dönüyor.