Kurban Bayramı'nı hastanede geçirmeyin! Etin tadına bakayım derken o hataya dikkat

Kurban Bayramına sayılı günler kala bayram hazırlığı telaşı başladı. Kurban Bayramında yediklerimize dikkat etmemiz gerektiğini ifade eden Diyetisyen Şilan Alyamaç, beslenme hakkında önemli paylaşımlarda bulundu.

IHA

Diyetisyen Şilan Alyamaç, Kurban Bayramı'nda beslenme hakkında önemli önerilerde bulundu.

Diyetisyen Şilan Alyamaç, bayramlarda sıklıkla hazırlanan göz kamaştırıcı ve iştah kabartıcı şık sofraların, 'Bunun tadına bakayım', 'Bir tabak daha alırım' gibi söylemlerle amacından sapabilmekte olduğunu söyledi. Kişinin bu günlerde fazla yemek yediğinde nefes almada zorluk, hızlı soluma gibi problemler yaşayabilmekte olduğunu belirtti.

İHA'nın haberine göre, Alyamaç, "Bununla birlikte mide yanmaları, kramplar ve ağrılar görülebilir. Kırmızı et yemekleri veya kavurma tüketiminin artması da kalp ve damar hastaları, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır. Yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarının artması ile tartıda da bir sürpriz ile karşılaşılabilir. Bu dönemde sağlıklı kalmak ve kilo almamak için bazı kurallara uyulması önemlidir" dedi.

Yetişkinlerde günlük su tüketimi minimum 3 litre olması gerektiğini aktaran Alyamaç, "Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar; meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli bir beslenme şekli oluşturabilmek için (özellikle et tüketirken) diğer besin gruplarına da (ekmek, süt grubu, sebzeler, meyveler) yer verilmelidir. " ifadelerinde bulundu.

"KURBAN ETLERİNİN DOĞRU İŞLEMLERDEN GEÇİRİLMESİ ÖNEMLİ"

Kurban etinin steril ortamda kesilmesi gerektiğine değinen Alyamaç, "Kesilen etlerin yıkanması sakıncalı bir durumdur. Etin ıslak kalması nem oranını artırmış olacağından bakteri üreme hızı da artacaktır. En iyi yöntem ise yıkamak yerine yüksek ateşte pişirmek olacaktır. Uzun süre saklama durumunda hava almayacak şekilde paketlenerek uygun boyutlar halinde muhafaza edilmelidir. Tüketilecek etin minimum 12 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirilmesi önerilmektedir" şeklinde konuştu.