Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kurbanlık hayvan satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Hayvanların mutlaka kulak küpelerinin tam olması gerektiğini belirten Çelik, "Kurbanlık hayvan alırken, vatandaşlar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Hayvan Kayıt Sistemi olan TÜRKVET mobil uygulamasından küpe numarası, ırk, yaş ve cinsiyet gibi bilgileri kontrol edebilir. Büyükbaş hayvanların pasaportlarının ve başka ilden getirilmişse veteriner sağlık raporunun bulunması gerekiyor. Küçükbaş hayvanların ise nakil belgeleriyle veteriner sağlık raporlarının bulunması önemli" dedi. Çelik, kurbanlık olarak sağlıklı hayvanların seçilmesi gerektiğinin altını çizerek, kurbanlık vasfına sahip olabilecek sağlıklı hayvan özelliklerini şöyle anlattı:
GÖZ VE TÜYLERİ PARLAK
"Hayvanların bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak koyun ve keçilerde bir yaşındakilerle aynı cüsseye sahip, semiz ve gösterişli 6 aylığın üzerindeki hayvanlar da kurbanlık olabilir. Burada önemli olan hayvanın sağlıklı olması. Gövde dolgun, vücut çıkıntıları belirsiz, uzuvları tam, bakışları canlı, tüyleri parlak, derisinin yumuşak olması önemli."
TERCİH DAHA ÇOK KÜÇÜKBAŞ HAYVANA
Çelik, yem fiyatları, akaryakıt ve diğer giderlerin arttığına dikkati çekerek, maliyet artışlarının da bu yıl kurbanlık fiyatlarını yükselttiğini belirtti. Vatandaşların kurbanlık seçimini bütçelerini de dikkate alarak yaptığını aktaran Çelik, şöyle devam etti: "Küçükbaş ile büyükbaş kurbanlık hayvanların fiyat farkı bu sene daha da açıldı. Küçükbaş hayvan fiyatları pazarlarda yaklaşık 5 - 8 bin lira arasında değişiyor. Küçükbaşta canlı baskül kilogram fiyatı 120 – 150 lira arasında seyrediyor. Fiyatların geçen yıla göre artması nedeniyle bu yıl büyükbaş kurbanlıklara talebin daha az olduğunu gözlemliyoruz."