Kullanmayan Kovid-19'u ağır geçiriyor! İlaçsız da atlatırım demeyin

Evde ilacını içmeyen yoğun bakıma giriyor. Salgının başında mücadele edilen ‘ilaç efsaneleri' yeniden hortladı. Mutasyonlu virüsle birlikte artan vakalara, filyasyon ekiplerinin getirdiği ilaçların kullanılmaması eklendi, klinik seyir ağırlaştı.

Kovid-19 verilerine göre, 18 Mart-18 Nisan'ı kapsayan sürede vefatlar 4 kat, ağır hastalar ise 2 kat arttı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, bu artışın nedenini verilen ilaçların kullanılmaması olarak değerlendirerek şöyle konuştu: "Vaka artışı var ama çoğu evde tedavi görüyor. Ancak sahada filyasyon ekiplerinin evde tedavi gören hastalara ulaştırdıkları antiviral ilaçların alınmadığını görüyoruz. İnsanlar antiviralleri kullanınca daha da kötüleşeceklerini sanıyorlar. Oysaki bu ilaçları kullanmadıkları için klinik seyir kötüleşiyor. Antivirallerin kullanımı, hastalığın kötüye gidişini engelliyor. Ama vatandaşlarımız 'İlaçları içince kötü olurum' algısını kapılıyor. "

PİŞMAN OLAN ÇOK

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de 8-16 ilacın bir arada alınmasının insanları korkuttuğunu belirterek şöyle konuştu: "İlaçları alıp almama konusunda çok soruyla karşılaşıyoruz. Bu ilaçlar, hastalığın kötüleşmemesi için kullandığımız ajanlar. İlacı kullanmayan ya da aksatanlarda süreç daha ağır seyrediyor. Hastalık başta iyi seyredebiliyor, ancak bir hafta içinde durum daha kötüye gidiyor. İlaç kullanmayanlarda pişmanlık görüyoruz."

Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan ise şöyle konuştu: "Virüs 5-6 günde çoğalıyor. Favipiravir virüsün çoğalmasını engelliyor. Virüs bitse de vücut kendini yıpratıyor. Bu ilaçlarla immün fırtınayı azaltıyoruz. Kan sulandırıcılar da pıhtılaşmayı engelliyor. İlaçlar zamanında kullanılmalı, işler sarpa sarınca hiçbir anlamı kalmıyor."

Pozitif çıkan vakalara Sağlık Bakanlığı'nın ilaç protokolü uyarınca 5 gün süren antiviral ilaç veriliyor.